Logo
Spausdinti šį puslapį

Kaip atgauti jėgas persirgus COVID-19?

R. Kubilius: „Jei pacientas mano, kad jis nesijaučia taip, kaip jautėsi prieš susirgdamas COVID-19, būtina kreiptis pagalbos“  Nuotr. iš asmeninio archyvo R. Kubilius: „Jei pacientas mano, kad jis nesijaučia taip, kaip jautėsi prieš susirgdamas COVID-19, būtina kreiptis pagalbos“ Nuotr. iš asmeninio archyvo

Persirgusieji koronavirusine infekcija dažnai apsi­džiau­gia, manydami, jog blogiausia – jau praeityje. Tačiau ne veltui šis virusas laikomas tokiu klastingu – liekamieji reiš­kiniai neretai pasirodo net ir tiems, kuriems pavyko iš­vengti ligoninės ar persirgti lengvesne COVID-19 infekcijos forma. 

Kauno klinikų Reabilitacijos klinikos vadovas gydytojas kardiologas prof. Raimondas Kubilius atkreipia dėmesį į pokovidinio sindromo rimtumą, pasakodamas apie jam būdingų simptomų grėsmę bei dėl šios problemos tei­kia­mą pagalbą, jos naudą. Pasak jo, nuo koronaviruso visiškai pasveikusio asmens savijauta turi būti gera, jis neturėtų jausti jokių po­ky­čių. Jeigu manoma, kad vis tik jėgų trūksta, sveikata iki ga­lo neatsistatė, vertėtų kreiptis į specialistus.  

Pokovidinis sindromas – itin apgaulingas

Susirgę COVID-19 infekcija, žmonės dažniausiai pasveiksta per 1–2 savaites. Tačiau nemaža dalis jų dar ilgai jaučia ligos padarinius, tam tikrus pokyčius organizme, blogą bendrą savijautą – visa tai vadinama pokovidiniu sindromu.

Reabilitacijos klinikos vadovas R. Kubilius COVID-19 liekamuosius reiškinius skirsto į dvi dideles grupes. 

Pirmajai grupei priklauso koronavirusu užsikrėtę asmenys, kurie dėl komplikuotos būklės pateko į ligoninę. Prieš išleidžiant namo, gydytojai įvertina pacientų būklę ir pastebi liekamuosius reiškinius, tokius kaip  bendrą silpnumą, po persirgto plaučių uždegimo neatsistatantį kvėpavimą ar nuovargį. 

„Priklausomai nuo to, koks gydymas buvo taikomas, tie liekamieji reiškiniai gali būti skirtingi“, – sako gydytojas kardiologas, pridurdamas, jog tokius pacientus medikai turi galimybę nusiųsti į reabilitaciją. 

Antrąją pacientų grupę sudaro asmenys, persirgę lengvo ar vidutinio sunkumo COVID-19 liga. Tais atvejais, kai šeimos gydytojas konstatuoja pasveikimą, o pacientas nesijaučia visiškai pasveikęs ir neretai yra išlikusių simptomų ar nusiskundimų, užsitęsusių keletą mėnesių, diagnozuojamas pokovidinis sindromas. 

Simptomų – daugiau nei 60

R. Kubilius pažymi liekamųjų reiškinių įvairovę, susirgimui komplikavusis ar ligai tapus lė­tine: „Nustatėme, kad būdinga daugiau nei 60 įvairiausių simptomų, siejamų su pokovidiniu sindromu. Iš jų patys daž­niausi yra išlikęs dusulys, nuovargis ir bendras silpnumas“. 

Pastaruoju metu pastebimi įvairūs su širdies bei kraujagyslių sistema susiję ligos požymiai: naujai atsiradę širdies permušimai, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, galvos svaigimas, migruojančio pobūdžio raumenų, kaulų skausmai. Daliai pacientų gali pasireikšti ir kitų organizmo sistemų sutrikimų.  

Kai kurie simptomai, pavyzdžiui, galvos svaigimas, jėgų ne­buvimas, trumpalaikis atminties praradimas, uoslės ar skonio netekimas, gali užsitęsti 6 mėnesius ir ilgiau. 

„Turėjome pacientų, kuriems uoslė neatsistatė 11 mėnesių“, – prisimena Reabilitacijos klinikos vadovas.

Atsinaujinę skausmai – ne išimtis

Specialistų teigimu, pokovidinis sindromas yra apgaulingas ir grėsmingas – nors dauguma simptomų per 4–6 mėn. regresuoja, dalis jų gali išlikti tokie pat. Be to, gali atsirasti vis naujų šalutinių poveikių, nors senieji dar nedingę.  

Gydytojas kardiologas atkreipia dėmesį į atsinaujinusias lėtines ligas, uždegimus: „Persirgus koronavirusu, neretai paūmėja tam tikri skausmai, kurie žmogaus jau nevargino. Pavyzdžiui, kurį laiką jau nebebuvo nugaros skausmų, tačiau dabar skundžiamasi naujai atsiradusiu ar paaštrėjusiu skausmu toje vietoje. Kai pradedame aiškintis, kas galėjo jį sukelti, dažnai prieiname prie išvados – tai nulėmė COVID-19 infekcija“.  

Ne laukti, kol praeis, o gydyti 

R. Kubilius sako, jog dažnai pacientai toleruoja pokovidinio sindromo simptomus ir nesikreipia nei į šeimos gydytoją, nei į reabilitologą. Laukia, kol tai praeis savaime. 

Remiantis Kauno klinikų atliktu tyrimu, bemaž kas antras persirgęs koronavirusine infekcija mano, kad jiems būtų tikslinga išsitirti pas gydytoją reabilitologą. Bet atvyksta tik kas dešimtas. 

