Kaip tinkamai gydytis nuo koronaviruso?

Gydytoja pulmonologė dr. N. Vagulienė sako, kad gy­dymo nereikėtų pradėti nuo antibiotikų, nes jie COVID-19 viruso neveikia Nuotr. iš Kauno klinikų  archyvo Gydytoja pulmonologė dr. N. Vagulienė sako, kad gy­dymo nereikėtų pradėti nuo antibiotikų, nes jie COVID-19 viruso neveikia Nuotr. iš Kauno klinikų archyvo

COVID-19 infekcija – grėsminga ir apgaulinga liga, nes vieni žmonės simptomų visai nejaučia arba jie būna itin lengvi, o kitiems tenka gulėti ligoninėje ir kovoti dėl savo gyvybės.  

Nors šiuo metu izoliacija nėra privaloma, susirgus koronavirusu, vertėtų elgtis atsakingai – būti namuose, stebėti savo sveikatą ir laikytis visų gydytojo nurodymų.

Kauno klinikų Pulmonologijos klinikos gydytoja pul­mo­­nologė dr. Neringa Vagulienė įspėja, kad gydymo ne­rei­kėtų pradėti nuo antibiotikų, nes jie šio viruso nevei­kia. Ji informuoja, kaip tinkamai gydytis namuose nuo COVID-19, ko vertėtų vengti ir kada kreiptis į gydymo įstaigą. 

Simptomai būna įvairūs

Gydytojos pulmonologės teigimu, COVID-19 požymiai pasirodo praėjus 2–14 dienų po kontakto su virusu. 

„Dažniausiai ši liga pasireiš­kia karščiavimu, kosuliu, pasunkėjusiu kvėpavimu ar dusuliu, nuovargiu, raumenų skausmais, skonio ar kvapo praradimu, gerklės skausmu, sloga, net gali būti pykinimas, vėmimas ar viduriavimas“, – koronaviruso infekcijai būdingus požymius vardija N. Vagulienė. 

Ji atkreipia dėmesį, kad ligos simptomai gali būti labai įvairūs – nuo lengvų iki sunkių. Tačiau vyresni ar įvairių lėtinių širdies, plaučių ligų, diabeto kamuojami asmenys  turi didesnę riziką sirgti sunkia ligos forma.

Jeigu pajutote COVID-19 būdingus simptomus, rekomenduojama likti namuose bei stebėti savo sveikatą, atlikti savi­kontrolės greitąjį antigeno tes­tą, kreiptis į savo šeimos gydytoją ir laikytis jo nurodymų.

Gydytojas, vertindamas paciento sveikatos būklę, gali paprašyti teigiamo savikontro­lės antigeno testo rezultato nuotraukos, kurioje turėtų bū­ti aiškiai matomas tyrimo re­zultatas bei testo pakuotė. Nuot­rauka siunčiama gydytojui el. paštu arba kitomis prieinamomis ryšio priemonėmis. 

Kaip teisingai gydytis namuose?

„Susirgus reikia gerti daug skysčių, įvairių šiltų gėrimų (arbatų), simptomams paleng­vinti ar esant karščiavimui, galima vartoti ibuprofeną“, – teigia gydytoja. 

Skysčių reikėtų suvartoti ne mažiau kaip 2 litrus per dieną. Padidėjusiai temperatūrai mažinti ir skausmui malšinti rinktis paracetamolį ar kitus nesteroidinius vaistus nuo uždegimo. 

Paprastai kosulio slopinti nereikia, nes tai didina sunkaus plaučių uždegimo riziką. Ta­čiau jei kosulys vargina, ver­tėtų pradėti nuo medaus. Tik vėliau, situacijai nepagerėjus, naudoti medikamentus, kurie slopina kosulį. 

Be to, N. Vagulienė primena pagrindines aplinkos ir asmens higienos rekomendaci­jas: saugus atstumas, dažnas rankų plovimas, čiaudėjimo eti­keto laikymasis, patalpų vėdinimas. 

„Pastarieji pandeminio laikotarpio metai mus išmokė laikytis pagrindinių rekomendacijų, kurios yra svarbios ne tik sergant COVID-19, bet ir įvairiomis kitomis virusinėmis ligomis“, – sako ji. 

Akcentuoja, ko vartoti nederėtų 

Gydytoja aiškina, jog COVID-19 yra virusinė liga, todėl gydymo nereikėtų pradėti nuo antibiotikų.

„Antibiotikai viruso neveikia, tik sukelia daug nepageidaujamų poveikių ir didina bakterijų rezistentiškumą antibioti­kams. Tai reiškia, kad vėliau, susirgus bakterine liga, šie antibiotikai nebebus veiksmingi. Ne­tinkamas, nesavalaikis anti­biotikų vartojimas yra didelė pasaulinė problema“, – akcentuoja N. Vagulienė.

Taip pat gydantis namuose nerekomenduojama gerti aspirino ar vartoti kraują skystinančių vaistų.

„Žinoma, jei šiuos vaistus dėl įvairių gretutinių susirgimų žmogus naudojo anksčiau, juos turėtų vartoti ir susirgęs COVID-19“, – aiškina gydytoja. 

Kita vaistų grupė, kurių taip pat nereikėtų naudoti sergant koronaviruso infekcija, yra hormonų grupės – gliukokortikoidai. Anot medikės, jų vartojimas nepadeda pasveikti, be to, geriant juos neteisingai ir ne laiku, jie gali net pabloginti ir pasunkinti COVID-19 eigą.

Izoliuotis nereikia

Asmenims, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, privaloma izoliacija netaikoma, tačiau tikimasi sąmoningumo – jei ne dėl savęs, tai dėl kitų žmonių (artimųjų, kolegų, kaimynų ar pan.) saugumo.

Žmogus laikomas pasveikusiu gydytojo sprendimu, jei 24 valandas nebekarščiuoja ir susilpnėja kiti simptomai. Ligos simptomus jaučiantiems žmonėms nerekomenduojama vyk­ti į darbą, ugdymo įstaigą, kitas viešas susibūrimo vietas. Jeigu reikia, nedarbingumą skirs gydytojas.

Kauno klinikų gydytoja N. Va­gulienė pažymi: „Į skubios pagalbos skyrių reikėtų kreiptis, atsiradus dusuliui arba sunkumui kvėpuojant, krūtinėje nuolat jaučiant stiprų skausmą ar atsiradus spaudžiančio pobūdžio skausmui“. 

Žmonėms, turėjusiems sąlytį su sergančiuoju COVID-19, izoliuotis taip pat nebereikia. Tačiau vertėtų elgtis sąmoningai ir atsakingai, stebėti savo sveikatos būklę, vengti fizinio kontakto su kitais žmonėmis, dėvėti respiratorius ar medicinines kaukes.

Naujausios rekomendacijos

Nors nuo 2022 m. gegužės 1 d. prieš hospitalizaciją nebereikia atlikti PGR tyrimo, įstaigos gali skirti COVID-19 patvirtinančius tyrimus asmenims, jaučiantiems ligos simptomus, ar kitais atvejais įstaigos nustatyta tvarka.

Laboratorijų, verifikuotų atlikti COVID-19 tyrimus, sąrašą galima rasti interneto svetainėje www.nvspl.lt/covid-19/laboratorijos-verifikuotos-atlikti-covid-19-tyrimus-pgr-metodu. 

Norėdami stacionarinėse gydymo įstaigose lankyti pacientus, turėtumėte dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Jų gali nedėvėti negalią turintys asmenys, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas galėtų pakenkti sveikatos būklei. Gydymo įstaigoms taip pat paliekama teisė taikyti griežtesnius infekcijų kont­rolės reikalavimus, todėl prieš vykstant į gydymo įstaigą, reikėtų pasidomėti ten galiojančia tvarka.

Siekiant apsaugoti savo bei aplinkinių sveikatą, rekomenduojama dėvėti kaukes viešose uždarose vietose, kurios yra prastai vėdinamos, jose didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių, taip pat viešajame transporte rytinio ir vakarinio piko metu.

Efektyviausia COVID-19 ligos prevencijos priemonė – skiepai

Lietuvoje skiepijami 5-erių metų ir vyresni asmenys, pirminei vakcinacijai naudojant origi­nalias „Comirnaty“ (ga­mintojas „Bio­NTech ir Pfi­zer“) arba „Spi­ke­vax“ (gam. „Mo­der­­na“) vakcinas, sustiprinančio­sioms dozėms – originalias vak­cinas arba adaptuotas vakcinų versijas. Užsiregistruoti vakcinacijai galima internetu www.koronastop.lrv.lt arba kreipiantis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. 

Taip pat vertėtų žinoti, jog tą pačią dieną arba to paties vizito pas gydytoją metu galima pasiskiepyti ir nuo COVID-19 ligos, ir nuo kitų užkrečiamųjų ligų – erkinio encefalito, sezoninio gripo, pneumokokinės infekcijos ir kt. Tokiu atveju injekcijas rekomenduojama suleisti į skirtingas kūno vietas.

Sužinoti daugiau apie naujausias rekomendacijas dėl koronaviruso, apie tyrimus, vakcinaciją, rasti naudingų kontaktų gyventojams ar kitos su pasauline pandemija susijusios aktualios informacijos galima tinklalapyje www.koronastop.lrv.lt.

Atnaujinta Penktadienis, 07 spalio 2022 08:24