Pavasaris sužydėjo poezija ir festivaliais

Gausėja koncertų bei festivalių, kviečiančių turiningai praleisti lai­ką. Nemažėja ir kultūrininkų entuziaz­mas padėti karo slegiamai Uk­rai­nai – toliau or­ganizuojami para­mos renginiai, kon­certai ir kt.

Sostinėje praėjusį savaitgalį vyko festivalis „Vilniushyvanka“, kurio metu pristatytos karą išgyvenančios Ukrainos kultūra bei tradicijos. Praėjusią savaitę šešiuose Lietuvos miestuose taip pat prasidėjo Ukrainos kino dienos, kurių metu buvo galima ne tik žiūrėti šios šalies kūrėjų filmus, bet ir juos paremti. Visos surinktos lėšos už parduotus bilietus skirtos ukrainiečių paramos fondui „CinemaAid“, kuris teikia pagalbą nuo karo nukentėjusiems Ukrainos ki­no kūrėjams bei jų šeimoms. 

Praėjusį sekmadienį prasidėjo 58-asis „Poezijos pavasaris“. Iki gegužės 29-osios poezijos gerbėjai kviečiami į 125 renginius Lietuvoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, vyks nuotoliniai susitikimai su poetais iš JAV, Jungtinės Karalystės, Danijos, Vo­kie­tijos. Rašytojams iš Ukrainos palai­ky­ti rengiami ukrainiečių poezijos skai­tymai. 58-uoju „Poezijos pavasario“ lau­reatu šiais metais tapo poetas Liud­­­vi­kas Jakimavičius už eilėraščių rinkinį „Pa­lik­tos paletės“. Jam gegužės 27 d. Kau­ne ir bus įteiktas vienas svarbiausių apdovanojimų – Maironio premija. Taip pat bus teikiamos litera­tūrinės Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Zig­mo Gė­lės, Dionizo Poškos premijos ir pre­mija už geriausią poezijos knygą vaikams. Kūrėjai bus apdovanoti įvairiais prizais: už eseistiką almanache, už lie­tuvių ir už pasaulio poezijos vertimus, už literatūros sklaidą, aktoriui skaitovui bus įteiktas Laimono Noreikos prizas ir kt. Šilalės krašto gyventojai taip pat turės galimybę pajusti poezijos dvasią: gegužės 27 d., 11 val., vyks skaitymai „Sentimentai poezijai“ Kelpšaičių parke – tremtinės, politinės kalinės, gydytojos, rašytojos ir atsiminimų „Lietuviai prie Laptevų jūros“ autorės Dalios Grin­kevičiūtės 95-osioms gimimo metinėms paminėti, o 15 val. tradiciškai poezijos paukš­tė plasnos Bijo­tuose, prie Dionizo Poš­kos Baublių mu­ziejaus, kur bus įteikta Dionizo Poš­kos premija.

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ kviečia pasinerti į antrąją trilogijos dalį „Santaka“ – savaitgalį Kaune ir Kau­no rajone laukia per 60 renginių. 

Kauno valstybinis lėlių teatras 2022 m. gegužės 20–24 d. jau 22 kartą kviečia į Tarptautinį lėlių teatrų festivalį „KAU­NAS PUPPET 22“, kuris, anot jo rengėjų, suburs kūrybingiausius Europos lėlininkus. Tarptautiniame festivalyje dalyvaus kolektyvai iš Japonijos, Ispanijos, Italijos, Kroatijos, Slovakijos, Slovėnijos, Lenkijos, Anglijos, Estijos, Latvijos ir net iš karo siaučiamos Ukrainos. Lietuvos lėlininkų kūrybą pristatys 8 geriausios profesionalaus lėlių teatro trupės. Nu­ma­tytos kūrybinės dirbtuvės, parodos, moksleivių kolektyvų pasirodymai. Spek­takliai bus rodomi po keletą kartų ge­gužės 21 ir 22 d., su visa programa susipažinti galima kaunaspuppet22.lt.

Kultūros paveldo departamentas praneša, kad Lietuvoje sertifikuotas pirma­sis Mikalojaus Kons­tan­tino Čiurlionio kultūros kelias. Jį sudaro dailininko, kompozitoriaus, kultūrininko M. K. Čiur­lio­nio asmenybės memorialinių objektų, jo atminimą įprasminančių ženklų bei gyvenimą ir kūrybą menančių vietovių visuma, sujungianti dailininko gyvenimo ir kūrybos ženklus, esančius Vilniaus, Kauno, Druskininkų, Palangos miestuose bei Varėnos, Rietavo, Plungės rajonuose. Maršruto ilgis siekia apie 500 km. Daugiau informacijos – ciurlioniokelias.lt.

Kotryna PETRAITYTĖ