Logo
Spausdinti šį puslapį

Teismas paskelbė nuosprendį jurbarkiškiui išprievartavimo byloje

Vasario 27 d. Tauragės apylinkės teismas paskelbė nuosprendį jurbarkiškiui dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, jos išprievartavimo bei nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Vaikinui paskirta 3 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams. Jis taip pat turės atlyginti 7 tūkst. eurų neturtinę žalą, bei beveik 4,5 tūkst. Eur už patirtą turtinę žalą ir advokato teisines paslaugas.

Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė, kad kaltinamasis nusikalto pirmą kartą, nusikaltimus padarė būdamas nepilnametis, anksčiau neteistas, administracine tvarka metų laikotarpyje nebaustas, pripažino savo kaltę ir nuoširdžiai gailėjosi dėl padarytų veiksmų. Jis taip pat savo noru atlygino dalį neturtinės žalos nukentėjusiajai, jos atsiprašė. Susitarė su Teritorine ligonių kasa dėl nukentėjusiosios gydymo išlaidų atlyginimo. Tačiau teismas sunkinančia atsakomybę aplinkybe pripažino tai, kad vaikinas nusikalstamas veikas padarė apsvaigęs nuo alkoholio.

 Įvertinęs visas aplinkybes ir vadovaudamasis teismų praktika, teismas nusprendė, jog paskyrus realią laisvės atėmimo bausmę, būtų užtikrinamas tik nubaudimo siekio įgyvendinimas. Tačiau, teismo manymu, kur kas svarbiau yra pakeisti kaltinamojo nusikalstamus polinkius ir užtikrinti, kad jis ateityje daugiau nebenusikalstų. Be to, nagrinėjamu atveju bausmės vykdymo atidėjimas kaltinamajam atitiks ir nukentėjusiųjų interesus, kadangi kaltinamasis turės galimybę toliau mokytis ir įgyti profesiją, dirbti bei kuo greičiau atlyginti padarytą neturtinę ir turtinę žalą.

Vaikinui taip pat paskirtos auklėjamojo poveikio priemonės. Teismas įpareigojo kaltinamąjį per visą bausmės atidėjimo laikotarpį mokytis arba dirbti, be nuosprendžio vykdymą kontroliuojančių institucijų žinios nekeisti gyvenamosios vietos. O kadangi nusikaltimus jis padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, teismas įpareigojo jį 12 mėnesių nevartoti alkoholinių gėrimų.

Nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai buvo patenkinti iš dalies. Šioje byloje padarytą neturtinę žalą teismas įvertino bendra 12 tūkst. Eur suma. Kadangi dalis žalos buvo atlyginta iki nuosprendžio paskelbimo, kaltinamasis turės atlyginti likusią 7 tūkst. Eur sumą.

Teismas taip pat visa apimtimi tenkino nukentėjusiųjų civilinių ieškinių dalis dėl turtinės žalos bei teisinės pagalbos išlaidų atlyginimo, kurių bendra priteistina suma iš kaltinamojo sudaro beveik 4,5 tūkst. Eur.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Mindaugas RADVILA

Tauragės apylinkės teismo teisėjo padėjėjas ir atstovas ryšiams su visuomene

Atnaujinta Penktadienis, 28 vasario 2020 08:10
2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos