Logo
Spausdinti šį puslapį

Derlinga savaitė meno pasaulyje

Praėjusią savaitę Lietuvos ir už­­sienio kultūros pasaulyje vėl ne­trū­ko įdomių renginių, paskelb­ti svar­bių kultūros apdovanojimų laureatai. 

Vienas tokių – paaiškėjęs 2021 m. No­belio literatūros premijos laureatas, kuriuo šiemet tapo rašytojas Ab­dul­razakas Gurnahas. Autoriaus iš Tanzanijos pergalė vadinama viso Afrikos žemyno pergale, nes A. Gur­naho darbuose ypač ryški kolonializmo tema. 

Kultūros ministerijos apdovanojimai – garbės ženk­lai „Nešk savo šviesą ir tikėk“ – įteikti šešiems Lietuvos kultūrai ir menui nusipelniusiems asmenims: Da­liai Adelei Augunai, Birutei Mar, Vio­letai Podolskaitei, Linai Puo­džiu­kai­tei-Lanauskienei, Zitai Sin­ke­vi­čienei ir Sigitui Šamborskiui. Šis ženklas skiriamas Lietuvos bei užsienio valstybių piliečiams už dešimties pastarųjų metų veiklą kultūros ir meno srityje.

Tęsiasi sakrali­nės muzikos festivalis. Tarptautinio Šv. Jo­kūbo festivalio renginiai aidi Vilniuje, Alytuje, Molėtuose, Panvėžyje, Kaišiadoryse. Vilniuje pra­ėjusį penktadienį nustebino viena iš festivalio kulminacijų – Estijos filharmonijos kamerinio choro koncertas. Šis choras – vienas geriausių pasaulyje, įvertintas daugybe tarptautinių apdovanojimų ir pelnęs dvi „Grammy“ statulėles. Pasimėgauti įspūdingais koncertais dar bus galima iki mėnesio galo, o festivalio programa ir bilietai – chorasvilnius.lt.

Klaipėdoje praėjusią savaitę vyko jau šeštą kartą rengiamas festivalis „Jėga/Cool!“, organizuojamas tarptautinės Teat­rų vaikams ir jaunimui asociacijos „Asitežas“. Joje – daugiau nei 30 Lietuvos teatrų, kurie festivalyje ir dalyvauja. Šiemet pasirodė ir keturios trupės iš užsienio. Festivalio metu rengiami spektakliai skirti ir patiems mažiausiems, ir paaugliams, o seminarai tėvams bei pedagogams – apie meninį ugdymą bei jo dar labiau padidėjusią svarbą pandeminiu laikotarpiu.

Spalio 14 d. prasidės kasmet laukiamas dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“, vyksiantis iki mėnesio pabaigos. Jo programoje – itin aukštos kokybės filmai, kalbantys apie aktualias, nepatogias žmonijos problemas (klimato atšilimas, skurdas, diskriminacija, socialinė, lyčių nelygybė ir kt.). Taip pat bus rengiami susitikimai, diskusijos su kino kūrėjais, filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais. Filmai bus rodomi Lietuvos kino teatruose, virtualioje kino salėje www.nepatoguskinas.lt ir 190–yje Lietuvos bibliotekų. 

Spalio 15 d. sostinėje prasidės tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „Art­Vilnius“. Joje – net 55 galerijos iš 12 pasaulio šalių. „Litexpo“ parodų ir kongresų centre vyksiančioje mugėje lankytojai galės susipažinti su pasaulinio garso menininkų parodomis, muziejų bei meno fondų kolekcijomis, institucijų ekspozicijomis. Susipažinti su festivalio programa ir bilietus įsigyti galima artvilnius.lt.

Nestinga kultūrinių renginių ir mū­sų regione. Štai ateinantį šeštadienį (spalio 16 d., 14.30 val.) Norkaičių (Tau­ra­gės r.) tradicinių amatų ir etnokultū­ros cent­re muzikos mylėtojų lauks res­pub­likinė tradicinių kapelų šventė „Mil­dos gegužinė“ (įėjimas – nemokamas), o šilališkiai jau nuo ketvirtadienio (spalio 14 d.) galės mėgautis pirmą kartą Šilalėje vyksiančiu Lietuvos teat­rų festivaliu, kurio išsamią programą galima rasti www.silalesartojas.lt.

Kotryna PETRAITYTĖ

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos