Logo
Spausdinti šį puslapį

Ar atsiras Žadeikiuose senelių globos namai?

Mūsų tauta sensta greičiau nei auga gimstamumo rodikliai. Neiš­ven­giamai artinasi metas, kai pagyvenusiesiems teks skirti dar daugiau dė­mesio ir investicijų. Žadeikių seniūnas sako apie tai galvojantis jau šian­dien.

Pasak seniūno Fausto Meiže­nio, šiuo metu seniūnijoje gyvena apie 700 žmonių, iš kurių 126 vaikai iki 18 metų, vidu­ti­nio amžiaus gyventojų (iki 45 m.) yra apie 230, vyresnių nei 45-erių – per 340. Todėl, anot F. Meiženio, pats laikas pradėti diskutuoti apie galimybę įrengti senelių globos namus.

„Galvojame apie visų amžiaus grupių užimtumą, bet turime nepamiršti ir ūkiškumo. Šiuo metu buvusioje mokykloje, kur įsikūrusi seniūnija, biblioteka, veikia koplyčia, yra sporto ir kultūros renginiams skirta salė, išnaudojame tik pirmąjį pastato aukštą. Kadangi esame pelno nesiekianti įstaiga, kitokios veik­los prisigalvoti negalime, neleidžia įstatymai. Tad belieka viena išeitis – įvairūs projektai. Gal, tarkime, ant­rame aukšte būtų galima apgyvendinti senjorus“, – svarsto seniūnas.

Pasak jo, tuo tikslu ieškoma patirties ir kituose rajonuose, domimasi, kaip kitur išnaudojamos panašios patalpos. O idėja įkurti senelių namus irgi negimė be pagrindo – būtent buvusios mokyklos ant­rojo aukšto klasėse, siaučiant COVID-19 pandemijai, planuota įrengti specialų gydymui skirtą skyrių. 

„Pas mus ruoš­tasi įkurdinti apie 40 sergančiųjų. To neprireikė, bet nupirktas inventorius liko. Tad turime ir lo­vų, ir čiužinių“, – sa­ko F. Mei­že­nis.

Tiesa, kol kas čia įrengtos tik bendros komunikacijos, bet po­kyčiai įmanomi. Tuo labiau, kad statinys šaltuoju sezonu yra šildomas.

„Žiūriu į tai praktiškai – nors už šildymą sumokame daugiau, bet išsaugome patalpas. Žinoma, norint efektyvesnio rezultato, pastato antrąjį aukštą reikia įveiklinti. Jeigu čia pavyktų apgyvendinti senjorus, jiems būtų visokeriopai patogu“, – neabejoja seniūnas.

Svarbu, anot jo, jog yra tikintiesiems skirta erdvė: pernai gruodį koplyčia įrengta naujose patalpose, iš naujo pašventinta. Dabar vietiniai džiaugiasi ne tik naujomis maldos patalpomis pirmajame aukšte (nereikia senoliams kopti laiptais į antrąjį), bet ir kur kas patogesniais suolais.

„Koplyčioje yra stacijos, kurias kažkada dovanojo kunigas Romualdas Vė­lavičius, o patogius, paminkštintus suolus, kur gali susėsti apie 30 žmonių, dovanojo Gargždų klebonas kun. Jonas Pau­lauskas“, – tikina F. Meiženis.

Žadeikių seniūno manymu, sektinu pavyzdžiu žadeikiškiams galėtų tapti Viekšnalių (Telšių r.) buvusioje mokyk­loje atidaryti globos namai, kurių steigėjas yra Maltos ordinas. Ten gyvena 24 iš įvairių Žemaitijos rajonų atvykę senjorai. 

„Viekšnalių globos namų įkūrėjai pasakojo, kad teko įveikti nemažai kliūčių, kol tikslas buvo įgyvendintas. Su­prantame, jog niekas greitai nesidaro, ypač tokie projektai, bet turėti tikslą ir jo siekti yra naudinga“, – optimistiškai nusiteikęs seniūnas.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos