Laukuvos bažnyčios remontas pusiaukelėje nesustos

Dideli darbai yra kaip kalnas – neįveikiamas atrodo tik tol, kol nepra­dedi į jį kopti. Dešimtmetį atidėlio­­tas Laukuvos Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios remontas tapo nemenku išbandymu visai bend­ruo­me­nei. Pa­rapijos klebonas kun. Virgilijus Pocius tikisi, jog žmonių pagalba bei su­sitelkimas suteiks ga­limybę tęsti bažnyčios remontą ir ateinančiais metais. 

Romantizmo stiliaus Lau­ku­vos Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios pamatų akmenį 1852 m. pašventino vyskupas Motiejus Valančius. Dviem baltais bokštais į dangaus mėlynę atsiremiantis pastatas buvo mūrijamas net vienuolika metų. Jau statant buvo aišku, kad gruntas po bažnyčia nėra tvirtas, todėl pamatams buvo sukloti šimtamečiai ąžuolai. Problemos prasidėjo praėjus 70 metų po bažnyčios pašventinimo – mūras pradėjo skilinėti, sienose atsi­rado plyšių. Pamatus prisiėjo tvirtinti,  paskutinį kartą tas da­ryta 2003 m. Tačiau įtrūkimai sienose liko, o plyšiai nuolat didėjo. 

Praėjusiame šimtmetyje bažnyčios vidus buvo atnaujintas net keletą kartų. Pernai atlikti poli­chrominiai tyrimai atskleidė, jog ankstesniuose sienų sluoksniuose išlikę XIX a. tapyti konsekravimo kryžiai su vyskupo atributais, o XX a. pradžioje bažnyčios vidus buvo ištapytas prabangaus Art Deco stiliaus tautinių motyvų piešiniais. Restauratoriai juos įvertino kaip unikalius ir ne­įkainojamus tapybos lobius – jų įsitikinimu, kitos tokios bažnyčios Lietuvoje nėra. 

Didelės vertės yra ir virš presbiterijos atidengtas unika­lus tapybos kūrinys – per visą lubų skliautą vaizduojamas valtyje pamokslą sakantis Kris­tus. Tačiau tinkas, ant kurio nutapytas paveikslas, atitrūkęs nuo sienos pagrindo, jam ypač kenkia temperatūros svyravimai ir drėgmė, todėl bažnyčios remontą reikėjo pradėti nedelsiant. 

Laukuvos Šv. Kryžiaus atradimo parapijos klebonas kun. V. Pocius pripažįsta, kad bažnyčios būk­lė buvo ne tik avarinė, bet ir kritinė. Šiemet jau atlikta darbų už 110 tūkst. eurų. Didžiąją dalį pinigų – 76 tūkst. Eur – skyrė Lietuvos Respublikos ir Šventojo sosto sutarties dėl bendradarbiavimo kultūros ir švietimo srityje (paveldotvarka) programa, 22 tūkst. Eur iš rajono biudžeto pridėjo savivaldybė, 12 tūkst. Eur bažnyčios remontui surinko parapijiečiai. 

Ir šiemet, ir dar dvejus metus vyks bažnyčios avarinės situacijos likvidavimui skirti darbai. Tam prireiks dar 220 tūkst. Eur – remonto pabaiga numatyta tik 2023 m. Kol kas bažnyčios vidus niekuo nesiskiria nuo statybų aikštelės, o klebonas sako, jog, aukojant Šv. Mi­šias, apima keistas jausmas. 

„Stovėdamas ant dulkėtos plėvelės ir žiūrėdamas į stelažus, negali patikėti tuo, ką matai, bet kartu ir džiugu, kad bažnyčia tvarkoma, kad tas darbas išliks šimtmečiams. Šitas remontas buvo kiekvieno kunigo ir kiekvieno parapijiečio svajonė. Labai jo reikėjo – Laukuvos bažnyčia buvo prasčiausios būklės visoje Telšių vyskupijoje“, – tikina kun. V. Po­cius. 

Pasak jo, kol nepradėjo remontuoti, niekas nesuprato, kaip stipriai yra pažeistas pastatas. Nudaužę ištrupėjusį tinką, statybininkai pamatė, jog balkiai visiškai sutrūniję, atsiskyrusios lubos bet kada galėjo užkristi žmonėms  ant galvų. 

„Labai daug padaryta šiemet. Vieną bažnyčios šoną jau sutvarkė, dabar baigia kitą vietą. Įrengti nauji žaibolaidžiai, priešgaisrinė sistema, kur tapytų ornamentų nėra, prie vargonų, virš zakristijos, planuojama išdažyti, kad nereikėtų į tas vietas dar kartą grįžti. Žmonės džiaugiasi, žiūrėdami, kaip gražiai atrodo suremontuotos sienos, sako, kad jų nė dažyti gal nereikia“, – pasakoja Laukuvos parapijos klebonas.

Sutvirtinus bažnyčios sienas ir lubas, lauks dar svarbesnis, pasak kun. V. Pociaus, darbų etapas.  Atnaujinti gražiuosius Art Deco stiliaus ornamentus, kurie Laukuvos Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčią daro išskirtine, reikės apie 1,6 mln. Eur. Kunigas įsitikinęs, jog šį darbą būtina atlikti, nes unikalus šventovės interjeras gali sudominti Žemaitiją lankančius žmones, paskatinti Šilalės rajone turizmą. Laukuva galėtų tapti tokiu pat traukos centru, kaip Dionizo Poškos Baubliai ar Medvėgalio kalnas. 

Parapijos pastoracinės tarybos pirmininkas Kęstutis Auškalnis įsitikinęs, jog, pasibaigus pinigams, darbai negali sustoti. UAB „Telšių meistras“ vadovams laukuviškiai pažadėjo, kad finansavimą ras, tad ir vėl yra nusiteikę prašyti visų geros valios žmonių pagalbos. 

Pastoracinės tarybos pirmininkas pripažįsta, jog dabar sunkus laikas. Žmo­nes gąsdina koronavirusas, namuose sulaiko karantinas, todėl į bažnyčią ateinama rečiau. Bet, anot K. Auš­kalnio, gyvenimas grįš į įprastas vėžes, ir tada bus kuo džiaugtis – žmonės galės susitikti atnaujintoje, švytinčioje bažnyčioje. Tačiau kad toks džiaugsmas nušvistų, dabar reikia susitelkti. 

„Valstybės ir Šventojo sosto programa yra tęstinė, tikimės, jog ir ateinančiais metais mums skirs finansavimą. Vėl prašysime savivaldybės pagalbos, bet labai reikia ir žmonių prisidėjimo. Ne tik parapijiečių, kurie visada padeda. Labai prašome visų padėti kuo greičiau suremontuoti Laukuvos bažnyčią. Daug žmonių, kilusių iš Laukuvos, gyvena didžiuosiuose miestuose, dirba užsienyje. Laukuvos bažnyčioje jie buvo krikštijami, pri­ėmė Sutvirtinimo, Santuokos sakramentus, krikštijo vaikus, todėl turėtų jausti šiems maldos namams šiltus sentimentus. Labai prašome visų padėti išsaugoti ir atkurti unikalų sienų dekorą. Ateities kartos bus dėkingos už šią auką“, – neabejoja K. Auškalnis. 

Kiekviena atnešta ar į sąskaitą pervesta auka yra dokumentuojama – to, pasak kun. V. Pociaus, reikia, kad dabar gyvenančių žmonių vaikai bei anūkai žinotų, jog bažnyčios spindėjime yra ir jų šeimų indėlis. Negalinčius atvykti į kleboniją, iš Laukuvos kilusius, bet kitur gyvenančius žmones parapijos klebonas prašo aukas bažnyčios remontui pervesti į Laukuvos Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios sąskaitą AB „Swedbank“ Nr. 66 7300 0100 3619 1702.

Daiva BARTKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

 

Atnaujinta Antradienis, 01 Gruodžio 2020 07:43