Pasaulį išvydo garbaus kraštotyrininko knyga

Daugeliui ne tik Šilalės krašte žinomas kraštotyrinin­kas Klemensas Lovčikas pirmosiomis rugpjūčio dienomis pasidalijo džiugia naujiena – dienos šviesą išvydo jo drauge su žmona Vaidilute Jončaite parengta knyga, kurioje ga­lima susipažinti ne tik su knygos autoriais, bet ir rasti gau­sybę informacijos apie mūsų kraštą.

„Knyga – dar kvepianti dažais tiesiogine to žodžio pras­me, mat gavome ją vos vakar“, – prieš savaitę, ketvirtadienį, sa­kė jos autorius K. Lovčikas.

Pasak jo, naująjį beveik 400 puslapių leidinį iš esmės suda­ro publikacijos, kurias yra spausdinęs „Šilalės artojo“ laik­raštis.

„Sudėjau viską į šią knygą, kad neprapultų. Čia galima rasti ir pačius pirmuosius mano pastebėjimus, kuriuos užrašiau dar 1969-aisiais, kai tik pra­­­dė­jau domėtis kraštotyra“, – sa­­kė autorius.

Jo ištikimoji bendražygė ir knygos bendraautorė V. Jon­čaitė papildė, jog mintį išleisti knygą pasiūlė buvusi Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

„Ji pas mus lankėsi ne kartą, matė, kad yra sukaupta labai daug vertingos medžiagos. Knyga „Etnografija“ įdomi ir naudinga ne tik Šilalės rajono gyventojams – juk kraštotyra svarbi kur kas platesniam ratui žmonių. Be to, į vieną knygą suguldyta medžiaga naudinga ir tuo, jog informacija yra vienoje vietoje“, – įsitikinusi V. Jončaitė. 

Susitikime dalyvavusi muzie­jininkė Regina Mickuvienė priminė, kad Vaidilutė buvo ir tebėra pagrindinė visų K. Lov­či­ko darbų sumanymų palaiky­to­ja, iniciatorė bei pagalbininkė.

„Jie abu buvo mokytojai, nestokoję pačių įvairiausių idėjų, sumanymų netgi sovietmečiu. Klemensas ne tik dirbo mokykloje, bet puikiai žinomas ir kaip Šilalės krašto tautodailininkas: dirbo su medžiu, su metalu, pats statė, remonta­vo namus. Be­­je, šiemet yra lygiai 50 me­­tų, kai jis įkū­rė Upynos liau­­dies amatų mu­ziejų. 

Knyga įprasmina ir dar vieną garbingą sukaktį – šiais metais Klemensui sukako 85-eri, o kitąmet sutuoktiniai žymės 60-ąsias vestuvių metines. Tad laikotarpis šiai upyniškių šeimai – išskirtinis, todėl naujasis leidinys yra puiki dovana ir jiems, ir visiems mums“, – džiaugėsi R. Mickuvienė.

Lietuvos nacionalinio muziejaus išleistos K. Lovčiko knygos tiražas – 300 egzempliorių.

Leidinį sudaro penki skyriai. Pirmajame pristatomas kraš­totyrininkas K. Lovčikas, trys dalys skirtos Upynos liaudies amatų muziejui. Šioje knygos dalyje yra ir visos „Šilalės artojuje“ spausdintos autoriaus publikacijos. Be jų rasime ir pasakojimų apie Upynos muziejaus eksponatus, susipažinsime su K. Lovčiko užrašytais kaimo žmonių pasakojimais apie savo kraštą, gyvenseną, bendravimą bei papročius XX amžiuje. Knygos pabaigoje išvardijami informacijos teikėjai bei Upynos krašto vietovardžiai.

Muziejininkė R. Mickuvienė sako, kad K. Lovčiko knyga „Et­nografija“ visuomenei bus pristatyta rugsėjo mėnesį. Pa­na­šiu laiku apie ją turėtų sužinoti ir nuo rudens formatą keičiančios laidos „Duokim garo“ gerbėjai – jos kūrėjai Upynoje lankėsi tą pačią dieną, kaip ir „Šilalės artojas“.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Ketvirtadienis, 11 rugpjūčio 2022 13:54