Logo
Spausdinti šį puslapį

Pirmoji vasaros savaitė – su muzika ir teatru

Vasarai įsibėgėjant, daugėja muzikos ir teatro festivalių ne tik didžiuosiuose miestuo­se – mažuose miesteliuose irgi verda kultūrinis gyvenimas. Tiesa, praėjusią savaitę labiausiai išsiskyrė uostamiestis, kur skambėjo ir dainos, ir vyko teatralų pasirody­mai. 

Šakių rajone, Griškabūdyje, prasidėjo muzikos festivalis „Beatričės vasaros“. Jį penktadienį atidarė Nacionalinis simfoninis orkestras ir violončelininkas Davidas Geringas. Festivalis „Beatričės vasaros“ pavadintas dainininkės Beat­ričės Grincevičiūtės, kurios vaikystė prabėgo Šakių rajone, Ilguvos dvare, vardu. Šiemet aštuoni koncertai vyks Ilguvos, Gelgaudiškio, Zyplių dvaruose, Sudarge ir Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčioje. Festivalis tęsis iki rugpjūčio 28 d., jo programa – tinklalapyje beatrice.sakiai.lt. 

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras sekmadienį atidarė ir Dainavos šalies muzikos festivalį Alytuje. Nuo 2002 m. šis festivalis yra vienintelis profesionaliosios muzikos festivalis Alytuje, suburiantis visos Dzūkijos profesio­naliosios muzikos gerbėjus. Šiemet jame – net 7 koncertai, dalis jų – nemokami. Dainavos šalies muzikos festivalis vyks iki liepos 7 d., o renginiai skelbiami tinklalapyje alytus2022.lt.

Praėjusią savaitę Radviliškio rajone esančiame Daugyvenės istorijos kultūros muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyriuje prasidėjo renginių ciklas „Šeštadienių popietės klojimo teat­re“. Sena klojimo teatrų tradicija – žaidimai, šokiai, dainos, tad lankytojai kviečiami ne tik į spektaklius, bet ir dalyvauti užsiėmimuose, žaisti senovinius žaidimus. „Šeštadienių popietės klojimo teatre“ tęsis visą vasarą, repertuarą sudarys penkiems etnografiniams regionams (Aukštaitijai, Dzūkijai, Mažajai Lietuvai, Suvalkijai bei Žemaitijai) atstovaujančių teatrų vaidinimai. Bus parodyti septyni spektakliai, tris iš jų vaidins profesionalūs teatrai, vienas spektaklis bus skirtas vaikams. Daugiau informacijos ir renginių programa – daugyvenesmuziejus.lt.

Nuo praėjusios savaitės Klai­pėdoje kūrybinėmis idėjomis dalinosi profesionalūs režisieriai, dramaturgai, scenografai ir aktoriai iš Lietuvos bei užsienio: birželio 8–11 d. vyko Klaipėdos jaunimo teatro organizuojamas festivalis „Jauno teatro dienos“. Šiemet festivalis – jau dešimtasis, o jubiliejaus proga jis dovanojo didelę teatrinę ir muzikinę šventę ne tik teatro bendruomenei, bet ir visiems žiūrovams. 

Po ketverių metų pertraukos Klaipėdoje vyko Vakarų krašto dainų šventė, skirta Mažosios Lietuvos lietuvių dainų šventės 95-mečiui bei kom­po­­zitoriaus Stasio Šimkaus 135-osioms gimimo metinėms. Joje dalyvavo per 280 meninių kolektyvų, tarp ku­rių – ir šilališkiai, daugiau kaip 6500 dalyvių iš visos Lietuvos. Sulaukta ir svečių iš Danijos sostinės Kopenhagos. 

Ateinantį penktadienį sostinėje vyks kasmetinis kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“, kuris suteiks progą patirti virš 90 skirtingų kultūros ir meno renginių – koncertų, parodų, instaliacijų, spektaklių, kūrybinių dirbtuvių bei ekskursijų. 2022-ųjų „Kultūros naktis“ su viltingu šūkiu „Šviesa visada laimi“ kviečia apsilankyti ir solidarumą su Ukraina išreiškiančiuose renginiuose. Iš beveik 100 skirtingų festivalio renginių tokių bus kone kas antras. Visi festivalio „Kultūros naktis“ renginiai yra nemokami, daugiau informacijos – www.kulturosnaktis.lt.

Neliūdi ir provincija. Štai į Bi­jotus ateinantį šeštadienį kviečia Teatrų festivalis, bir­želio 21-ąją į Šilalę atvyks „Maisto banko“ ir Taivano atstovybės inicijuojamas renginys – automobilis-smaližiamobilis (ЛасунCar), kuris kviečia mūsų rajone apsistojusius mažuosius ukrainiečius pasmaližiauti.

Ir, žinoma, aktyvius piliečius kviečia šiandien vykstantys Gedulo ir vilties dienai skirti renginiai, kuriuose galime prisiminti visus tuos, kurių gyvenimai tekėjo Sibiro toliuose...

Kotryna PETRAITYTĖ

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos