Logo
Spausdinti šį puslapį

Kai išgyveni tai pats, į ligą žiūri kitomis akimis

Dalydamasi savo sirgimo koronavirusu patirtimi, atlikėja sako, kad jai pasisekė, bet per daug džiūgauti nevertėtų – atsargumas ir apsauga šiuo metu yra būtina Nuotr. iš asmeninio archyvo Dalydamasi savo sirgimo koronavirusu patirtimi, atlikėja sako, kad jai pasisekė, bet per daug džiūgauti nevertėtų – atsargumas ir apsauga šiuo metu yra būtina Nuotr. iš asmeninio archyvo

Nuo praėjusių metų pabaigos pasaulis diena iš dienos grumiasi su koronavirusu, o grumtynių rezultatai kasdien vis skirtingi. Vieną dieną laimi pasaulis, išsaugodamas žmonių gyvybes, o kitą koronavirusas jas nusineša su savimi. Savo asmenine patirtimi, sergant šia liga, dalijasi alternatyvios popmuzikos atlikėja Rūta Loop.

Atsakymas jau buvo aiškus jo nesulaukus

Rūtą Žibaitytę galima vadinti televizijos šou ir muzikos pasaulio senbuve. Ji – neseniai solinę karjerą pradėjusi atlikėja, žymiausių Lietuvos atlikėjų pritariančioji vokalistė, kurios karjerą puošia patirtis daugybėje muzikinių projektų bei „Eurovizijos“ dainų konkursuose.

Praėjusiais metais šokių muzikos radijuje „Power Hit Ra­dio“ laidų vedėja dirbanti mergina išleido pirmąjį solinį albumą „Chap­ter“ ir šiemet, antrąkart išbandžiusi jėgas na­cionalinėje „Eurovizijos“ dai­nų konkurso atrankoje, pasiekė finalą. Tačiau ryškiausiai atlikėjos vardas nušvietė visos šalies žiniasklaidą, rugpjūtį socialiniuose tinkluose pasirodžius jos įrašui apie teigiamą koronaviruso testą.

Rugpjūčio pradžioje koronavirusas buvo nustatytas vienam iš „Power Hit Radio“ darbuotojų, todėl visa komanda nedelsiant izoliavosi, bet Rūta išsitirti nuėjo savo noru.

Radijo laidų vedėja antrąją mėnesio savaitę pajuto pirmuosius dar iki tol tiksliai nežinomos ligos simptomus: pa­kilusi temperatūra, galvos skausmas, svaigimas, gerklės perštėjimas ir kosulys. Lau­kiant testo rezultatų, merginai din­go skonis ir uoslė, tad atsakymas buvo aiškus – užsikrėsta koronavirusu.

„Visada galvojau, kad aš tai jau tikrai nesirgsiu“

Rugpjūčio 11-ąją atlikėjai bu­vo patvirtintas koronaviru­sas ir tądien prasidėjo saviizoliacija. Rūta, prisimindama lemtingą dieną, atvirauja: „Sekiau naujienas ir situaciją pasaulyje, tačiau, neslėpsiu, visada galvojau, jog aš tikrai nesirgsiu. Ir tik susirgusi visiškai patikėjau virusu ir kad jis gali bet kada pasiekti kiekvieną iš mūsų“. 

Bendradarbiaujant su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, buvo atrasti bei užfiksuoti visi as­menys, su kuriais mer­gina kontaktavo per tam tikrą laiko­tarpį, su visais jais bu­vo susisiekta, jie at­sakingai užsiregist­ravo, atliko testus ir izoliavosi.

„Man tikrai pasisekė, jog sirgau lengva forma, ir pasireiškę simptomai manęs stipriai nenualino fiziškai. Turbūt labiau išsekau psichologiškai, kai reikėjo leisti dienas tarp keturių namų sienų“, – palankia koronaviruso eiga dalijasi 27-erių atlikėja.

Saviizoliacija tarp keturių sienų

Anot merginos, veiklos jai iš tiesų netrūko, ji susitvarkė kiekvieną namų kampelį, kū­rė muziką, rašė, skaitė, gamino maistą, sportavo bei visomis veiklomis dalijosi savo paskyroje socialiniame tinkle „Instag­ram“. 

„Stengiausi save nuteikti kuo pozityviau – svajojau, dainavau, šokau, bendravau su kaimynais per balkoną ir mėgavausi kiekviena galimybe nors iš toli pamatyti draugus, kurie lankydavo, stebindavo dovanomis bei rūpinosi manimi“, – prisiminimais dalijasi magist­ro laipsnį Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje apsigynusi Rūta. 

Kad ir kaip būtų, užplūdus niūrioms dienoms, subjurus nuotaikai, merginai paramą bei prieglobstį suteikdavo šeima, draugai ir mylimasis, kuriems ji jaučiasi labiausiai dėkinga. 

„Pasidaro kur kas lengviau, kai jauti, jog kažkam rūpi ir jautiesi mylima. Svarbu nebijoti prašyti pagalbos, paskambinti ir papasakoti, kaip jautiesi“, – įsitikinusi atlikėja.

Rūta sako: „Man pasisekė“

Kai viskas baigėsi, emocijos nuslūgo, į tai, kas buvo, lengva pažvelgti kitomis akimis. 

„Man pasisekė: namuose tu­riu du balkonus ir gyvenu jaukiame rajone, todėl įgrisusius namų kampus galėjau pakeisti gryno oro bei saulės vonio­mis viename iš balkonų“, – prisiminusi saviizoliacijos laikotarpį, kuris leido artimiau susipažinti su gyvenančiaisiais kaimynystėje bei atrasti namų privalumus, pasakoja atlikėja.

Rugsėjo 16-ąją R. Loop turbūt prisimins ilgai. Tai diena, kai koronavirusas buvo įveiktas – atlikti du testai parodė neigiamus atsakymus. 

Mergina, pasidalijusi savo istorija, ragina būti itin sąmoningiems ir nepamiršti saugotis: „Atsargumas yra būtinas dėl savęs, dėl artimųjų bei aplinkinių žmonių“.

Taip pat Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klini­kų Infekcinių ligų centro COVID-19 I skyriaus vyresnioji infekcinių ligų gydytoja Birutė Zablockienė primena, jog efektyviausia apsauga nuo koronaviruso – veido kaukės, rankų plovimas muilu, dezinfekavimas, susibūrimų uždarose patalpose vengimas ir atstumo laikymasis.

Projektas „Sąmoningumas – raktas į sveiką kūną ir protą“ yra finansiškai remiamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo, kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija

 

Atnaujinta Penktadienis, 30 spalio 2020 08:43
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos