Supratau: kovojame ne su ligomis, o su simptomais

Komikas A. Jankus teigia, kad, norint įveikti depresiją, svarbiausia nenuleis­ti rankų ir nuosekliai rūpintis savo svei­kata. Asmeninio archyvo nuotr. Komikas A. Jankus teigia, kad, norint įveikti depresiją, svarbiausia nenuleis­ti rankų ir nuosekliai rūpintis savo svei­kata. Asmeninio archyvo nuotr.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, kas 40 sekun­džių pasaulyje įvyksta savižudybė, vadinasi, per dieną pasaulis netenka 2160 žmo-

­nių. Daugiau nei pusę savižudybių įvykdo žmonės, kenčiantys nuo vie­no dažniausių psichikos sveikatos sutrikimų – depresijos. Prognozuojama, jog depresija bus labiausiai paplitusi liga pasaulyje, kuri jau paveikė daugiau nei 350 milijonų žmonių.

Apie tai, ką reiškia sirgti depresija bei koks ilgas ir sunkus yra ligos ke­lias, pasakoja stand-up komikas Airidas Jankus. 

Tai, kas slepiasi už komiko vardo

A. Jankus – vienos populiariausių tinklalaidžių Lietuvoje „Pralaužk vieną šaltą“ vedėjas, kuris gyvenime, rodos, žengia koja kojon su pozityvumu, pokštais ir gera nuotaika. Tačiau realybė yra kiek kitokia. 

A. Jankus nuo mažų dienų buvo labai smalsus, jam rūpėjo rasti atsakymus į galvoje besisukančius klausimus. Būdamas paauglys, jis suvo­kė, jog gyvenimas gali nutrūkti bet kurią akimirką, o žmogus šiame milžiniškame pasaulyje tėra būtybė, negalinti nieko pakeisti ar pasukti norima linkme. Fiziškai aktyvus vaikas Airidas išoriškai niekuo nesiskyrė nuo savo bendraamžių, tačiau viduje slėpė itin savitus įsitikinimus ir anuomet dar vaikiškomis atrodžiusias prob­lemas. Pavyzdžiui, būdamas mažas, Klaipėdoje gyvenęs Airidas tikėjo, kad vieną dieną Baltijos jūroje susidariusios didžiulės sūraus vandens bangos lūš Palangoje, apsems visus žmones ir pasiglemš jų gyvybes, o galimybės kažką pakeisti, pasipriešinti gamtos stichijoms nebuvimas varydavo jį į neviltį.

Liga neatsiranda akimirksniu

Depresija nesusergama pra­budus rytą blogos nuotaikos, nors psichiatras profesorius daktaras Arūnas Germanavičius tikina, jog kartais taip gali būti, bet daugeliu atvejų tai yra laipsniškai išsivystantis psichologinis sutrikimas. Jis gali vystytis nuo kelių savaičių iki kelių metų ir yra diagnozuojamas gydytojo psichiatro tik tada, kai įvertinama paciento psichikos būklė ir apatija, bloga, niūri nuotaika, pri­slėgtumas trunka ne trumpiau nei dvi savaites. Pirmasis pojūtis, jog kažkas negerai, aplankė Airidą, kai jis buvo vos keturiolikos. 

Atlikti tyrimai rodo, kad daž­niausiai depresija serga žmonės, kurių amžius svyruoja nuo 20 iki 45-erių. Vilniaus uni­ver­sitete studijuojančio Ai­rido sa­vi­jauta itin pablogėjo, kai jis, sulaukęs dvidešimties, iš Klai­­pėdos persikėlė gyventi į pers­­pektyvių, gražių ir, atrodo, idealių, problemų neturin­čių žmonių pripildytą sostinę. Tai buvo laikas, kai dingęs tikėji­mas savo jėgomis bei pačiu sa­vimi, prapuolęs apetitas, nuo­­latinis kūno raumenų trūk­čio­jimas ir nemiga privertė kreiptis pagalbos į specialistus, nes nepastebėti ar paslėp­ti kasdien prastėjančią sveikatą ir savijautą buvo neįmanoma.

Vienas neapdairus veiksmas ir – nokautas

Šios psichologinės ligos gydymas yra trejopas: psichotro­piniais vaistais, psichoterapija ir psichotropiniais vaistais kartu su psichoterapija. Iš pat pradžių skirtas gydymas psichoterapija greitai pastatė Airidą ant kojų, tačiau dėl to jis padarė didžiausią klaidą, kurios neišvengia kone visi sergantieji, – apsidžiaugė staigiu pagerėjimu ir atsisakė specia­listų pagalbos. Visa kova su depresija primena kovą bokso ringe: išsiveržimas į priekį, nokautas, išsiveržimas į prie­kį, nokautas. Airidas atsipalaida­vo, nuleido rankas – ir buvo nokautuotas, tad teko grįžti pas specialistus ir tęsti pradė­tą gydymą.

Ligos gydymas, visai kaip ir jos vystymasis, gali trukti mėnesį, pusmetį ar net metus, visa tai priklauso nuo ligos sunkumo. Airidui buvo nustatyta sunki depresijos forma, kurią jis trejus metus gydėsi psichoterapija, tačiau pastarąjį pusmetį palaikyti emocinį stabilumą jam padeda gydytojo paskirti antidepresantai bei papildai. 

(Ne)sustabdomas užburtasis ratas

Ne paslaptis, kad sveikata ir emocijos yra tiesioginio proporcingumo ryšiais susaistyti sveikatingumo matai. Kuo labiau slepiame savo jausmus bei emocijas, tuo didesnėmis sveikatos problemomis tai atsiliepia. Šių ryšių egzistavimu ir tvirtumu Airidas įsitikino savo kailiu. 

„Visada buvau uždaras, dažniausiai viską sugerdavau kaip kempinė. Bet juk net ir pati didžiausia kempinė kažkada persipildo, ir turi iš savęs išleisti visą susikaupusį vandenį. Mano atveju vanduo ištekėjo fizinio skausmo pavidalu“, – savo tuometinę būseną įvardija vaikinas. 

Prieš ketverius metus atsiradusios ir iki šiol besitęsiančios problemos su klubų sąnariais, nugara ir pečiais buvo tarsi atsakas į „kempinės“ gyvenimo būdą. Fizinis skausmas įsukdavo į užburtą ratą – „tau skauda, nes depresuoji, ir depresuoji, nes skauda“. Daugybės atliktų tyrimų rezultatai neatskleisdavo sutrikimų priežasčių, kol galiausiai buvo prieita prie išvados, jog visa tai yra psichologinių prob­lemų padariniai. 

Sunku išvardinti visas milijonus žmonių paveikusios ligos priežastis, tačiau, anot specialistų, dažna depresijos prie­žastis yra alkoholis – priemonė nuotaikai pakelti ir kartu nusiraminti, bet dažniausiai tai tik dar labiau pablogina esamą situaciją. Alkoholis bakalauro studijų studento gyvenime atsirado dar jam būnant paaugliu, tuomet šalia „kempinės“ gyvenimo būdo buvo pradėtas tiesti dar vienas kelias depresijos link. Alkoholį vyrukas vartodavo ne itin dažnai, tačiau labai dideliais kiekiais, todėl įvairiausių švenčių bei vakarėlių jis, dabar net ir labai norėdamas, negali prisiminti.

Airidas nedrąsiai prisipažįsta, jog nuo 21-erių kartu su daugybe jaunų, į jį panašių žmonių lankosi anoniminių alkoholikų (AA) grupės susi­tikimuose ir kovoja su šia priklausomybe. Iš pradžių ei­ti į AA susitikimus buvo nedrąsu, o visuomenėje susidaręs įspūdis apie anoniminių alkoholikų grupes bei joms priklausančius aso­cialius asmenis drąsos nesuteikė. Atsisakyti alkoholio Airidą paskatino kitą rytą po vakarėlio kankinančios moralinės pagirios, kartais užsitęsiančios iki kelių savaičių ir tik dar labiau gramzdinančios į neviltį. 

Šiandien Airidui 24-eri. Jis trejus metus sėkmingai dirba komiku, veda interneto tinklalaides ir jau metus nevartoja alkoholio. Jaunuolis pamažu pradeda jausti gyvenimo teikiamus malonumus ir džiaugsmą. Žinoma, jį vis dar kankina didelės ir dažnos nuotaikų kaitos, bet tai yra normalu. Bėgant laikui, viskas susitvarkys, tačiau blogiausia jau praeityje. Nuolat vartojami specia­lūs vaistai, konsultacijos su psichologu, atvirumas ir drąsa kalbėti apie savo problemas padeda nesuklupti ir kaip tik prideda pasitikėjimo savimi. Svarbiausia nebijoti kreiptis ir norėti sulaukti pagalbos, nes vos tik atsipalaiduosi ir nuleisi rankas – būsi nokautuotas.