„Šok, žemaiti, šonke 2023“

Šilalės kultūros centre vyko Šilalės rajono tradicinių šokių šventė-varžytuvės „Šok, žemaiti, šonke 2023“ („Patrepsynė 2023“ atrankinis turas). Kojų miklumą išbandė rajono jaunieji tradicinių šokių mylėtojai. Šventė skirta Vilniaus 700-ųjų metinių sukakčiai paminėti.

Varžytuvėse pasirodė net 57 tautiniais kostiumais pasipuošusios poros iš Šilalės Dariaus ir Girėno progim­na­zijos (mokyt. Alma Rumšienė), Kvė­darnos Kazimiero Jauniaus gimnazijos (mokyt. Gražina Pameditienė ir An­gelė Grikšienė), Pa­jū­rio Stanislovo Bir­žiškio gimnazijos (mokyt. Dana Dai­naus­kienė), Kal­ti­­­nė­­nų Aleksandro Stul­ginskio gimna­zi­jos (mokyt. Ilona Rau­donienė), Lau­ku­­vos Norberto Vėliaus gimnazijos (vadovė Olga Jog­minienė) šokėjai, Šila­lės Simono Gau­dėšiaus gimnazijos „Et­no­kul­tūros studijos“, Ši­lalės kultūros cent­ro NVŠ „Etno­kul­tūros studija“ nariai (vad. I. Rau­do­nienė).

Šokėjai rungėsi dviejose kategorijose – pradedančiųjų bei pažengusiųjų. Grojo tradicinė kapela „Karšuva“ (vad. Vaclovas Rudys).

Kompetentingos komisijos sprendi­mu, pradedančiųjų kategorijoje prizines vietas ir kelialapius į respublikinį konkursą-varžytuves „Patrepsynė 2023“, vyksiančias Šiauliuose, iškovo­jo Rugilė Norbutaitė ir Deividas Put­ramentas iš Kvėdarnos, Marija Rei­mon­taitė ir Martynas Šiurys iš Kaltinėnų bei Austėja Stankutė ir Nojus Jašinskas iš Kvėdarnos.

Pažengusiųjų kategorijoje keturias prizines vietas bei teisę dalyvauti „Pa­trepsynėje 2023“ pelnė Urtė Jorū­dai­tė ir Justas Ašmonas iš Šilalės kultūros centro NVŠ „Etnokultūros studija“, Ak­vilė Beinoriūtė ir Lukas Šemetas iš Lau­kuvos, Dovilė Tamašauskaitė ir Ar­­mi­nas Zdanavičius iš Kaltinėnų bei Gab­rielė Norušaitė ir Gustas Les­čiaus­kas iš Šilalės.

Pradedančiųjų kategorijoje už geriausiai sušoktą šokį „Antanas“ apdo­va­noti Gerda Knystautaitė ir Ignas Mi­ka­­lauskas iš Laukuvos, už šokį „Latrišas“ padėkos įteiktos Emilijai Jakavickaitei ir Justui Kuizinui iš Kvėdarnos. Už geriausiai sušoktą „Sakė mani šokių“ apdovanoti Urtė Levickaitė ir Mantas Kačinauskas iš Lau­kuvos, už šokį „Že­­mai­tikė“ – Melita Auškalnytė ir Sta­sys Aidas Šerpetauskis iš Pajūrio bei Emi­lija Kėblaitė ir Emilis Kėdys iš Kal­tinėnų.

Visi šventės-varžytuvių „Šok, žemaiti, šonke 2023“ dalyviai bei atskirų šokių nugalėtojai apdovanoti padėkos raštais ir saldžiais prizais, o juos ruošę vadovai – padėkos raštais, knygomis ir taip pat saldžiomis dovanėlėmis. Nugalėtojams linkime kuo didžiausios sėkmės gegužės 13 d. Šiauliuose vyksiančiame respublikiniame konkur­se-varžytuvėse „Patrepsynė 2023“. 

Ilona RAUDONIENĖ

Šilalės kultūros centro scenos režisierė (etnografijai) 

Ievos TVARONAVIČIŪTĖS nuotr.

Atnaujinta Penktadienis, 14 balandžio 2023 08:24