Ugniagesių projektui prireikė paskolos

Praėjusią savaitę Šilalės rajono politikai diskutavo, kuo pagrįstas noras imti dar vieną 170 tūkst. eurų paskolą – ji reikalinga naujam gais­rų gesinimo automobiliui įsigyti, kurį suplanavo pirk­ti savivaldybės Priešgaisrinė tarnyba. Projektas euro­pinis, savivaldybės dalis jame – tik 15 proc., tačiau au­tomobilį su gaisrų gesinimo įranga tarnyba turi įsigyti už savo lėšas.

Bendradarbiavimo su Lenkija projektas rajono valdžiai netikėtai tapo galvos skausmu. Priešgaisrinės tarnybos viršininkas Evaldas Lazdauskas pranešė, kad rugpjūtį jo vadovaujama įstaiga gaus 200 tūkst. Eur sąskaitą už priešgaisrinį automobilį su įranga. Nors savivaldybė savo dalį projekte – 30 tūkst. Eur - jau yra skyrusi, E. Lazdauskas prašo dar 170 tūkst. Eur. Tuos pinigus Priešgaisrinė tarnyba savivaldybei grąžins, bet tik tuomet, kai gaus Europos regioninio fondo lėšas.

Projekto įgyvendinimo laikotarpis – pusantrų metų, prasidėjo jis vasarį, todėl gali būti, kad pinigai į Priešgaisrinės tarnybos sąskaitą įkris tik po metų. Per tą laiką dar turi įvykti projekte numatyti ugniagesių personalo apsikeitimai, rengiami bendri ugniagesių mokymų ciklai Šilalėje bei Lenkijoje, Grodeko savivaldybėje, organizuojamos bendros šventės. Tam irgi reikės pinigų.

Savivaldybės kontrolierė Liu­cija Kiniulienė pateikė išvadą, jog skolintis savivaldybė dar gali, nes yra išnaudojusi maždaug pusę limitų. Tačiau paskolos bei kreditoriniai įsiskolinimai - milijoniniai, o tai politikams negali nekelti nerimo.

Birželio 30 d. duomenimis, rajono savivaldybė turi 4 mln. Eur ilgalaikių paskolų. O tai sudaro šiek tiek per 35 proc. įstatyme numatyto skolinimosi limito, kuris skaičiuojamas nuo šiemet prognozuojamų surinkti biudžeto pajamų. Pridėjus dar 170 tūkst. Eur, skolinimosi limito išnaudojimas padidėtų pora procentų. Tačiau paskolos - anaiptol ne visos savivaldybės skolos: dar yra kasdienis, vadinamas kreditinis, įsiskolinimas. O jis jau peršoko 5 mln. Eur ir per pirmąjį šių metų pusmetį padidėjo dar 121,7 tūkst. Eur.

Taigi nors savivaldybės kont­rolierė ir tikina, kad skolinimasis jokių pavojų rajono biudžeto tvarumui nekelia, bendra Šilalės savivaldybės skola birželio 30 d. duomenimis buvo bene 9 mln. Eur. Tuo tarpu šiemet kol kas grąžinta mažiau nei 300 tūkst. Eur paskolų ir palūkanų, iki metų pabaigos numatyta skolas sumažinti dar bene 230 tūkst. Eur.

Praėjusių metų gegužę, palaimindami bendrą su Lenkija projektą, savivaldybės politikai tikrai negalvojo, jog gaisriniam automobiliui pirkti prisieis imti paskolą ir mokėti palūkanas. Bet dabar kitos išeities nėra – rugpjūčio viduryje švenčiant Šilalės miesto gimtadienį, rajono valdžia žada miestiečiams pademonst­ruoti ir naująjį gaisrų gesinimo automobilį. Juo naudosis Kaltinėnų ugniagesių komanda. 

Dar nesumokėjus pinigų už vieną automobilį, praėjusią savaitę E. Lazdauskas jau prašė leisti rengti kitą projektą – dar vienam automobiliui pirkti ir gaisrinės pastatui Pajūryje statyti. Iki šiol Pajūrio ugniagesiai dirba įmonės „Šilalės mediena“ teritorijoje.

Prieš savaitę posėdžiavę savivaldybės tarybos komitetų nariai išgirdo, kad pačiame Pajūrio centre jau formuojamas sklypas gaisrinei įsikurti. Į Pajūrio komandos infra­struktūros atnaujinimą Priešgaisrinė tarnyba planuoja investuoti 350 tūkst. Eur. Savivaldybė ir vėl turės skirti 15 proc. – per 50 tūkst. Eur. Ir, žinoma, veikiausiai iš naujo banke ieškoti pinigų projektui įgyvendinti.

Pajūrio, Kvėdarnos, Upynos, Kaltinėnų ir Laukuvos ugniagesių komandos turi 6 gaisrines automobilines cisternas, visos yra aprūpintos specialia bei gelbėjimo įranga ir atitinka, kaip teigiama Šilalės savivaldybei pateiktoje 2016 m. Priešgaisrinės tarnybos ataskaitoje, minimalius reikalavimus.

„Dėl lėšų stokos laiku nekeičiant susidėvėjusių gaisrinių automobilių, blogėja šių automobilių parko būklė. Siekiant palaikyti senų gaisrinių automobilių techninę būklę, reikia užtikrinti, kad jie laiku būtų remontuojami bei atliekama jų techninė priežiūra, o tai reikalauja daug finansinių išteklių. Materialinės techninės bazės stiprinimas bei išlaikymas yra viena aktualiausių savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos problemų. Pajūrio ir Laukuvos ugniagesių komandose dar nėra sukurtos tinkamos darbo bei poilsio sąlygos darbuotojams“, - rašoma E. Lazdausko ataskaitoje savivaldybės tarybai.

Šilalės meras Jonas Gudauskas tikina, jog ateis ir Laukuvos eilė, todėl kiek dar reikės pinigų, niekas nesiryžta skaičiuoti. O juk ir europinės paramos maišas turi dugną.

2016 m. Priešgaisrinės tarnybos darbuotojai į gaisrus, gelbėjimo bei kitus darbus ir pratybas vyko 296 kartus. Iš valstybės ir savivaldybės biudžeto praėjusiais metais ši įstaiga buvo gavusi 387 tūkst. Eur, didžioji dalis lėšų atiteko ugniagesių darbo užmokesčiui bei socialiniam draudimui.

Daiva BARTKIENĖ

Atnaujinta Antradienis, 22 rugpjūčio 2017 08:17