Logo
Spausdinti šį puslapį

Nematydama pasaulio, negyvenu tamsoje

„Skirtingos Spalvos” pokalbis apie aklumą su Irma Jokštyte, kuri su juo gyvena nuo vaikystės. Tačiau regėjimo negalia netrukdė jai nei kartu su draugais laipioti medžiais, nei važinėti dviračiu ar vienai vykti į tolimas keliones. Nuoširdžiu pokalbiu su Irma apie jos patirtis dalinasi socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“, tikėdama, jog žodis „negalia“ neturėtų reikšti negalėjimo, bet priešingai – galėjimo gyventi laisvai.

Radijo laidų vedėja, žurnalistė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) pirmininko pavaduotoja I. Jokštytė prisipažįsta – nors po tiek metų ji vis dar pažindinasi su savo aklumu, regėjimo negalia neapribojo nerūpestingos, nuotykių pilnos vaikystės. Jos prisiminimais Irma dalijosi pokalbyje su „Skirtingos Spalvos“ iniciatoriumi Daliumi Stankevičiumi (laidą pamatyti galima „Skirtingos Spalvos“ Youtube kanale arba www.skirtingosspalvos.lt).

Paklausta apie savo baimes, Irma teigia: „Aš nebijau gyventi“. Kelionės – vienas tokių pavyzdžių, o  kurioziškų situacijų tolimose šalyse jai nestinga: istorijomis su apsauga pasienio postuose ar netyčia pasisavintomis kito žmogaus šlepetėmis Irma pasidalijo ir pokalbio metu. Tiesa, nors ji sako nebijanti juoktis iš beviltiškų, kartais net graudžiai komiškų situacijų, kuriose kasdien atsiduria, drąsia savęs vadinti ji nėra linkusi.

„Nesu labai drąsi, esu protingai drąsi“, – teigia su regėjimo negalia gyvenanti Irma.

Ji taip pat papasakojo, ko apie neregių gyvenimą dažniausiai nesupranta matantys žmonės. Vienas šių aspektų – tai, jog būdama akla, ji negyvena tamsoje, o atodūsis prie klausimo „Nematai?“ visai nėra reikalingas. Pokalbio metu Irma taip pat dalijosi LASS veiklos svarba ir galimybe su aklumu gyvenantiems ar neregius vaikus auginantiems tėvams kreiptis pagalbos, nes, pasakodama apie savas patirtis, ji pabrėžia artimos aplinkos svarbą regėjimo negalią turinčio žmogaus gyvenime.

Paklausta apie svajones, Irma nedvejodama atsakė: „Nesvajoju apie matymą. Mano svajonės susijusios su patiriamais dalykais ir tuo, kad aš galėčiau iš viso tai patirti“.

Socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ primena, kad daugiau informacijos apie renginius, laidas ir labdaringas kampanijas galima sužinoti skirtingosspalvos.lt. Prisidėti prie šios iniciatyvos veiklos taip pat galima įsigyjant rankų darbo marškinėlius, įkvėptus sergančiųjų bendruomenei priklausančių herojų istorijomis, tarp kurių – ir Irmos istorijos marškinėliai apie aklumą.

Viltė ADOMAITYTĖ

Gabrielės DEPŠYTĖS nuotr.

Atnaujinta Ketvirtadienis, 26 gegužės 2022 16:46
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos