Džiugina geras žiemkenčių derlius

Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Algimantas Olendra pranešė, jog rajone prasidėjo masinė javapjūtė. Sinoptikų prog­no­zės apie keletą dienų išsilaikysiančius giedrus orus išjudino javų augintojus. Ir jie nedelsia – sėda į kombainus ir, vos tik rasa nukrenta, iki vėlumos plukdo juos javų jūrose. Trečiadienio po­pietę didžiuliai laukų masyvai nuo pat Kaltinėnų iki Kryžkalnio, nuo Bijotų iki Balsių jau buvo nupjauti. 

Vytogalos pakraštyje ūkininkas Gedeminas Sungaila iš kombaino bunkerio pylė kviečius į traktoriaus priekabą.

„Nesitikėjau tokio derliaus. Pavasarį žiemkenčius suvar­gino sausra, gąsdino iki vidurvasario kone visoje Lietuvoje keliskart praūžusios liūtys. Pla­navau, jog visi grūdai tilps viename bokšte, bet, dar tik įpusėjus javapjūtei, vieną jau pripildžiau. Pirmą kartą savo ir tėvų laukuose sėjau „Skelta“ veislės kviečius. Derlingi, atsparūs išgulimui, ligoms“, - džiaugėsi Gedeminas.

Onutės ir Gedemino Sun­gai­lų ūkis – daugiašakis: Obe­lyne jie augina šilauogių ir braškių, Vytogaloje, Gedemino senelių bei prosenelių žemėje, sėja vasarinių javų bei žiemkenčių. Be to, G. Sungaila talkina Vytogalos pašonėje įsikūrusiems tėvams, tad nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens darbo jam netrūksta.

„Turime visą techniką, padargus, sandėlius. Viską pasidarome savo jėgomis. O derlių parduodame, kai būna palankiausios kainos“, - nesiguodė ūkininkų dalia G. Sun­gaila.

Aldona BIELICIENĖ

Justo AMBROZOS nuotr.