Logo
Spausdinti šį puslapį

Spalvų terapija gydo

Šilalės viešojoje bibliotekoje lankėsi menininkas mėgėjas Edvardas Gasinskas. Jis pasidalijo mintimis apie tai, kaip atrado savyje menininko gyslelę ir kaip tapyba leidžia jam atitrūkti nuo kasdienybės iššūkių.

Dabar Tauragėje gyvenantis E. Gasinskas gimė ir užaugo Vilniuje. Likimas jo nelepino: gyveno vaikų globos namuose, o Lietuvai atgavus nepriklausomybę – tapo benamiu. Vėliau Edvardas teigia persikėlęs į Žemaitiją – gyveno Šilutės rajone, dabar Tauragėje. Džiaugiasi, jog pavyko integ­ruotis, grįžti į normalų gyvenimą, atsisakyti blogų įpročių.

O kaip Edvardo gyvenime atsirado menas?

„Pradėjau nuo piešimo vaikystėje – piešia visi vaikai ir iki tam tikro laiko dažniausiai vienodai ar labai panašiai. Ar jie turi talentą, paaiškėja kur kas vėliau“, – sako Edvardas.

Jis teigia jokių specialių meno mokslų nebaigęs. Tad atrastas tapymo malonumas padėjo atskleisti, kokios emocijos, susikaupusios iš nelengvos vaikystės, slypėjo jo širdyje.

,,Buvau gal ketvirtokas, kuomet supratau, kad sugebu gerai piešti. Bet ten, kur gyvenau, nebuvo akcentuojama, jog turiu tam neeilinių gabumų. Na, sakykime, man nepasisekė... Kai kurie mano likimo vaikai rasdavo globėjus, kitus įsivaikindavo, o aš likdavau vienišas... Kad užsimirščiau, visada kažką braižydavau sąsiuvinyje“,  – prisimena Edvardas.

Paklaustas, ar pasaulinė pandemija paveikė jo, kaip menininko gyvenimą, E. Gasinskas atsako, kad ne.

„Karantinas padėjo man nesiblaškyti. Kaip aš sakau, vaikystėje visada buvau uždarytas vaikų globos namuose, tad gal todėl man nebuvo sunku prisitaikyti prie karantino apribojimų. O menininkai galėjo savo parodas perkelti į virtualią erdvę, parodyti savo kūrinius vaizdo įrašų formatu“, – įsitikinęs meno mėgėjas.

Edvardas pasakoja dalyvaujantis įvairiuose pro­jektuose, socialinėje veik­loje: dalijasi meno žiniomis, padeda kitiems per tapybą išlaisvinti emocijas, analizuoja kitų mėgėjų darbus.

,,Meną priskirčiau prie psichologinės te­­rapijos metodų. Jis pa­deda užsimiršti, kai yra skaudu, nusiramin­ti ir tiesiog apie nie­negalvoti“, – tikina jis.

Tai ne vienintelė veikla, kuria užsiima tapytojas. Šv. Kalėdų laikotarpiu jis tampa Kalėdų Seneliu ir lanko pažįstamus. Pasak Edvardo, tai geriausia pasaulyje profesija, nes gali dalinti džiaugsmą kitiems.

Dabar menininkas išgyvena džiugias akimirkas. Spalio 21-ąją Tauragės krašto muziejuje atidaryta jo personalinė paroda „Vaikystės pasauly norėčiau dar pabūti“. Tad pageidaujantys iš arčiau susipažinti su Edvardo meno darbais gali ją aplankyti.

Vesta VITKUTĖ

AUTORĖS nuotr.

 

Atnaujinta Penktadienis, 22 spalio 2021 12:54
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos