Logo
Spausdinti šį puslapį

Nuvilnijo eilėraščių konkursas

Nuaidėjo paskutinis eilėraščio posmas, nuskambėjo paskutinė dainos eilutė – baigėsi respublikinis eilė­raščių konkursas „Bijotai – mažoji kultūros sostinė“.

„Konkursu siekiama apdainuoti turtingą ir įdomią Bijotų kaimo istoriją, čia kūrusius ir gyvenusius žmones, prisiminti esamus, primirštus ar visai užmirštus vietovardžius, poetą Dionizą Pošką, jo Baublius, pirmąjį Lietuvos muziejų. Šilalės rajonas yra ypatingai turtingas piliakalniais, kupinas legendų ir istorinių įvykių, tad konkursas paskatintų labiau įsigilinti į šio krašto istoriją bei dabartį. Įspūdinga ir nepakartojama gamta“, – buvo rašoma kvietime dalyvauti konkurse.

Konkursiniuose darbuose kalbėta ne tik apie D. Pošką ir Baublius, bet eilėraščių posmais apdainuoti Bijotai ir „Bijotaičiai“, Kalvalių kalva, o vertinimo komisija (ją sudarė po­etas, kraštotyrininkas Eugenijus Šaltis, Tauragės savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos direktorė  Meilutė Parnarauskienė, Skuodo rajono laikraščio „Mūsų žodis“ redaktorė Dalia Zabitienė) džiaugėsi radę ir žemaičių kalba parašytų eilėraščių. Buvo įsteigtas net specialus prizas, kurį pelnė šilališkė Teresė Ūksienė, tapusi ir trečios vietos laimėtoja. Antrąją pelnė Dalia Petkevičienė iš Upynos, o pirmoji paskirta šių eilučių autorei už septynių eilėraščių ciklą „Pasikalbėjimai su Dionizu“. Padėkos įteiktos Marei Lydai Voroneckajai (už eilėraštį „Bijotai ir Bijotaičiai“), Livetai Raudoniūtei („Bijotai“), Jonui Jakštaičiui („Sugrįžimas į Bijotus“), Danutei Šerpytytei („Ant Kalvalių kalvos“) bei Simonai Bendikaitei („Ąžuolui“). Prizą už originalumą ir žemaitiškos kalbos puoselėjimą pelnė Remigijus Žukauskas (eilėraštis „Bijotai“).

Norisi pasidžiaugti ne tik jaukia popietės atmosfera, kurią sukūrė renginio vedėjas E. Šaltis ir bardas Rimas Lio­ran­čas, bet ir stipria bijotiškių komanda: Bijotų seniūnas Ignas Gužauskis, bendruomenės pirmininkė Laura Žiauberytė-Pundinienė įsteigė specialius pri­zus dalyviams, vyr. muziejininkė Lina Bajorinienė pristatė „Bijotų – mažosios kultūros sostinės“ renginius, brošiūrą „Mužikas Žemaičių ir Lietuvos“. Atskirai verta paminėti Bijotų dvaro festivalio vadovą Valdą Latožą – eilėraščio konkurso idėjos autorių, kuris taip pat įsteigė vertingus prizus. Jo pastangomis 2019 m. atsirado  „Bijotų dvaro festivalis“, o šiemet – ir eilėraščių konkursas. Ne vienas sakė, kad būtų prasminga jį tęsti.

„Kalbuosi su tavim, šviesuoli Dionizai,/Per vadovėlį apie darbus ir gyvenimą mužiko,/Apie žodynus, kalbą, vertimus – /Tik tiek iš tavojo gyvenimo te­liko,/O mes ir šiandien statome kalbos namus“.

Tad statykime juos visi, prisidėdami prie gimtojo krašto praeities įprasminimo ir saugojimo.

Dalia GRIŠKEVIČIENĖ

Literatų klubo „Be rėmų“ vadovė

Linos BAJORINIENĖS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 28 birželio 2022 12:51
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos