Logo
Spausdinti šį puslapį

Neriame į festivalių šurmulį

Įsibėgėjant atostogų sezonui, vis daugiau informacijos, jog už­sie­ny­­je atostogauti yra daug pigiau, nei Lietuvoje. Paneigti di­­­­deles kai­­nas sunku, tačiau ne­­mokamų ren­gi­nių Lietuvoje yra itin gausu. Todėl gal bent tai ga­li­ma vadinti savotiška kompensa­cija, neturint galimybės atsikvėpti prie jūros.

Jau devintą kartą „Kino pavasario“ „Kino karavanas“ išvyko į kelionę po Lietuvą, kurios metu nemokamai bus rodomas autorinis kinas, gyventojai kviečiami į susitikimus ir pokalbius su kūrėjais, įvairių sričių specialistais. „Kino karavanas“, šiemet aplankysiantis 40 miestų bei miestelių, savo kelionę pradėjo Marijampolės apskrityje, Sasnavoje, kur pakvietė į dviejų filmų – „Mėlyna kaip apelsinas žemė“ ir „Kernagis“ – peržiūras. Po pirmojo filmo seanso vyko susitikimas su Lietuvoje gyvenimą kuriančiais jo herojais iš Ukrainos. Daugiau informacijos apie kino maršrutą – kinokaravanas.lt. Deja, bent jau kol kas jame Šilalės nėra...

Praėjusį savaitgalį po vienuolikos me­tų pertraukos Baltijos studentų dainų ir šokių šventė „Gaudeamus“ sugrįžo į Lietuvą. Į Vilnių atvyko ne tik Lietuvos miestų aukštųjų mokyklų studentai, bet ir Latvijos bei Estijos delegacijos. Šventėje pasirodė daugiau nei 3 tūkst. dalyvių, o ją vainikavo sekmadienį įvykęs didysis koncertas Kalnų parke.

Savaitgalį sostinėje vyko kultūros ir meno festivalis Kultūros naktis. Šiųmetis šūkis – „Šviesa visada laimi“. Programoje buvo numatyta apie 90 muzikos, teatro, vizualiųjų menų, kino, šokio ir edukacinių renginių. Buvo matyti daug geltonos ir mėlynos spalvų, simbolizuojančių paramą Ukrainai.

Septynios parodos, šešiolika edukacinių programų, paskaitos, intriguojantys pristatymai – tiek ir daugiau veiklų praėjusį savaitgalį siūlė per dvidešimt Lietuvos muziejų bei institucijų, prisijungusių ir švenčiančių Europos archeologijos dienas. Šiemet oficialus jų organizatorius Lietuvos nacionalinis muziejus kartu su partneriais – Lietuvos archeologijos draugija, Kultūros pavel­­do departamentu, Vilniaus, Klaipėdos universitetais ir archeologijos institutu – pakvietė veiklas siūlyti ne tik muziejus, bet ir kitas organizacijas, įstaigas bei specialistus, dirbančius archeologinio paveldo tyrimų, išsaugojimo ir populiarinimo srityse.

Žemaitijoje įsikūręs Kulių miestelis liepos 2–10 d. jau 6-ąjį kartą kvies kultūros mylėtojus į festivalio „Sofija“ renginius. Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės vardu pavadintas festivalis tęsia šios išskirtinės asmenybės, Kuliuose praleidusios svarbų gyvenimo etapą, idėjas – skleisti meno ir švietimo aurą bei „užkrėsti kultūra“. Festi­valis leis susipažinti su skirtingomis kul­tūromis, ugdys toleranciją ir kvies atrasti bendrystę ne­di­deliame, bet savo is­torija turtingame miestelyje. Daugiau informacijos apie festivalį – sofijosfestivalis.lt.

Turiningas buvo praėjęs savaitga­lis ir kultūrą vertinantiems šilališ­kiams. Šeštadienį Bijotuose, prie Baub­lių muziejaus kluono, vyko „Teat­rų sueiga“, kur spektaklius rodė Skirsne­munės (Jurbarko r.), Skaudvi­lės (Tau­ragės r.) ir kaimų bendruomenės „Saulietekis“ (Grimzdai) teatrai, o sekmadienį Bijotų dvaro sodyboje vyko eilėraščių konkurso „Bijotai – mažoji kultūros sostinė 2022“ dalyvių pagerbimas. 

Šią savaitę siaučia Joninės – nemokami renginiai organizuojami kone kiek­viename miestelyje ir kaime. 

Kotryna PETRAITYTĖ

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos