Logo
Spausdinti šį puslapį

Su nekantrumu laukti renginiai jau už kampo

Kaip įprasta, didžiosios metų šventės kultūrinius renginius paprastai šiek tiek trumpam „nutildo”. Tačiau, pažvelgus į sausio mėnesio planus, galima drąsiai teigti, kad tas metų laikas jau baigėsi – visoje Lietuvoje netrukus prasidės ilgai planuoti ir laukti renginiai bei projektai.

Vienas tokių – sausio 12 d. startavęs ir jau einantis į pabaigą Vilniaus tarptautinių trumpųjų filmų festivalis. Gausioje programoje žiūrovams kino salėse ir namų kino platformose pristatomi naujausi bei išskirtiniausi lietuviški trumpo metro darbai. Festivalyje šiemet žiūrovams pasiūlytos ir meilės istorijos, ir šiurpinantys trileriai, ir subtilios kome­dijos, ir nuotaikingos animacijos mažiausiems. 15-ojo Vilniaus tarptautinio trumpųjų filmų festivalio filmai rodyti kino teatruose Vil­niu­je, Klai­pėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Ma­ri­jam­po­lėje, Ukmergėje, Gargžduose, Tau­ragėje ir virtualiose namų kino platformose.

Prasidėjus Jono Meko jubiliejiniams metams, tarptautinę programą „Jonas Mekas 100!” koordinuojantis Lietuvos kultūros institutas su partneriais pristatė internetinį kalendorių jonasmekas100.com. Šiame tinklapyje kultūros „gurmanai” ir visi jos mylėtojai gali sužinoti ne tik apie J. Meko garbei rengia­mus projektus Lietuvoje – čia skelbiami ir J. Me­­ko gimimo 100-mečiui skirti renginiai Da­ni­­joje, Italijoje, Izraelyje, JAV, Jungtinėje Ka­ra­­lystėje, Lenkijoje, Rusijoje, Pie­tų Korėjoje, Pran­cū­zi­joje, Suomijoje, Šve­di­jo­je, Ukrainoje, Vok­ie­ti­joje ir kitose pasaulio šalyse. Iškiliai datai pa­ruoštą programą su­daro kino peržiūros, pa­rodos, videoinstalia­cijos, koncertai, poezijos skaitymai, diskusijų ir teminių rezidencijų programos, kūrybinės poezijos vertimų dirbtuvės, leidybiniai sumanymai bei kitos inicia­tyvos. Planuojama, jog įvairūs avangardinio kino krikštatėvio atminimo renginiai visame pasaulyje vyks visais 2022-aisiais.

Renginiams ruošiasi ir Lietuvos kultūros sos­tine 2022-aisiais tapęs Alytus. Miestas šie­met specialiai pagerbs čia gimusius rašytoją Jur­gį Kunčiną ir Lietuvos laisvės šauklį Ro­mą Kalantą. Skirti daugiau dėmesio būtent šioms asmenybėms pasirinkta neatsitiktinai. Ra­šy­­tojui J. Kunčinui šiemet būtų sukakę 75-eri, šiais metais taip pat minimas ir jo mirties 20-metis. Šiais metais taip pat minimas ir R. Ka­lan­tos mirties 50-metis. Planuojama, kad visus metus Alytuje nestigs įvairių muzikos, teatro, dizaino renginių bei subkultūrų festivalių.

Europos kultūros sostinė Kaunas startuoti jau irgi pasiruošęs – praėjusią savaitę pradėti platinti nemokami registracijos bilietai į „Kauno – Europos kultūros sostinės“ atidarymą. Didysis renginys – pirmoji Europos kultūros sostinės metų trilogijos dalis „Sukilimas“ – įvyks sausio 22 d. prie Kauno „Žalgirio“ arenos. Organizatoriai žada, jog tai bus įspūdingas vaizdo, judesio, muzikos bei šviesų šou. Jo metu arena virs milžiniška scena-ekranu, kuris bus matomas iš daugelio vietų, todėl tikimasi masiško renginio. Nemokamus bilietus galima gauti adresu www.kaunas.2022.eu. Dėl pandemijos reikalavimų, bilietų skaičius ribotas.

Po truputį juda į priekį ir Lietuvos mažosios kultūros sostinės – Bijotų – planai: pavyko surinkti lėšų knygai, dėliojamas kultūros renginių grafikas ir pan.

Mažųjų kultūros sostinių konkursą inicijuoja Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga. Jį palaiko ir remia Kultūros ministerija. 

Praėjusį savaitgalį prasidėjo konkursas „Lie­tuvos spaudos fotografija“. Organizatoriai kviečia visus žiniasklaidos fotografus bei fotografuojančius žurnalistus teikti geriausius 2021 m. kadrus tarptautinės konkurso komisijos ver­tinimui. Taip siekiama skatinti fotografų kū­rybiškumą bei norą ieškoti savitų požiūrių į įvai­rius įvykius ir procesus, spaudos fotografų bend­ruomeniškumą, norą mokytis vieniems iš kitų. 

Kotryna PETRAITYTĖ 

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos