Areštuoti ir žaisliniai konstruktoriai, ir gyvulių girdyklos, ir net vėjo jėgainės

Tęsiantis COVID-19 pandemijai, 2021 m. kai kurios įmonės ir fi­zi­niai asmenys susidūrė su finansinėmis problemomis, todėl, su­lau­kę skolas siekiančių susigrąžinti kreditorių, neteko galimybės laikinai disponuoti savo turtu ar netgi buvo priversti visam laikui su juo at­sisveikinti. Visgi pernai, palyginti su 2020-aisiais, turto arešto aktų įre­gistruota treč­­daliu mažiau.

VĮ „Registrų centras“ tvarko­mo Tur­to arešto aktų registro duomenimis, 2021 m. iš viso įregistruota 38,3 tūkst. naujų turto arešto aktų – 30 proc. mažiau, nei 2020 m., kai jų buvo 54,6 tūkst. Iš viso šiuo metu yra įregistruota 274 tūkst. galiojančių turto arešto aktų. Per praėjusius metus taip pat buvo išregistruota 46,7 tūkst. turto arešto aktų (2020 m. – 46 tūkst.).

Kaip įprasta, dažniausiai už skolas prašoma areštuoti nekilnojamąjį turtą: pernai buvo areštuota daugiau nei 63 tūkst. butų, pastatų, žemės sklypų ir statinių bei inžinerinių įrenginių, tarp kurių yra ir vienas tiltas. Dažnai areštuojamo turto sąrašuose galima išvysti ir kelių transporto priemonių, traktorių bei kitos žemės ūkio technikos, ginklų, piniginių lėšų, taip pat konfiskuojami vidaus vandenų bei jūrų laivai, civiliniai orlaiviai ar net geležinkelių riedmenys.

„Registrų centro“ administruojamame Turto arešto aktų registre kaupiami duomenys apie valstybės institucijų ir pareigūnų priimtus turto arešto aktus. Turto areštas gali būti taikomas, siekiant užtikrinti įrodymus, civilinį ieškinį, galimą turto konfiskavimą, taip pat baudų ar nesumokėtų įmokų išieškojimą, kreditorinių reikalavimų patenkinimą, kitų įsipareigojimų įvykdymą. „Registrų centras“ pats nepriima sprendimų dėl turto arešto, taip pat nesaugo ar kitaip netvarko kitų institucijų sprendimais areštuoto turto.

Įdomiausių areštuoto turto pavyzdžių galima rasti neidentifikuoto turto skiltyje. Pavyzdžiui, iš ūkininkų turimo turto 2021 m. buvo areštuoti buliai, karvės ir te­ly­čaitės, taip pat gy­­vulių girdymo sistemos. Areš­tuo­ja­­ma ne tik smulki kompiuterinė ir bui­ti­nė technika, bet ir vė­jo jėgai­nių dalys, miš­ko smulkintuvai, solia­riu­­mai bei tonos maisto ir gamybos pra­mo­nėje naudojamo natrio nitrito. Tarp smulkesnio areštuoto turto įra­šyti ir ju­velyriniai dir­biniai, aksesu­arai, senovinės monetos ir net Lego konstruk­toriaus detalės...

Pastebėtina, jog 2021 m. Turto arešto aktų registre įregistruota 12 aktų, kuriuose arešto mastas nesiekia nė 10 eurų, o vieno turto arešto suma sudaro vos vieną Eur. Tuo tarpu didžiausias nurodytas turto arešto dydis 2021 m. siekė daugiau nei 102 mln. Eur.

Kas yra Turto arešto aktų regist­ras ir kokia jo nauda?

Jau du dešimtmečius veikiančio Turto arešto aktų re­gist­ro tikslas yra sukurti galimybę registruoti valstybės institucijų bei pareigūnų priimamus turto arešto aktus. Turto areštas gali būti taikomas, siekiant užtik­rinti įrodymus, civilinį ieškinį, galimą turto konfiskavimą, taip pat baudų ar nesumokėtų įmokų išieškojimą, kreditorinių reikalavimų patenkinimą, kitų įsipareigojimų įvykdymą.

Šiuo metu Turto arešto aktų regist­re įregistruota beveik 274 tūkst. galiojančių turto arešto aktų. Per visą registro veiklos laikotarpį jame buvo įregistruota daugiau kaip 800 tūkst. turto arešto aktų.

Dažniausi duomenų apie areštuotą turtą teikėjai yra antstoliai – 2021 m. Turto arešto aktų registrui jie pateikė daugiau nei 81,4 tūkst. dokumentų. Duomenis taip pat teikia prokuratūra, teismai, Valstybinė mokesčių inspekcija, Muitinės departamentas ir „Sodra“.

VĮ „Registrų centras“ jau 25 metus tvarko pagrindinius valstybės informa­cinius išteklius, t. y. valstybės registrus bei informacines sistemas. Šiuo metu prižiūrima 11 valstybinės reikšmės registrų ir apie 20 informacinių sistemų.

Mindaugas SAMKUS

VĮ „Registrų centras“ atstovas spaudai

Atnaujinta Pirmadienis, 14 vasario 2022 10:06