Gelbsti muzika ir poezija

Nors Lietuvoje COVID-19 situaci­ja prasčiausia visoje Europoje, kul­tūros renginiais dar galime džiaug­tis gana laisvai. Tiesa, vie­šo­se už­da­rose patalpose priva­lo­mas kau­kių dė­vėjimas be iš­im­čių visiems – ir tu­rintiems, ir ne­turintiems Gali­my­­bių pasą. Nepaisant to, renginių or­gani­zatoriai buria pilnas žiūrovų sales.

Praėjusį savaitgalį Vilniuje praėjo jau 12-oji šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius‘21“. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykusioje mugėje meno kūriniai eksponuoti net 56 galerijose iš 12 pasaulio šalių. Žiūrovams pristatytos tarptautinės meno kolekcijos, skulptūros, instaliacijos, vyko susitikimai, paskaitos, diskusijos. Atidarant mugę, penktadienį apdovanoti ir geriausi parodos menininkai. Tarp jų – VDA tekstilės galerija „Artiflex“, Paryžiaus galerija „Nivet-Carzon“, „GOT/TAC“ galerija iš Albanijos. Geriausiųjų sąraše – 7 galerijos. Geriausiu „ArtVilnius‘21“ paskelbtas porodos „Takas“ dalyvis V. Viržbickas – už konceptualumo bei ekspresyvumo dermę, kūrinyje užkoduotas visuomenei aktualias temas. Geriausiu jaunuoju „ArtVilnius‘21“ menininku išrinktas D. Ko­lomcykas – už jautrią, asmenišką, tačiau stiprią manifestaciją.

Baigėsi šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“. „Lūžis“ – tokia festivalio tema, atspindinti šio laik­mečio ne tik muzikos, bet ir visuomenės procesus. Koncertai kvietė atkreipti dėmesį į praeito amžiaus 8–9 dešimt­metyje debiutavusius kompozitorius ir jų kūrybą. Klausytojams pasiūlyti net 8 renginiai, tarp kurių – ir melomanams jau gerai pažįstami lietuvių kūrėjų muzikiniai kūriniai, ir iki šiol dar niekur negirdėta muzika. Festivalį užbaigė įdomus kompozitoriaus A. Martinaičio bei elektroninės muzikos kūrėjo L. Somovo duetas – jie pristatė kūrinį „Cinematorija Kali-Gari“. Tai – garso takelis iki šiol nebyliai kino klasikai, pirmajam psichologiniam siaubo filmui „Daktaro Kaligario kabinetas“.

Praėjusį savaitgalį prasidėjo dainuojamosios poezijos festivalio „Tai – aš“ ren­giniai. Spalio 19–21 d. po Lietuvos miestus bei miestelius keliauja žinomi bardai Domantas Razauskas, Saulius Petreikis, Saulius Bareikis, Vygantas Kaz­lauskas ir kiti, kurie koncertus surengs Alytuje, Veisiejuose, Ute­noje bei Skapiškyje. Pagrindinė fes­tivalio prog­rama – nuo spalio 19 d., kuri tęsis iki spalio 24 d.

Jau 19-ąjį kartą vyksiantis festivalis, kaip ir kasmet, paruošė renginiais gausią programą vaikams bei suaugusiesiems, kuriuose dalyvaus garsūs šalies aktoriai, bardai, poetai, menininkai. Festivalio programą ir bilietų kainas galima sužinoti tinklalapyje kultura.lt.

Baigėsi pirmą kartą Šilalėje surengtas Teatrų festivalis. Žiūrovai jį vertina įvairiai, tačiau sutaria dėl vieno – tokių renginių mūsų mieste tikrai labai reikia. O kokius įspūdžius festivalis paliko jo rengėjams, artimiausiu metu galėsite skaityti „Šilalės artojuje“.

Beje, jei norite, kad apie jūsų bend­ruomenės, kaimo, miestelio ar kt. kultūrinį ren­ginį būtų paskelbta kassavaitinėje kultūros apžvalgoje, pasidalinkite šia informacija su rajono laikraščio redakcija ir mielai anonsuosime, kas pas jus vyksta ar vyks.

Kotryna PETRAITYTĖ

 

 

 

Atnaujinta Antradienis, 19 spalio 2021 09:28