Logo
Spausdinti šį puslapį

Pasikeitę įpročiai lemia gerą savijautą ir sveikatą

Vaistininkas T. Endriukai­tis primena: „Dar visai neseniai pamatėme, koks nenuspėjamas ir pavojingas gali būti COVID-19“  Nuotr. iš „MANO vaistinės“ archyvo Vaistininkas T. Endriukai­tis primena: „Dar visai neseniai pamatėme, koks nenuspėjamas ir pavojingas gali būti COVID-19“ Nuotr. iš „MANO vaistinės“ archyvo

Vasaros metu daugelis buvo labiau atsipalaidavę, ta­čiau prasidėjus šaltajam sezonui, ypač svarbu būti socia­liai atsakingiems ir laikytis prevencinių bei apsaugos prie­monių, padedančių apsisaugoti nuo klastingos COVID-19 infekcijos. Svarbu apsaugoti save bei savo aplinką ir prisimin­ti, kad neatsakingi veiksmai gali sukelti tik dar didesnę grės­mę visuomenei. 

Apie imuniteto stiprinimą bei tinkamos asmeninės higienos svarbą pasakoja vaistininkas Tautvydas Endriu­kai­tis. Pasak jo, tinkami įpročiai padeda apsisaugoti ne tik nuo COVID-19 infekcijos, bet ir nuo kitų pavojingų už­kre­čiamųjų ligų. 

Rekomenduoja naudoti

Vaistininkas pastebi, jog atsakingi žmonės viešose vietose ir transporte vis dar dėvi medicinines veido kaukes arba respiratorius, nors šiuo metu jos yra neprivalomos. 

„Labai teisingas sprendimas, taip turėtume elgtis visi“, – tvirtina jis bei pataria rinktis kaukes, kurios gerai priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną. 

Be to, uždarose viešose erd­vėse reikėtų laikytis saugaus atstumo nuo aplinkinių, dažnai ir kruopščiai plauti rankas, naudoti rankų dezinfekavimo priemones, neliesti akių, nosies, burnos. 

„Prisiminkime kosėjimo, čiau­dė­jimo taisykles – tai vertėtų daryti į servetėlę arba sulenktą alkūnę. Taip pat labai svarbu vėdinti gyvenamąsias ar darbo patalpas ir, žinoma, vengti fizinio kontakto su sergančiais asmenimis, kurie turi didesnę riziką sirgti ar patirti sunkias COVID-19 komplikacijas“, – sako T. Endriukaitis.  

Vaistininkas primena sveikos ir subalansuotos mitybos bei fizinio aktyvumo svarbą: „Ne­pa­mirškime grūdintis, tinkamai, sveikai ir visavertiškai maitintis, gerai pailsėti, kuo dau­giau judėti gryname ore. Jeigu jaučiate, kad to trūksta, stip­rinkitės vartodami imuninei sistemai skirtus maisto papildus. Labai tinka kompleksiniai papildai su ežiuole, vitaminais C, D bei kitais vitaminais ir mineralais“.

Sumažinama rizika užsikrėsti kitomis ligomis

Atsakingai laikantis pagrindinių rekomendacijų, mažėja ti­kimybė užsikrėsti ir kitomis už­krečiamosiomis ligomis. 

Vaistininkas sako, kad nors svarbiausios prevencinės ir ap­saugos rekomendacijos dauge­liui yra puikiai žinomos, kai kurie tai itin greitai pamiršta. Ypač tuomet, kai šios priemonės tampa neprivalomos. 

„Tačiau jų laikydamiesi ga­lime užkirsti kelią ne tik COVID-19, bet ir kasmet mus užklumpančiam gripui. Taip pat apsisaugoti nuo kitų oru plintančių ligų, tokių kaip tuberkuliozės, pneumokokinės infekcijos, ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, meningokokinės infekcijos bei kitų“, – akcentuoja T. Endriukaitis. Ir priduria: „Ne veltui Japonijoje bei kitose Azijos šalyse žmonės kasdien taip elgiasi jau daug metų. Tai prisideda prie jų ilgaamžiškumo, apie kurį tikriausiai daugelis esame girdėję“. 

Geroji pandemijos pusė – nauji įpročiai

Pastarieji pasaulinės pandemijos metai daugelį privertė pakeisti savo higienos įpročius. 

„Paradoksalu, tačiau tai yra geroji pandemijos pusė – visi tapome labiau išprusę ir atsakingesni. Pamenate, prieš pandemiją gatvėje kaukę dėvintis žmogus daugeliui atrodydavo keistuolis, traukdavo smalsuolių žvilgsnius, o šiomis dienomis tai yra visiškai įprasta“, – sako vaistininkas.

Jo teigimu, anksčiau žmonės taip nesirūpindavo rankų švara, o dabar dažno rankinėje, kišenėje ar automobilio pirštinių skyrelyje galima rasti purškiklį su dezinfekciniu skysčiu rankoms. 

„Taip pat grįžę iš viešosios vietos tikrai nusiplausime rankas, o uždarą, pilną žmonių patalpą gerai išvėdinsime – visa tai tapo įprasta“, – teigia jis. 

Kaip elgtis pajutus COVID-19 būdingus simptomus? 

Vaistininkas pabrėžia: paju­tus COVID-19 simptomus (karš­čia­vimą, kosulį, pasunkėjusį kvėpavimą, staigų uoslės, skonio praradimą ar susilpnėjimą), pirmiausia reikėtų atlikti COVID-19 greitąjį antigeno testą namuose. Jeigu jūsų aplinkoje jau buvo sergančiųjų COVID-19, tuomet keletą greitųjų antigeno testų naudinga turėti savo namų vaistinėlėje, jog bet kada galėtumėte išsitirti. 

„Šiandien jie kainuoja vos kelis eurus ir yra prieinami visose internetinėse vaistinėse bei daugelyje parduotuvių“, – pažymi T. Endriukaitis. 

Jei testas yra teigiamas, reikėtų skubiai kreiptis į savo šeimos gydytoją. 

Kol jaučiate simptomus, būkite atskiroje patalpoje nuo šeimos narių, o jeigu būtina bend­rauti su kitais asmenimis, rekomenduojama dėvėti respi­ra­torių ar medicininę kaukę, kuo dažniau vėdinti gyvenamąją patalpą, bent 10 minučių plačiai atvėrus langą. 

Taip pat svarbu kuo dažniau plauti rankas su muilu, jas muiluojant ne trumpiau nei 20 sekundžių, o dažnai liečiamus paviršius gyvenamojoje vieto­je (durų rankenas, stalų paviršius, pultelius ar šaldytuvo rankenas) kasdien valyti dezinfekciniais valikliais. 

„Jeigu sergate, derėtų vengti rizikos užkrėsti aplinkinius žmones. Geriau likti namuose, jei įmanoma, neiti į darbą ar ugdymo įstaigą ir nesilankyti kitose žmonių susibūrimo vietose. Tai gali išgelbėti ne tik sveikatą, bet ir gyvybę“, – akcentuoja vaistininkas. 

Būkime atsakingi ir sveiki

„Visi žinome, kaip peršalimo ligos ar negalavimai gali už­klupti mus nepasiruošusius ir pakeisti mūsų kasdieny­bę. Su peršalimų paūmėjimu susiduriame kiekvieną šaltąjį metų sezoną, kai dažnas žmogus pradeda lengviau ar sunkiau sirguliuoti ir kreipiasi į mus konsultacijos ar pagalbos. Prie visų sirgimų prisidėjus dar ir COVID-19 infekcijai, į kiekvieną peršalimo sezoną ir atskirą atvejį žiūrime dar rimčiau, nes dar visai neseniai pamatėme, kokia nenuspėjama ir pavojinga gali būti COVID-19 liga“, – sako vaistininkas. 

Jo teigimu, taip pat negalima pamiršti, jog COVID-19 infekcijai yra būdingos mutacijos, kurių metu keičiasi ne tik virusas, bet ir simptomai bei sirgimo eiga. 

„Nors situacija šalyje šiuo me­tu yra valdoma, ji nuolat kinta ir tikrai neleidžia atsipalaiduoti. Suprantame, kad jau dabar privalome ruoštis, pradėti rūpintis savo bei artimųjų sveikata, nelaukiant prognozuo­ja­mo sergamumo augimo. Pačiu blogiausiu atveju, atsiradus naujai COVID-19 mutacijai, teo­riškai įmanomas panašus į ankstesnį scenarijus. Tad būkime atsakingi ir sveiki“, – įvertinti pandemijos grėsmę ir nepamiršti pagrindinių saugumo rekomendacijų kviečia T. End­riukaitis. 

COVID-19 tyrimo eiga

Pagal šiuo metu galiojančias rekomendacijas, jei susirgusio žmogaus artimoje aplinkoje yra patvirtinta COVID-19 liga arba jei asmuo gauna teigiamą parduotuvėje arba vaistinėje įsigyto savikontrolės greitojo antigeno testo rezultatą, šeimos gydytojas gali patvirtinti COVID-19 ligos diagnozę, nekviesdamas paciento atvykti į polikliniką. 

Tačiau svarbu žinoti, kad savikontrolės greitojo antige­no

testo pagrindu negalės bū­ti iš­­duodamas ES skaitmeninis COVID pažymėjimas. No­rė­dami gauti šį dokumentą, gy­ven­tojai turės gauti gydytojo siun­timą ir atvykti išsitirti į gydymo įstaigą.

Be to, primenama, jog, pajutę COVID-19 būdingus simptomus, gyventojai gali kreiptis į artimiausią sutartį su teritorine ligonių kasa turinčią šeimos medicinos paslaugas teikiančią gydymo įstaigą, net jeigu nėra joje prisiregistravę. Jei­gu asmuo yra apdraustas pri­valomuoju sveikatos draudimu, mokėti už gydytojo konsultaciją ir tyrimą nereikia. Tai gali būti aktualu atostogaujantiems bei dėl kitų priežasčių iš gyvenamosios vietos išvykusiems žmonėms.

Daugiau apie COVID-19 tyrimą, prevencinių ir apsaugos priemonių rekomendacijas, naudingus kontaktus gyventojams ar kitos su pasauline pandemija susijusios aktualios informacijos galima rasti tinklalapyje www.koronastop.lrv.lt arba paskambinus numeriu 1808. 

Atnaujinta Penktadienis, 14 spalio 2022 08:12
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos