Gamtos kvapai kaip vaistai – gydo, saugo, džiugina

Kuo kvepia pavasaris? Pirma žaluma, vėjo gaivumu, pra­žydusiais krokais ir saulutėmis. Tokią gaivą namuose bet kada gali sukurti kvapiųjų aliejų mišiniai. Jie ne tik valo, dezinfekuoja orą, bet ir gali apsaugoti nuo virusų, pagerinti nuotaiką bei sustiprinti organizmo imunitetą. Aro­materapija – vienas seniausių gydymo bū­dų, paremtas liaudies medicina ir mokslo atradimais. Jau prieš 5 tūkstančius metų egiptiečiai kedrų aliejų naudojo miru­sių didžiūnų balzamavimui. 

Uoslė yra vienas svarbiausių žmogaus pojūčių, per kurį suvokiame aplinkinį pasaulį. Ga­lime būti nevalgę, negėrę, bet nustoti kvėpuoti negalime nė vienas. Seniai pastebėta, jog ką užuodžiame, taip ir jaučiamės. 

„Augalų kvapai yra tokia pat gydomoji priemonė, kaip ir vais­tažolių arbatos. Niekas neabejoja, jog peršalus reikia gerti daug šiltų arbatų – efektyviai veikia pušų spyglių, čiob­re­lių, liepžiedžių, aviečių stiebų nuovirai. Pasitelkdami aromaterapiją, taip pat sėkmingai galime padėti sau kovoti su dep­resija, peršalimu, emociniais bei fiziniais negalavimais. Tokie sveikatos gerinimo būdai nepadeda, kai reikia gelbėti gyvybę, tačiau pažinti gydomųjų savybių turinčius augalus ir mokėti pasinaudoti jų stebuklingomis savybėmis kasdieniame gyvenime tikrai verta“, – tikina aromaterapeutė Aistra Kaz­lauskienė.  

Kvapų poveikiu ji susidomė­jo studijuodama chemiją ir bio­chemiją. Tuo metu Lie­tu­vo­je aromaterapija dar buvo nauja sritis, todėl žinių teko ieškoti klausantis Kanados, Jung­­tinių Amerikos Valstijų lek­to­rių nuo­tolinių paskaitų, moky­tis Eu­­ro­poje įsikūrusiuose aro­materapijos institutuose. Ži­nias pritaikydama praktiškai, A. Kaz­­laus­kienė geba gaminti aromaterapijos produktus, natūralią ir mineralinę dekoratyvinę kosmetiką, derinti kvapiąsias kompozicijas, kurti kve­palus, todėl dabar paskaitose mo­ko moteris naudotis neap­rėpiamais gamtos turtais.

Pajutusi namuose tvyrant slogią nuotaiką, pagarina cit­rusinių vaisių eterinio aliejaus, peršalimui gydyti naudoja eukaliptų, čiobrelių, pušų eterinių aliejų tepalus, smulkių nudegimų, nubrozdinimų vietas tepa alavijų arba levandų eteriniais aliejais arba hid­rolatais (vanduo, surenkamas iš augalų distiliuojant eterinius aliejus). 

Hidrolatai labiausiai tinka ir norint atgaivinti, tonizuoti odą. Tai ypač svarbu dabar, nes nuo­lat būnant patalpoje veido ar kūno oda smarkiai išsausėja, pradeda niežėti, raukšlėtis.  Hidrolatai  atgaivina ir nudegintą saulės, po skutimosi sudirgusią odą. 

Didžiausią efektą sukuria ete­riniai aliejai. Juos galima tepti ant odos, naudoti aromaterapijai įkvepiant arba įlašinant į veikiantį garintuvą. Garin­tu­vuose naudojami gryni eteriniai aliejai, o ne jų mišiniai su augaliniais aliejais. 

A. Kazlauskienė pataria prieš perkant apsispręsti, kam konk­rečiai norėsite naudoti aromaterapinę priemonę, ir įsitikinti, kad perkate kokybiš­ką produktą. Dažnai būna, kad eterinis aliejus įvardijamas kaip natūralus, o pažvelgęs į jo sudėtį, pamatai, jog yra tik kelios medžiagos iš gamtos. 

„Renkantis gaminius, labai pasitarnauja programėlės, kuriomis naudodamiesi galime nag­rinėti įvairius ingredientus. Ke­­­lis kartus paskaičius apie ats­kirus ingredientus, įvairias priemones atsirinkti bus leng­viau, nes žinosite, ką jie suteikia ir koks gali būti priemonės poveikis“, – sa­ko A. Kaz­lauskienė. 

Lietuvos aromaterapeutų aso­ciacijos vadovė, mokslų dak­tarė Rūta Aldonytė pripažįsta, jog rinkoje yra labai daug ne­kokybiškų eterinių aliejų. Aro­­ma­terapijoje didžiausią pavo­jų kelia pakeisti, padirbti ga­miniai. Di­džiausia apgaulė, kai etiketėje nurodoma visai ne tai, kas supilta buteliuke. Sie­kiant imituoti brangius ir retus aliejus, supilamas padirbtas, kvapais papildytas augalinis aliejus. 

Yra produktų, kurių etiketėse parašyta, jog tai terapinės klasės aliejus. Tačiau eterinių aliejų klasės nėra, niekas nenustatė jos kriterijų, ir nėra priežiūros institucijų, kurios kontroliuotų tokių gaminių kokybę. Tai tiekėjų sugalvota rinkodarinė priemonė, todėl net jie patys negali pasakyti, kuo skiriasi terapinės klasės eteriniai aliejai nuo kitų tiekėjų atvežamų neterapinių aliejų. 

Pasitaiko ir labai blogos kokybės aliejų, pagamintų iš prastai surinktų, netinkamoje vietoje augusių augalų, todėl pirmiausia įtarimų turėtų sukelti maža eterinių aliejų kaina. Natūralūs aliejai niekada nebus pigūs, nes jų pagaminimas yra labai brangus. Vienam šaukšteliui rožių aliejaus pagaminti reikia penkių tūkstančių žiedų, 1 gramas jazminų aliejaus išgaunamas iš kilogramo žiedlapių, 1 laše­lis pipirmėčių eteri­nio aliejaus savo savybėmis pri­lygsta 27 puo­deliams pipirmėčių arbatos. 

„Geras produktas kainuoja daug, bet jo užteks ilgam: eteriniai aliejai yra labai koncent­ruoti. Prieš perkant verta pasidomėti kainomis plačiau ir pasirinkti vidutinę arba aukštesnę, bet tikrai ne žemiausią“, – pataria dr. R. Aldonytė. 

Pasak aromaterapeutės, saugiausia eterinius aliejus pirkti firminėse gamintojų parduotuvėse, nes ten apie produktą galima sužinoti daug informacijos. Teikiantiems pirmenybę lietuviškai produkcijai, R. Al­­do­nytė siūlo nepirkti eterinių aliejų prekybos centruose. 

„Lietuviškų augalų eterinių aliejų bei kitų aromaterapinių me­džiagų pagaminama labai mažai. Mūsų augalai tiesiog ne­­sukaupia aromatinių mo­le­ku­lių – tam reikia kaitros, saulės, specialaus dirvožemio. Lie­tu­vo­je kvapiosioms priemonėms gaminti naudojami spyg­liuočiai, keletas kitų augalų. Ga­lime auginti levandas ar rozmarinus, bet jų eterinių aliejų kokybė bus menka“, – tvirtina mokslininkė. 

Didesnę naudą duoda eteriniai aliejai, pagaminti Vi­­­dur­­­­­žemio jūros pakran­tėje esan­čiose ša­­ly­se: Pie­­tų Pran­cū­zi­joje, Ispa­ni­­joje, Ita­­lijoje, Tu­ni­se, Maro­ke, Egip­te, salų valstybėse, Vi­durio Rytų šalyse. Ko­ky­biš­ka pro­dukcija tiekiama ir iš Bra­­zi­lijos, Meksikos, Ma­dagaskaro bei In­di­jos, Aust­ra­lijos.

Dr. R. Aldonytė namų vais­ti­nėlėje rekomenduoja turėti levandų, bent vienos rūšies ramunėlių, čiobrelių, pu­šų, kelių rūšių arbatmedžių eterinių aliejų. Jie efektyviai saugo nuo paviršinių ir gilesnių infekcijų, tinka valyti žaizdas, gydyti spuogus, naikinti pleiskanas, tepti skausmingas vietas, kvėpinti kambariams ir net plauti grindis. 

Aromaterapeutė pataria būtinai turėti kurios nors dervos – miros arba frankinsenso eterinio aliejaus odai, burnos ertmei prižiūrėti, nuotaikai pagerinti. Neatskiriama ko­lekcijos dalis turėtų būti cit­ru­sų kvapai – jie gerina nuotaiką, išvaiko depresiją, slopina pyktį. 

Imunitetui stiprinti labiausiai tinka eukaliptų ravintsarų, cinamonų eteriniai aliejais. Visus ete­rinius aliejus reikėtų naudoti atsargiai, nes tai yra koncent­ruoti ir didelio poveikio produktai. 

* * *

Pirmi žingsniai į aromaterapijos pasaulį

  • Įsigykite mandarinų eterinio aliejaus. Pakvėpinkite juo drabužius, užlašinkite ant audeklo gabalėlio ir padėkite jį ant radiatoriaus.
  • Vakarais masažuokite padus keliais lašeliais gryno arbatmedžio arba jo giminaičių eteriniu aliejumi – tai patikimas būdas imunitetui sustiprinti. 
  • Pasigaminkite masažinio aliejaus: į pusę stiklinės bekvapio arba malonaus kvapo aliejaus įlašinkite 25 lašus levandų, palmarozų, pelargonijų, laurų eterinio aliejaus. 
  • Įgavę patirties, maišykite lygiomis dalimis skirtingų rūšių, pamėgtus eterinius aliejus. Užlašinkite lašelį tokio mišinio ant jogos kilimėlio, rankšluosčio, drabužių. Smagu pakvėpinti ir užrašų knygas ar sąsiuvinius, kad dirbant džiugintų mėgstamas kvapas. 
  • Įspėjimas: kvėpindami daiktus, parinkite vietas, kurių nebus matyti – eteriniai aliejai gali palikti dėmių. 

Kvapų mišinys peršalimo prevencijai

20 lašų eukaliptų (spindulinių), 20 lašų ravintsarų, 20 lašų arbatmedžio (pražangialapio mirtenio) eterinių aliejų.

Eterinių aliejų kiekis nurodytas ilgo naudojimo mišiniui (~ 2 ml), kurį galima pasigaminti į 5 ml buteliuką. Jei gaminame vienkartinį mišinį, naudojame tiek lašų, kokio dydžio yra garintuvas. Jeigu jam reikia 6 lašų eterinių aliejų, įlašiname po 2 lašus kiekvieno. Inhaliacijoms užteks ir po lašelį kiekvieno eterinio aliejaus.

Pagalba saulės nudegintai odai

50 ml mišinio pasigaminti reikia:  2 valg. šaukštų levandų hidrolato, 2 valg. šaukštų alavijo gelio, pusės arbat. šaukštelio pantenolio. 

Viską sumaišome, suplakame ir supilame į buteliuką su purkštuvu. Kiekvieną kartą purškiant buteliuką reikia suplakti. Norint gaminti didesnį kiekį priemonės ir naudoti ilgiau nei savaitę, reikia naudoti ir konservantą.

Gaivus vonios kambario valiklis

1 puodelis sodos, 1/4 puodelio citrinos rūgšties, 5 lašai levandų, 5 lašai arbatmedžio, 5 lašai bergamočių eterinių aliejų. Galima derinti ir greipfrutų, citrinų, eukaliptų, rozmarinų, pipirmėčių eterinius aliejus. Visus ingredientus sumaišome. 

Šis valiklis gali būti naudojamas kaip vonios ar dušo pagrindo bei praustuvų paviršių valymo priemonė. Vos kelis šaukštelius priemonės įmetus į unitazą ar vonios kambario šiukšlių dėžę, džiugins švaros bei eterinių aliejų skleidžiamų kvapų ir gaivos pojūtis.

Išvalius valiklio likučius reikia nuplauti. Ne­galima pil­ti grynų, neskiestų eterinių aliejų ant vonios kambario paviršių. Naudojant reikia mūvėti pirštines, laikytis saugumo ir naudoti naminį valiklį saikingai. 

Daiva BARTKIENĖ