Logo
Spausdinti šį puslapį

Lietuvai prisiekė jau penktoji artilerijos bataliono karių laida

Šiemet, kitaip negu visada, Šilalės rajone dislokuoto ba­ta­liono karių prie­saika vyko ne Šilalėje, o Kryžkalnyje (Ra­sei­nių r.). Taip pat kariai prisiekė gerokai anksčiau.

Reikšmingas renginys vyko Kryžkalnio partizanų memo­riale. Brigados generolo Motie­jaus Pečiulionio artilerijos bataliono atstovė spaudai Rimgailė Karaliūtė sako, kad ši vieta pasirinkta dėl to, jog yra istoriškai svarbi, o priesaikos da­tą nulėmė tai, kad batalionas naujų šauktinių taip pat sulaukė anksčiau nei įprasta.

Šiųmetis šaukimas mūsų ba­talionui jau penktasis, jis pra­sidėjo net porą mėnesių anksčiau. Taip pat ir įsimintiniausias kario gyvenime įvykis priesaika Lietuvos Respublikai“, – dar prieš renginį informavo R. Karaliūtė.

Į iškilmingą ceremoniją atvykę kariai jau yra šiek tiek „apšilę kojas“ ir susipažinę su kareiviška kasdienybe, mat šiuo metu vyksta tris mėnesius trunkantis bazinis kursas.

Priesaikos diena tapo išskir­tinė ir dėl visoje Lietuvoje siau­tusios audros. Tačiau nepaisant darganoto oro, Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalio­no karių priesaikos ceremonija įvyko.

„Karių vardu skaityti priesaikos tekstą ir pagerbti bata­liono kovinę vėliavą ją pabučiuojant garbė suteikta jau­nes­niajam eiliniui Pauliui Gudaičiui, tarnaujan?iam III-iojoječiam III-iojoje ugnies baterijoje. 19-metis karys kilęs iš Šilutės. Tarnybą atlikti pasirinko savanoriškai, šią mintį subrandinęs dar mokyklos suole. Šiam žingsniui įkvėpė bro­lis, kuris yra Lie­tuvos kariuo­menės karininkas“, – sakė bataliono civilių ir kariškių bend­radarbiavimo vyriausiasis specialistas Donatas Barsys.

Jo teigimu, kartu su artileristais prisiekė Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Prieštankinės kuopos kariai. Kovinę vėliavą priklaupęs pagerbė jaunesnysis eilinis Jonas Kenstavičius, kilęs iš Veiviržėnų. Vaikinas svajojo tarnauti kariuomenėje ir džiaugėsi galėdamas prisiekti Lietuvos Respublikai.

Būsimų artileristų priesaiką tradiciškai vainikavo salvė iš autentiškai atkurto XVIII amžiaus pabūklo. Ceremonija buvo transliuojama ir tiesiogiai, todėl karių artimieji, negalėję joje dalyvauti, turėjo galimybę stebėti internetu.

Iš viso Šilalės rajone dislokuotame artilerijos batalione šiuo metu nuolatinę priva­lomąją pradinę karo tarnybą atlieka beveik du šimtai karių. Tarp jų yra ir dešimt merginų – pasak bataliono atstovo D. Barsio, šiek tiek mažiau nei ankstesniais metais. Taip pat šiame šaukime neišsiskiria vietos gyventojai – iš visos Tauragės apskrities jų priskaičiuojama vos kelios dešimtys, o šilališkių – visai mažai.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Brigados „Žemaitija”viešųjų ryšių atstovo

vyr. ltn. E. URBONO nuotr.

 

Atnaujinta Penktadienis, 05 lapkričio 2021 10:19
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos