Logo
Spausdinti šį puslapį

Bilieto kaina – parama Tauragės vaikams, sergantiems onkologinėmis ligomis

Susidūrę su onkologine liga, vieni puola į neviltį ir pasiduoda, kiti imasi veiksmų ir neretai laimi. Diena, kai išgirstama diagnozė, kai po kojomis ima slysti žemė ne tik pačiam ligoniui, bet ir jo artimiesiems, kai smegenys išsprogdinamos vieninteliu žodžiu „vėžys“, neretai tampa tuo lūžio tašku, kuris padalina gyvenimą iki ir po. Jei pavyksta paimti save į rankas, jei neišsigąstama diagnozės, pradedama ieškoti atsakymų, pagalbos ir kelių, padėsiančių pasveikti. Apie kelią nuo diagnozės iki pasveikimo tauragiškiai turės progą išgirsti jau gruodžio 2 d. – Kultūros rūmuose visas pusdienis bus skirtas dviem išskirtiniams renginiams: vyks praktinis renginys, skirtas pacientams bei jų artimiesiems ir visiems besidomintiems savo sveikata, o vakarop gyventojai kviečiami į unikalų premjerinį meno terapijos spektaklį „NenuGALĖTIeji“.

Visame pasaulyje žinoma „Lions“ organizacija bendradarbiauja su „Global HOPE“ iniciatyva, siekdama pagelbėti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. „Lions“ gelbsti šeimoms, kurios dėl vėžiu sergančių vaikų patiria didžiulę socialinę, ekonominę ir emocinę naštą. Tauragės „Lions“ klubas taip pat nutarė prisidėti prie šios iniciatyvos ir organizuoja paramos vakarą, kurio metu bus renkamos lėšos onkologinėmis ligomis segantiems Tauragės vaikams. Šiuo metu vyksta konsultacijos su medikais, kam tokia parama labiausiai reikalinga.

Tauragės „Lions“ klubo prezidentė Lijana Zinkevičienė sako, kad onkologinėmis ligomis sergančius vaikus auginančios šeimos neretai būna atsiribojusios, nekalba apie savo vargus ir paramos neprašo. Juk dažnas atvejis, kai tokioje šeimoje reikalinga finansinė parama ne tik gydymui, bet ir išgyvenimui – kažkas ligoniuką turi slaugyti, vežioti pas medikus, tad laiko dirbti ir uždirbti nelabai ir lieka.

„Kviečiame atvykti į nemokamą seminarą, kurį ves Virginijus Šaulys – visuomenininkas, meno terapijos spektaklio „NenuGALĖTIeji“ idėjos sumanytojas bei kūrėjas, knygos „Vėžys 24/7“ autorius, o vakare – atlikti gerą darbą, t.y. nusipirkti bilietą į spektaklį ir taip paaukoti lėšų vaikams, kuriems gijimo kelyje reikia įveikti labai daug kliūčių. Nepasiduokite mintims, kad po spektaklio liks neigiamų emocijų šleifas – galbūt kaip tik būsite pakylėti“, – kviečia L. Zinkevičienė.

Ką išgyvena žmogus su tokia diagnoze, bus galima pamatyti meno terapijos spektaklyje „NenuGALĖTIeji“. „NenuGALĖTIeji“ – ne pjesė, o tikri išgyventų istorijų pasakojimai. Juose pilna meilės, neapykantos, svajonių, praradimų bei vilties šauksmo. Visko, kas labai artima ir suprantama kiekvienam žmogui.

Spektaklio idėjos autorius ir seminaro „Penki pojūčiai sergant vėžiu“ lektorius V. Šaulys, pats išgirdęs onkologinę diagnozę prieš devynerius metus, sako norįs per savo ir kitų ligonių patirtį papasakoti, ką išgyvena žmogus su tokia diagnoze. Pasak V. Šaulio, spektaklio istorijos ne iš piršto laužtos, tai realių žmonių, realių ligonių kelias, išgyvenimai, emocijos, patirtis, viltis. Profesionalų dėka jos „įvilktos“ į meno rūbą, parenkant muziką, šviesas. Su kiekvienu ligoniu buvo kalbėta po keletą valandų, rašomas tekstas, pritaikoma muzika. Vėliau žmogus, „padovanojęs“ savo istoriją spektakliui, buvo kviečiamas įvertinti, kritikuoti, keisti, išsakyti pastabas scenoje vaidinantiems aktoriams. Tai buvo titaniškas darbas, nes emociškai labai svarbi kiekviena smulkmena. Kiekvienas pacientas tapo režisieriumi“, – prisimena V. Šaulys.

Anot jo, nors „NenuGALĖTIeji“ šalies scenose jau pristatytas prieš keletą metų, Tauragėje spektaklis bus premjerinis, nes jis atnaujintas – jo siužete atsirado vaiko, sergančio vėžiu, epizodas: vaiko tėvų išgyvenimai ir viltys.

Rašyti ir kalbėti apie tai, kas vyks gruodžio 2-ją Tauragės kultūros rūmuose, būtų galima labai ilgai, tačiau tai nepadės nei suprasti onkologinio ligonio išgyvenimų, nei pagelbės jam materialiai. Todėl geriausia ateiti 13 val. į seminarą „Penki pojūčiai, sergant vėžiu“, o 18 val. – nusipirkti bilietą į spektaklį, kurio metu žiūrovas tapatina save su tuo, ką mato bei patiria renginio metu. Visos lėšos už parduotus bilietus ir paaukotos labdaros renginio metu bus skirtos onkologine liga sergantiems Tauragės vaikams. Praskaidrinkime artėjančias šventes savo gerais darbais.

-------------------------------------------------------------------

Renginys Facebook: https://www.facebook.com/events/658610205878535

Bilietai parduodami: https://www.bilietai.lt/lit/renginiai/koncertai/nenugaletieji--meno-terapijos-spektaklis-374841

Seminaras Facebook: https://www.facebook.com/events/864663731334436/

Dalyvių, žiūrovų, spektaklio palaikytojų ir rėmėjų mintys po spektaklio: https://www.youtube.com/watch?v=6CuQva-4488

Irina SADAUSKIENĖ

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos