Atvelykiui dovanotas festivalis „Dainuže, suskambėk“

Šilalės kultūros centro meno kolektyvai tradiciškai organizuoja festivalius, koncertus, kurie vyksta kas ant­rus metus. Vienas tokių – moterų ansamblio ,,Kuplė“ vadovės Laimos Saročkienės organizuojamas vokalinių ansamblių festivalis „Dainuže, suskambėk“. 

Pirmasis šio festivalio koncertas startavo 2019 m. Ant­rasis turėjo nuskambėti 2021-ai­siais, bet tų metų planus pakoregavo pandemija ir festivalis persikėlė į šiuos metus.

„Labai nustebau, jog kolektyvai, kuriuos kviečiau į festivalį, jau žinojo apie jį, jo laukė ir su malonumu visi sutiko dalyvauti. Iš viso atvyko 13 kolektyvų iš Tauragės, Raseinių bei Šilalės rajonų“, – pasibaigus festivaliui, kalbėjo L. Saročkienė.

Organizatorė priminė, kokia buvo šio festivalio pagrindinė idėja. Ansamblio „Kuplė“ vadovei kilo mintis prikelti lietuvių liaudies dainas, prisiminti gebėjimą dainuoti be fonogramų, be elekt­roninių muzikos instrumentų. Muzi­kan­tės nuostabai, būtent ši idėja daugumai kolektyvų, pakviestų dalyvauti festivalyje, labiausiai ir patiko. 

„Tai, kad festivalio pagrindinis motyvas yra lietuvių liaudies dainos, nereiškia, jog visi kolektyvai turi jas atlikti vienodu stiliumi. Juk mūsų tautines dainas galima atlikti įvairiai, net kantri ar roko stiliumi. Kitas, ne mažiau svarbus faktorius – mes dainuojame laisvai, atsipalaidavę, nes festivalis nėra konkursas, kur tiek dalyviai, tiek kolektyvų vadovai jaučia savotišką įtampą. O tai taip pat turi reikšmės, kad dainos išties suskambėtų“, – įsitikinusi festivalio sumanytoja.

Kiekvienas kolektyvas publikai dova­nojo po dvi pasirinktas dainas. Pasi­baigus pasirodymams, Šilalės kultūros centro sceną užpildė svečiai – Plun­gės kamerinis choras (vad. Alfon­sas Vil­džiūnas). Šis kolektyvas pristatė savo koncertinę programą, kuri šiek tiek derinosi prie „Dainuže, suskambėk“ repertuaro, bet buvo ir rimtesnių kūrinių. 

„Nors buvo Atvelykis, nors daugumai šiuo metu rūpi daržininkystė, salėje matėme daug žiūrovų. Tai džiugina dar ir dėl to, jog Šilalės publika jau kitokia – mūsų bendruomenė jau geba girdėti bei vertinti ir kitokią muziką“, – džiaugėsi ne tik atlikėjų, bet ir žiūrovų palaikymo sulaukusio festivalio organizatorė.

Visiems kolektyvams Kultūros cent­ras įteikė padėkas, simbolines dovanas bei pakvietė puodelio arbatos. Čia bend­ravimas buvo itin šiltas ir reikalingas –

festivalio dalyviai išsakė savo mintis apie planus atvykti į Šilalę dar kartą, 2025-aisiais: „Labai gerai, kad festivalis „Dainuže, suskambėk“ yra būtent tokio formato. Pasiilgstame natūralaus atlikimo, nors būtent tokios dainos turėtų būti įaugusios į kiekvieno lietuvio kraują“.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ 

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 18 balandžio 2023 08:30