Žvilgsniai – į ekranus

Kartu su besibaigiančiu paskuti­niu rudens mėnesiu baigiasi ir vi­sada ilgai trunkantis „tamsos“ pe­rio­das – dabar vakarus jau kone visuose Lietuvos miestuose praskaid­rina įžiebtos kalėdinės eglutės ir de­koracijos, o laiką praleisti įdo­miau ir šventiškiau kviečiama įvai­riuo­se ka­lėdiniuose renginiuose. Tiems, ku­riems atrodo, jog lapkričio ga­le galvoti apie Kalėdas dar anksti – gerai nuteikiančios nau­jienos iš kultūros pasaulio.

Praėjusią savaitę kultūros ministras Si­monas Kairys Paryžiuje susitiko su Pran­cūzijos kultūros ministre Ro­se­lyne Ba­chelot-Narquin. Susi­tikime ap­tarta, jog stiprūs Lietuvos ir Pran­cū­zi­jos kultūriniai ryšiai bus dar la­biau įtvirtinti ateinančiais metais. Ta­da Pran­cū­zi­ja pradės pirmininkavimą Eu­ro­pos Są­jun­gos Tarybai, o Kaunas taps Eu­ro­pos kultūros sostine. Vietos prancūzų kultūrai „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programoje tikrai atsiras: planuojami bendri Kauno ir Prancūzijos miesto Grenoblio projektai, renginiuose dalyvaus prancūzų menininkai, o Pran­cū­zi­jos kultūros ministrės tikimasi sulaukti „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atidarymo šventėje. 

Praėjusi savaitė buvo įdomi avangardo gerbėjams – Vilniuje esančiame kino teatre „Skalvija“ atidaryta kol kas didžiausia Lietuvoje rodyta Jono Meko filmų programa „24 užrašai per sekundę. Jo­nas Mekas ir jo aplinka“. Renginyje dalyvavo Niujorke gyvenantis J. Meko sūnus Sebastianas. Jis prasitarė, kad ateinančiais metais bus išleista nauja J. Meko poezijos knyga su iki šiol dar nepublikuotais eilėraščiais.  

Dėmesio kinas praėjusią sulaukė ir daugiau. Filmas „Mr. Landsbergis. Su­griau­­ti blogio imperiją“ Amsterdamo tarp­tautiniame filmų festivalyje pelnė pag­rindinį prizą. Režisieriaus Sergejaus Loz­­ni­cos juostoje pasakojama apie So­vie­tų sąjungos žlugimą, kur lemiamą vaidmenį atliko lietuvių tauta.

Be to, užsienyje įvertintas ir dar vienas lietuvių režisieriaus filmas – Andriaus Blaževičiaus „Bėgikė“ Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“ išrinktas geriausiu Baltijos šalių filmu. Spalį trilerį primenanti meilės drama „Bėgikė“ laimėjo pagrindinį prizą Tarptautiniame Ry­gos kino festivalyje.

Pakruojo dvare prasidėjo IV-asis didžiųjų šviesos žibintų festivalis. Su populiariosios muzikos kūrėjo Leon So­mov specialiai šiam renginiui sukurtu garso takeliu įvyko pirmasis, išanksti­nis festivalio atidarymas, o šeštadienį festivalis atidarytas oficialiai. Pakruojo dvaro šviesų festivalis – bene ryškiausias Šiaurės Europoje. Iš visų lankytojų bus prašoma Galimybių paso, o sužinoti daugiau ir bilietus įsigyti galima internete adresu www.pakruojo-dvaras.lt.

Galimybė visiems piešiantiems ir iliust­ruojantiems – leidykla „Baltos lankos“ kviečia dalyvauti knygos vaikams ar paaugliams iliustracijų konkurse. Autoriai savo kūrinius kviečiami siųsti leidyklai el. paštu iki sausio 31 d. Iliustracijomis pasidalinti ir konkurse dalyvauti gali ir profesionalūs, ir pradedantys menininkai. Nugalėtojai skelbiami ir piniginiais prizais apdovanojami bus vasario mėnesį, „Knygų savaitės“ metu.

Nestigs prieššventinių renginių ir mū­sų krašte – šią savaitę įžiebiama miesto eglė, o renginio metu puikią nuotaiką kurs ne tik vietos kultūros atstovai, bet ir Kelmės Mažojo teatro aktoriai, Kalėdoms puošiasi ir rajono miesteliai bei kaimų bendruomenės. 

Kotryna PETRAITYTĖ