Logo
Spausdinti šį puslapį

Kad ir kokia tamsi atrodytų naktis, rytas visada ateina

Nacionalinė platforma Pagalbasau.lt ir mobilioji emocinės savipagalbos programėlė „Pagalba sau“ ne tik padeda stebėti savo būseną, bet ir suteikia informacijos, kur kreiptis ar nukreipti kitą, prireikus pagalbos Linos JOKUBAUSKAITĖS nuotr. Nacionalinė platforma Pagalbasau.lt ir mobilioji emocinės savipagalbos programėlė „Pagalba sau“ ne tik padeda stebėti savo būseną, bet ir suteikia informacijos, kur kreiptis ar nukreipti kitą, prireikus pagalbos Linos JOKUBAUSKAITĖS nuotr.

Daugeliui iš mūsų šiuo metu yra sunkiau nei įprastai, todėl ypač svarbu žinoti, kokios emocinės ir psichologinės pa­galbos galima gauti nemokamai visoje Lietuvoje. 

Psichologė Sonata Mickuvienė pasakoja, ką šiuo me­tu išgyvena dauguma šalies piliečių, o Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas dalijasi atsinaujinusios na­cionalinės platformos Pagalbasau.lt ir mobiliosios emo­cinės savipagalbos programėlės „Pagalba sau“ priva­lumais bei pabrėžia, jog svarbiausia nebijoti ieškoti ir kreiptis pagalbos.

Metas – sunkus visiems

Visuotinė pandemija ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje sukėlė neigiamų pasekmių žmonių emocinei bei psichologinei sveikatai. Kiek­vienas susiduriame su neplanuotais iššūkiais, kovojame su problemomis ir nuolat galvojame, kas bus toliau. 

„Žmogus nebegali nieko pla­nuoti taip, kaip anksčiau, ir net neįsivaizduoja, kada galės, todėl ši nežinomybė kelia stresą bei nerimą. Dėl to nukenčia mūsų kasdienė emocinė būsena, krinta produktyvumas darbe, kamuoja nuolatinis suirzimas“, – aiškina psichologė S. Mickuvienė, pridurdama: „Visiškai normalu, kad visuomenė yra pavargusi nuo negalėjimo planuoti savo laiko, atostogų bei kitų pramogų. Nors ir suprantama, jog visa tai yra apribota dėl visų mūsų gerovės, tačiau kai dažniau lankydavomės įvai­-

riuose renginiuose bei pra­mo­­gaudavome, daugiau pra­si­blaškydavome, o tai labai stiprindavo mūsų emo­cinę svei­katą“.

Viskas, ko gali prireikti, – vienoje vietoje

Siekiant sumažinti koronaviruso COVID-19 sukeltas neigiamas pasekmes šalies gyventojų emocinei sveikatai bei skatinti informuotumą apie psi­chikos sveikatą, buvo atnaujinta nacionalinė platforma Pa­galbasau.lt ir sukurta tokio paties pavadinimo mobilioji aplikacija, leidžianti žmonėms daugiau sužinoti apie savo bei artimųjų psichikos sveikatą ir rasti reikiamą pa­galbą vienoje vietoje.

„Jeigu žmogus jos ieško, vadinasi, nerimauja ir nori gauti tam tikrus atsakymus į klausimus, o besiblaškant po įvairias interneto svetaines, prisiskaitoma skirtingų nuomonių, kas galimai tik padidina nerimą ir nežinomybės jausmą. Ka­dan­gi platforma „Pagalba sau“ teikia sukoncentruotą kompetentingų savo srities specialistų atrinktą informaciją vienoje vietoje, manau, tai ne tik taupo laiką, bet ir yra itin patogu žmogui“, – teigia psichologė. 

„Pagalba sau“ – emocinės sveikatos link

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, ne­paisant to, kaip besistengtume susigyventi su naująja realybe, pasirūpinti savo emocine sveikata reikia suskubti jau dabar. 

Pagalbasau.lt svetainėje ir mobiliojoje programėlėje galima rasti visą aktualią informaciją apie emocinę sveikatą bei psichologinę pagalbą pandemijos metu. Taip pat galima, atlikus testą, įsivertinti savo emocinę būseną, interaktyviame žemėlapyje rasti Lietuvoje pagalbą teikiančių įstaigų adresus, kontaktinius duomenis ir teikiamas paslaugas, būtiniausią informaciją apie dažniausiai pasitaikančius psichikos bei elgesio sutrikimus ir juos lydinčius simptomus, kaip atpažinti psichikos sutrikimų rizikos veiksnius ir kokiais būdais galima padėti sau bei artimajam, o prireikus gauti profesionalią specialistų pagalbą.

„Šioje platformoje visa informacija yra patikrinta ekspertų, glaustai bei prieinamai pateikta visuomenei – tiek gyventojams, tiek specialistams. Siekiama, kad žmogus susirastų pagalbą, nebijotų kreiptis, žinotų, kur ir kada tai daryti. Labai svarbu pažymėti, jog tai negali pakeisti specia­listo pagalbos bei diagnostinio įvertinimo. Platforma yra skirta suprasti ir įsivertinti savo bei aplinkinių psichikos sutrikimus, o jei įtariamas psichikos ar elgesio sutrikimas ir būtina pagalba, reikėtų kreiptis į psichikos sveikatos centro, kur gyventojas yra prisiregistravęs, specialistus“, – atkreipia dėmesį Sveikatos apsaugos ministerijos Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas I. Rubikas. 

Kad ir kokia tamsi atrodytų naktis, kad ir koks apsiniaukęs dangus, rytas visada ateina, saulė pasirodo. Svarbu nepamiršti: tu nesi vienas. 

Projektas „Sąmoningumas – raktas į sveiką kūną ir protą“ yra finansiškai remiamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo, kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija

Atnaujinta Penktadienis, 30 spalio 2020 08:43
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos