Baubliuose pristatytas naujas projektas

Rugsėjo 27-ąją Dionizo Poškos Baublių muziejuje vyko renginys, skirtas paminėti Pa­saulinę turizmo dieną. Jo metu pristatytas visiškai naujas projektinis #Walk15 programėlės maršrutas „Baublio gimtinės kultūriniais ta­kais“ – pirmasis Bijotų apy­lin­kėse.

Maršrutą galima apeiti, į mobilųjį telefoną parsisiuntus #Walk15 programėlę ir joje susiradus maršrutą „Baublio gimtinės kultūriniais takais“. Tai viena populiariausių, pilna kultūrinių bei istorinių maršrutų programėlė, kuri skatina sveiką gyvenseną žygiuojant ir kaupiant kuo daugiau žingsnių, kartu susipažįstant su įvairiomis Lietuvos vietovėmis. 

Maršrute Bijotuose pažymė­ta 10 vietų, kurios svarbios Bijotų kraštui kaip kultū­ri­niai objektai. Jis driekiasi 3 ki­lo­met­rus, o apeiti jį galima maždaug per valandą. Maršrute – daugiau nei 5000 žingsnių, skaičiuojantys juos eidami pasiek­tų savo dienos normą bei pa­sisemtų įdomių faktų apie Bi­jotus. Objektų istoriją programėlėje galima perskaityti arba išklausyti, o vienoje iš maršruto vietų laukia net muzikinė dovana. Informacija puikiai prieinama ir užsienio šalių turistams – tekstai apie objektus pateikti ir latvių, vokiečių, lenkų, anglų bei rusų kalbomis.

Keliauninkams naudingą ir įdomų pasakojimą apie žygiavimo ypatumus bei įvairius masinius žygius pristatė Pėsčiųjų žygių asociacijos prezidentas Vidmantas Genys, kuris Bijotuose šių metų kovą organizavo 11-ąjį žygį „Kęs­tu­tė­nai“. 

Po maršruto apžvalgos ir žygių pristatymo renginio dalyviai buvo kviečiami prie dar vienos Baublių muziejaus naujovės – medinio „Eiliuoto korio“. Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejaus direktorei Sonetai Būdvytienei bei seniūnui Ignui Gužauskiui perkirpus simbolinę juostelę, skambiomis eilėmis pasidalijo Šilalės literatų klubo „Versmė“ poetės Teresė Ūksienė, Nijolė Katelynienė, Dalia Petkevičienė bei kraštietis poetas Donatas Petrošius. Poetų išgraviruoti ketureiliai

papuošė netradicinį medinį korį. Šis korys – tai simbolis, menantis D. Pošką ir jo nuoširdų tikėjimą senovės mitologija, pasakojimais apie bites, gyvenančias senuose ąžuoluose. Juk ne veltui tūkstantmečio ąžuolo pavadinimas Baublys yra siejamas su bičių Dievo Bu­bilo vardu. Korio paskirtis – kū­rybinė, skatinanti lankytojus kurti ir keistis savo eilėmis. Pir­mieji jas paliko rengi­nio svečiai, tad kūrybiniai mainai įvyko. Savo kūryba galės dalintis kiekvienas apsilankęs Baub­lių muziejuje.

Renginiui pasibaigus, pageidaujantieji išbandyti savo jėgas #Walk15 kultūriniame marš­rute kartu su vyr. muziejininke Lina Bajoriniene buvo pakviesti į žygį. Prisijungė ir Šilalės Dariaus bei Girėno progimnazijos Upynos skyriaus pradinukai su mokytojomis Ste­fa Geštautaite bei Rasa Pet­rikiene. Apėję maršrutą, dalyviai buvo apdovanoti specialiais ženkleliais.  

Vaida ŠEGŽDIENĖ,

muziejininkė 

Linos BAJORINIENĖS nuotr.

Projektą iš dalies finansavo