Visi darykime, ką galime

Indrė: „Jei visi būsime są­moningesni ir vieningesni, tikiu, kad šią pandemiją su­valdyti bus galima per trum- pesnį laiką“ Ugnės Žilinskės nuotr. Indrė: „Jei visi būsime są­moningesni ir vieningesni, tikiu, kad šią pandemiją su­valdyti bus galima per trum- pesnį laiką“ Ugnės Žilinskės nuotr.

Siekiant suvaldyti pandemijos grėsmę artėjant rude­niui, dabar ypač svarbu elgtis sąmoningai ir atsakingai – laikytis rekomendacijų bei prisidėti prie visuotinio imuniteto kūrimo. Juk kiekvienas pasiskiepijęs apsaugo ne tik save, bet ir aplinkinius. 

Apie tai, kokiomis mintimis gyvena šiandien ir kodėl nusprendė vakcinuotis, pasakoja žmonės iš skirtingų ša­lies rajonų. 

„Kartu mes galime nuveikti daugiau“

Indrė iš Elektrėnų šiandien gyvena pozityviomis mintimis: „Karantino laikotarpis buvo sunkus psichologiškai ir emociškai, bet atėjusi vasara bei pasibaigęs sugriežtintas karantinas po truputį padėjo sugrįžti prie senųjų įpročių“.

Moteris teigia keletą kartų atlikusi antigenų testą, tačiau visi atsakymai buvo neigiami.

„Oficialiai koronavirusu nesirgau, bet dirbu maisto tiekimo sferoje, ir mano aplinkoje vyksta nuolatinė komunikacija su klientais bei tiekėjais. Ke­letas kolegų sirgo, tad galbūt to nesuprasdama ir nejausdama persirgau besimptome šio viruso forma“, – pasakoja ji. 

Pradžioje į skiepus žiūrėjusi skeptiškai, Indrė pripažįsta, jog, kaip ir kiti, pasidavė „bandos“ jausmui, nes atrodė, kad per tokį trumpą laiką atrasti veiksmingą vakciną yra ne­įmanoma, ir ateityje turėsime daug su sveikata susijusių prob­lemų, kurioms įtaką bus padarę skiepai. 

Kaip bebūtų, galiausiai ji nusprendė vakcinuotis tam, jog darbas sklandžiai vyktų ir toliau, o dabar ragina kitus padaryti tą patį: „Galvokite ne tik apie save ir kaip tai tiesiogiai gali palengvinti jūsų gyvenimą, bet ir apie tai, kad vienas vienintelis jūsų skiepas dar gali išgelbėti ir begalę aplinkinių, o juolab šeimą bei kitus artimuosius – juk visi jiems linkime tik paties geriausio ir norime apsaugoti. Jei visi būsime sąmoningesni ir vieningesni, tikiu, jog šią pandemiją suvaldyti bus galima per trumpesnį laiką. Juk ne veltui sakoma, kad kartu mes galime nuveikti daugiau“.

„Virusas nedings lyg niekur nieko“ 

Vestuvių planuotojai Laurai, kilusiai iš Jurbarko, šiltasis metų sezonas – pats aktyviausias darbymetis, nes žmonės planuoja savo vestuves ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. 

Laura teigia pasitikinti mokslu ir mano, kad mes visi esame tokioje situacijoje, kurioje be vakcinų nėra kitos išeities.

„Virusas nedings lyg niekur nieko. Nesu skiepų maniakė, paprastai nuo gripo nesiskiepiju kasmet, tačiau šis virusas yra toks, kai nevalia rizikuoti ne tik savo paties sveikata, bet ir artimųjų. Pandemija paveikė mano verslą, todėl kito varianto nematau, tik vakcinaciją, kad galėtume kaip galima greičiau grįžti į normalų gyvenimą“. 

Tai, kad dabar Lietuvoje sergančiųjų skaičiai yra mažesni, dar nereiškia, jog rudenį mes vėl neturėsime kritinės pandemi­nės situacijos. Net, sakyčiau, labai tikėtina, kad turėsime. Tad kuo daugiau bus pasiskiepi­jusių, tuo mažiau šansų vėl visiems sėdėti namuose“, – sako moteris, pridurdama, kad ją pasiekia įvairūs mitai bei istorijos, susijusios su vakcinacija, bet dažniausiai tuos mitus išgalvoja žmonės, nė kiek nepasigilinę į mokslininkų nuomonę. 

„Labiausiai man nerimo kėlė kalbos, jog skiepui išrasti reikia daugiau laiko, kurio mes nelabai turime. Tačiau, kita vertus, esu per gyvenimą išgėrusi ir suvalgiusi daug ką, kieno cheminės sudėties tikrai nežinojau. Tad dabar abejoti medicina, kai viskas yra po didinamuoju stiklu tikrinama, nematau net menkiausios priežasties“, – savo nuomone dalijasi Laura. 

Kam galioja rekomendacijos ir galimybių pasas?

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, šiuo metu apsauginės veido priemonės privalomos vyresniems nei 6 metų asmenims viešose uždarose erdvėse, pavyzdžiui, parduotuvė­se, viešajame transporte ar renginiuose. Išskyrus tuos atvejus, kai sportuojama arba kai teikiama paslauga, kurios negalima suteikti jos gavėjui būnant su kauke, ir kai dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negalima ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dė­vėti veido skydelį).

Be to, turint neigiamą COVID-19 testo rezultatą, pasiskiepijus nuo COVID-19 ar persirgus šia liga, galima gauti galimybių pasą, kuris nuo rugpjūčio 2 d. galioja vieną mėnesį.

Pasiskiepijus „Comirnaty“ arba „Moderna“ vakcina, galimybių pasas įsigalioja praėjus vienai savaitei po antrosios vakcinos dozės suleidimo; „Janssen“ vakcina – praėjus dviem savaitėms po vienintelės dozės suleidimo; „Vax­zevria“ vakcina – praėjus keturioms savaitėms po pirmosios dozės suleidimo ir iš karto po antrosios dozės. 

Persirgus COVID-19, galimybių pasą galima gauti praėjus dviem savaitėms po bet kurios vienos vakcinos dozės, o turint neigiamą COVID-19 testo rezultatą, svarbu žinoti, jog antigeno testas galioja 48 val. nuo ėminio paėmimo, SARS-CoV-2 PGR tyrimas galioja 72 val. nuo ėminio pa­ėmimo.

Daugiau apie galimybių pa­są, galiojančias rekomenda­ci­jas ar kitos su pasauline pandemija susijusios aktua­lios informacijos galite rasti tinklalapyje www.korona­stop.lrv.lt, www.gpasas.lt arba paskambinę numeriu 1808.