Būtinųjų ūkio darbų terminai rugpjūtį

Ūkininkai, gaunantys tiesiogines išmokas bei dalyvau­jantys su plotu susijusiose kaimo plėtros programos priemonių veiklose, turėtų nepamiršti prisiimtų įsipareigojimų ir būtinuosius ūkio darbus atlikti laiku. Darbų atlikimo terminai priklauso nuo vykdomos veiklos.

Šiais metais tiesioginių išmokų taisyklėse nustatytas vėlesnis šienavimo darbų atlikimo terminas pareiškėjams, kurie Ūkinių gyvūnų registre yra įregistravę bičių šeimas. Bitininkai pievas privalo nušienauti ne mažiau kaip vieną kartą per metus ir ne vėliau kaip iki einamųjų metų rugpjūčio 31 d.

Kaip vykdomi įsipareigojimai, paprastai tikrinama pasibaigus galutiniam reikalavimų įvykdymo terminui. Kadangi šiais metais oro sąlygos nepalankios atlikti kai kuriuos būtinuosius ūkio darbus laiku, NMA patikras dėl šienavimo įsipareigojimo laikymosi pradės rugpjūčio 14 d.

Dalyvaujantiems Lietuvos kaimo plėtros (KPP) 2014–2020 m. programoje

Ūkininkai, vykdydami įsipa­reigojimus pagal priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklą „Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“, antraisiais bei paskesniais metais po įsėjimo pirmąją žolę nupjauti ir išvežti privalėjo iki rugpjūčio 1 d. Tuo tarpu antrąjį žolės pjovimą galima pradėti ne anksčiau kaip rugpjūčio 15 d., šienavimą baigti iki rugsėjo 30 d. Deklaruotuose laukuose ganant gyvulius, ganiavos laikotarpiu (nuo gegužės 1 d. iki spalio 30 d.) ganyti gyvulius galima ne didesniu intensyvumu kaip vienas sutartinis gyvulys viename hektare (1SG/ ha), o nenuganytos žolės likučius būtina nušienauti ir išvežti iš lauko iki spalio 30 d.

Pareiškėjai ir paramos gavėjai, ūkininkaujantys natūraliose ir pusiau natūraliose pievose bei gaunantys išmokas už nykstančių meldinių nendrinukių buveinių saugojimą, šienavimą pusėje teritorijos gali pradėti ne anksčiau kaip rugpjūčio 15 d., jei Aplinkos ministerija randa buveinėse perinčių paukščių. Nušienauti visą likusį plotą bei išvežti nušienautą žolę pareiškėjai laiko turi iki spalio 1 d., išskyrus atvejus, kai dėl aukšto gruntinio vandens į tokius laukus negali įvažiuoti žolei išvežti reikalinga technika. Tuo tarpu vykdantys veik­lą šlapynėse, kuriose nustatytos meldinių nendrinukių buveinės, bei gaunantys išmokas už šių paukščių buveinių saugojimą, pradėti šienauti pusę teritorijos ploto gali ne anksčiau kaip nuo rugpjūčio 1 d.

Ūkininkai, vykdydami veik­lą „Dirvožemio apsauga“, įsipareigoja ankštinius ir (arba) jų mišinį arba jų ražienas suarti pasėjimo metais nuo rugpjūčio 15 d. iki spalio 1 d. Ant­raisiais metais daugiametes žoles, jei įsėjamas daugiamečių žolių įsėlis, jų nenušienavus – suarti nuo rugpjūčio 1 d. iki spalio 1 d.

Vykdydami veiklą „Melioracijos griovių šlaitų priežiūra“, pareiškėjai ir (arba) paramos gavėjai įsipareigoja melioracijos griovio šlaitą ir 1 metro apsauginę juostą nušienauti kartą per metus – pradėti ne anksčiau kaip rugpjūčio 1 d. ir baigti iki rugsėjo 30 d.

Tęsiantiems įsipareigojimus pagal Lietuvos KPP 2007–2013 m. programą

Vykdantys priemonės „Agra­rinės aplinkosaugos išmo­kos“ programos „Kraštovaizdžio tvarkymas“ veiklą „Medingųjų augalų juostos ar laukai ariamojoje žemėje“ privalo liepos–rugpjūčio mėn. arba balandžio–gegužės mėn. įsėti medingųjų augalų mišinio, susidedančio iš ne mažiau kaip

3 rūšių medingųjų augalų. Mišinio laukai įveisiami kaip atskiri laukai arba ne siauresnės kaip 6 m pločio juostos. Nė vienas iš medingųjų augalų, vertinant vizualiai, negali sudaryti daugiau kaip 70 proc. mišinio.

Tie patys ūkio darbų atlikimo terminai, kaip ir 2014–2020 m. programinio laikotarpio dalyviams, galioja tęsiantiems įsipareigojimus pa­gal priemonės „Agrarinės ap­linkosaugos išmokos“ prog­ramą „Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“ ūkininkams. Jie privalo antraisiais ir paskesniais metais po įsėjimo pirmąją žolę nupjauti ir ją išvežti iki rugpjūčio 1 d. Tuo tarpu antrąjį žolės pjovimą galima padėti ne anksčiau kaip rugpjūčio 15 d., šienavimą baigti iki rugsėjo 30 d.

Nacionalinės mokėjimo agentūros inform.

Atnaujinta Antradienis, 22 rugpjūčio 2017 08:47