„Turime visas galimybes bei priemones, jog nuslopintume vienokių ar kitokių pokovidinio sindromo simptomų veiksmingumą, stiprumą ir padėtume žmogui „pilna koja“ grįžti į gyvenimą ir į visas mėgstamas veiklas“, – profesionalios pagalbos svarbą įvardija gydytojas kardiologas. 

Jo teigimu, kas ketvirtas asmuo vartoja įvairius vitaminus, maisto papildus ar net vaistus, tikėdamasis, kad tai padės numalšinti COVID-19 liekamuosius reiškinius ir nemalonius pojūčius. Nors iš tiesų, norint visiškai pasveikti, reikalinga pro­fesionali pagalba. 

Skatina kreiptis pagalbos

R. Kubilius pasakoja apie neseniai įvykusią situaciją, kai keturiasdešimties nesulaukęs pacientas, persirgęs lengva COVID-19 ligos forma, pripažino, jog nesijaučia taip kaip anksčiau. Jį vargino nuolatinis nuovargis, irzlumas, dirg­lumas, sumažėjęs fizinis aktyvumas. 

Anot paciento, visi šie simptomai nebuvo taip aiškiai išreikšti, todėl jis delsė ir į gydytojus anksčiau nesikreipė. Galiausiai jam atvykus pas specialistus ir pritaikius tinkamas gydymo metodikas, pavyko labai pagerinti paciento funkcinę būklę. 

Reabilitacijos klinikos vadovas akcentuoja: kiek­vienas asmuo, kuris sirgo koronavirusu, visiškai pasveikęs turi nejausti jokių šalutinių poveikių. Rekomenduojama atidžiai stebėti savo organizmą – kaip organai funkcionuoja po pasveikimo, kokia yra bendra fizinė ir psichinė savijauta. Jei pacientas mano, kad nesijaučia taip, kaip jautėsi prieš susirgdamas COVID-19, rekomenduojama kreiptis į reabilitologą, kuris suteiks tinkamą pagalbą bei padės susigrąžinti gerą savijautą.

„Visiems, persirgusiems koronavirusine infekcija, reikėtų atidžiai stebėti savo sveikatą ir rimtai vertinti net ir pačius mažiausius pokyčius, bet kokį jaučiamą diskomfortą“, – pataria gydytojas. 

Kaip tinkamai stiprinti organizmą?

Norint išlaikyti gerą bend­rą savijautą, priklausomai nuo paciento būklės, rekomen­duo­jamos įvairios rea­bilita­ci­nės

procedūros: kasdienės mankš­tos, sveika ir subalansuota mityba, atminties lavinimas, psichosocialinė parama. 

Pasak R. Kubiliaus, reabilitacija bei liekamųjų reiškinių gydymas reikalauja daug pastangų tiek iš gydytojų, tiek iš paciento: „Svarbu suprasti ir nusiteikti, jog laukia ilgas sveikatos atkūrimo kelias. Tačiau, kryptingai ir sistemingai dirbdami, galiausiai pasieksite puikių rezultatų. Daliai pacientų simptomai ir savaime išnyksta“.

Siekiant pagerinti fizinę sveikatą, dažniausiai rekomenduojamas kasdienis vaikščiojimas ar kitas lengvas fizinis krūvis. Svarbu pasirinkti tokią veiklą bei jos intensyvumą, kuri nesukeltų jokio papildomo diskomforto, dusulio, nuovargio. 

„Po kelių savaičių kasdien atliekamas fizinis krūvis – ar tai būtų ėjimas, važiavimas dviračiu, ar kita fizinė veikla – turėtų kasdien būti vis didesnis, kad raumenynas palaipsniui grįžtų į buvusią fizinę būklę“, – sako gydytojas. 

R. Kubilius įspėja – nederėtų versti savęs daryti kažko, kam neturite jėgų, ir spausti savęs per prievartą: „Nepamirškite, jog neseniai kovojote su klastinga liga, kuri bandė provokuoti jūsų imuninę sistemą, todėl vertėtų į buvusio gyvenimo vėžes grįžti palaipsniui. Priešingu atveju perteklinė intensyvesnė veikla gali ne padėti pasveikti, o paskatinti ligos atkrytį ir sugrąžinti buvusius simptomus“.

Tiems, kurie skundžiasi sąmonės ar minties aštrumo praradimu, patariama spręsti kryžiažodžius, galvosūkius, skaityti bandant įsiminti, skirti daugiau dėmesio veik­loms, kurios lavina kognityvinius sugebėjimus, priverčia susimąstyti, sukoncentruoti dėmesį. 

„Reguliariai atlikdami tokius pratimus, vis aktyvinsi­te smegenų neuronų jungtis, ir pamažu jūsų nervinė sistema atsistatys“, – teigia Reabi­litacijos klinikos vadovas. 

Kur ieškoti pagalbos? 

Tiems, kurie persirgo COVID-19 infekcija, bet vis dar nesijaučia iki galo pasveikę, vargina užsitęsę simptomai, vertėtų kreiptis į specialistus, kurie pritaikys tinkamus gydymo metodus ir padės greičiau atgauti jėgas. 

Dėl blogos bendros savijautos ar jaučiamų liekamųjų reiškinių siūloma kreiptis į savo šeimos gydytoją ar gydytoją psichiatrą. 

Šeimos gydytojai gali nusiųsti pas fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoją dėl medicininės reabilitacijos skyrimo. 

Persirgusius COVID-19 maloniai prašome dalyvauti anoniminėje apklausoje https://forms.gle/nwKUAxoKaGPm6ufc8.

Atnaujinta Antradienis, 06 rugsėjo 2022 08:37
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos