Po šimtamečiais ąžuolais – pirmoji Teatrų sueiga

Scena iš teatro kolektyvo „Paplepys“ pastatymo Scena iš teatro kolektyvo „Paplepys“ pastatymo

2022-ieji bijotiškiams atnešė džiugią naujieną – Bijotai paskelbti Mažąja Lietuvos kultūros sostine. O tai vertė pasitempti, susitelkti ir ruoštis pasidalinti savo kultūra su visa Lietuva. Bijotų dvaro festivalio komanda taip pat atsakingai dėliojo programą, nes norėjosi ištikimiems žiūrovams pasiūlyti kažką intriguojančio, dar įdomesnių kūrybinių sprendimų ir netikėtumų. Vienas iš tokių – po šimtamečiais Dionizo Poškos ąžuolais surengti Tauragės regiono teatrų sueigą.

Tie, kas nors kartą yra aplankęs D. Poškos įkurtą ir šiemet 210-ąją sukaktį minintį muziejų, tikrai pritars, kad ten tvyro ypatinga aura. Apie ją kalbėjo ir į Teatrų sueigą suvažiavę teatralai.

„Ąžuolų pa­unksmėje teatrų sukurtas magiškas vyks­mas suteikė šiai vietai dar daugiau magiškumo, o žiūrovų širdyse dar ilgai išliks įsimintiniausių spektaklių akimirkos. Neabejotinai Teatrų sueigos Bijotuose vyks ir ateityje, nes gausiai susirinkę žiūrovai, puikiai spektakliams tinkanti vieta, net ir vėjas šimtamečių ąžuolų viršūnėse patvirtino, kad to reikia, o ir D. Poška tam tikrai būtų pritaręs“, – teigė Bijotų dvaro festivalio Teatrų sueigos projekto vadovė Rima Bandzinaitė-Latožienė.

Pirmieji į sceną lipo šilališkiai – bend­ruomenės „Saulietekis“ mėgėjų teat­ras „Paplepys“ su spektakliu „Nakties paukščiai“, kurį režisavo Danguolė Šer­petauskienė. Į netikėtas ir painias situa­cijas patekę herojai šmaikščiais tarmiškais pajuokavimais traukė žiūrovų dėmesį nuo pat pirmų spektaklio akimirkų.

Šilališkius scenoje keitė kaimynai iš Skaudvilės – mėgėjų teatras „Atodan­ga“ atvežė komediją „Kas netiesa – nebūtinai melas”. Daug nesusipratimų bei keblių situacijų spektak­lio herojams paruošė scenarijaus autorė ir režisierė Zita Jurevičienė. Bet skaud­vi­liškiai ne iš kelmo spirti – visas paspęstas intrigas atskleidė ir sunkias gyve­nimiškas situacijas išsiaiškino, padovanodami žiūrovams daug įdo­mių bei šmaikščių scenų.

Pirmąją Teatrų sueigą Bijotuose užbai­gė Jurbarko kultūros centro Skirs­nemu­nės teatras „Pakeleivis“ su visiems puikiai pažįstamu kūriniu „Trys mylimos“ pagal Žemaitę. Liudvikas su visomis savo mylimosiomis scenoje užkūrė tik­rą pirtį, o charakteringi personažai, netikėtos mizanscenos ir scenografiniai sprendimai privertė žiūrovus kvatoti iš širdies.

Nutilus plojimams, nurimus ir vėjui ąžuoluose, teatralai susėdo pasidalinti įspūdžiais, aptarti būsimų susitikimų. Tad iki pasimatymo Bijotuose ir kitą, ir dar kitą vasarą!

Nuoširdžiausia padėka Bijotų bend­ruomenei bei jos pirmininkei Laurai Pundinienei už dieviško skonio paeliją, seniūnui Ignui Gužauskiui – už visokeriopą pagalbą organizuojant šį renginį, Šilalės Vlado Statkevičiaus muzie­­jui – už partnerystę, ačiū informaciniams rė­mėjams laikraščiui ,,Šilalės artojas“ ir Tau­ragės radijui.

Festivalį finansuoja Kultūros taryba ir Šilalės savivaldybė.

Jurgita ŠAPĖNAITĖ

Festivalio organizatorių nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 28 birželio 2022 12:57