Žemės ūkio ateitis – kooperatinė veikla

Tikriausiai ne veltui teigiama, jog vienybėje – stiprybė. Žemės ūkio kooperatinės bendrovės (ŽŪKB) „Pieno gė­lė“ valdybos pirmininkas Jonas Kuzminskas tvirtino, jog koo­peratyvai – didžiulė jėga, todėl reikia, kad jų Lietuvoje bū­tų dau­giau ir stipresnių. 

Įgyvendinant Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. prog­ramą (KPP), kooperatyvams skiriamas ypatingas dė­me­sys – ne tik specialiai jiems taikomos priemonės, bet ir tam tikros privilegijos.

Aibė privalumų

Kaip pasakojo pienininkų kooperatyvo valdybos pirmininkas, ŽŪKB „Pieno gėlė“ apima smulkius ir stambesnius pieno ūkius, kurie patys tvarkosi, patys priima sprendimus, nustato kainas. Anot jo, kooperatyvas buvo įregistruotas 2001 m. pavasarį. Iš pradžių buvo įsteigti du pieno surinkimo punktai – Virkšuose ir Žlibinuose. Tuomet kooperatyvas turėjo 15 narių.

Anot pašnekovo, kooperatyvas įsikūręs pačioje Žemaitijos širdyje, kur kraštovaizdis kalvotas, žemės nederlingos. Todėl čia pieninius galvijus auginantiems ūkininkams, kurių netenkino maža tuometinė pieno supirkimo kaina, kilo mintis burtis draugėn. 

„Susivienijus visada galima gauti geresnę kainą. Be to, kooperatyvas padeda apsirūpinti žolių sėklomis, kombinuotaisiais pašarais, druskos laižalais, plovimo ir dezinfekavimo medžiagomis, šienainio pakavimo plėvele, melasa – viskuo, ko reikia pieno ūkiui. Kai perkamas didesnis kiekis, galima išsiderėti mažesnę nei rinkos kainą. Pieną kooperatyvas stengiasi parduoti brangiau, kad ūkininkams būtų didesnė nauda“, – sakė J. Kuzminskas.

Nepaisydami kliūčių, plėtėsi ir augo

Pašnekovas aiškino, jog kuriant kooperatyvą iš pradžių buvo daug abejonių: kad jis gyvuotų, reikėjo įsigyti brangiai kainuojančią įrangą – talpius šal­dytuvus, įsirengti pieno surinkimo punktus. Pirmiesiems nariams – smulkiesiems ūkininkams – tai buvo dideli pinigai. Tiesa, J. Kuzminskas atskleidė, jog kooperatyvui pirmuosius žingsnius žengti padėjo tęstinį projektą Lietuvoje vykdę prancūzai, kurie pagelbėjo ne tik patarimais bei palaikymu, bet ir įranga – dovanojo pirmiesiems lietuvių įkurtiems kooperatyvams 28 technikos komplektus, į kuriuos įėjo traktoriai, plūgai, kultivatoriai, sėjamosios, trąšų barstytuvai, kombainai.

Pasak valdybos pirmininko, kooperatyvui augant, teko susidurti su žmonių nepatiklumu ir baime tapti jo nariais. 

„Pagalius kaišiojo daug kas. Pavyzdžiui, atiduodant vertinti pir­muosius pieno surinkimo punktus, jiems buvo iškelta perteklinių reikala­vimų. Visgi visas kliūtis nugalė­jome. Džiugu, kad ūkininkai nepatikėjo skleidžiama neigiama in­formacija apie kooperatyvų pers­pektyvą, nuolatiniais gąsdinimais, jog kooperatyvas bankrutuos ir liks skolingas ūkininkams. Kooperatyvas sparčiai augo ir plėtėsi. Šiuo metu jame veikia 19 pieno punktų, taip pat superkamas pienas iš 83 stambesnių ūkininkų, kurie turi savo šaldytuvus. Kooperatyvo narių skaičius per 19 me­tų išaugo iki 470“, – sakė J. Kuz­mins­kas. 

Anot valdybos pirmininko, „Pie­no gėlė“ dabar apima Rietavo, Plungės, Skuodo, Šilalės rajonų savivaldybes.

Vienijasi ir toliau

J. Kuzminskas džiaugėsi, kad 2019-ųjų pradžioje susikūrė pirmoji pieno sektoriaus gamintojų grupė „Pieno partneriai“, kurią sudaro aštuoni stambūs ūkininkai ir trys žemės ūkio kooperatinės bendrovės. Tarp jų – ir „Pieno gėlė“. Pasak pašnekovo, grupei įsisteigti patvirtinta parama pagal KPP priemonę „Gamintojų grupių ir organizacijų įsisteigimas“. Anot kooperatyvo „Pieno gėlė“ valdybos pirmininko, ši grupė iki šiol labai sėk­mingai veikia, visi jos nariai patenkinti sprendimu susivienyti. 

„Mūsų pieno gamintojų grupė turi apie 150 tonų pieno per dieną, todėl lengviau rasti pirkėją, su mumis pradėjo skaitytis pieno perdirbimo įmonės, kurios dabar priverstos peržiūrėti savo pieno supirkimo kainas“, – kalbėjo pašnekovas.

J. Kuzminsko teigimu, KPP prie­monėmis yra naudojęsis ir pats kooperatyvas „Pieno gėlė“: pernai KPP priemonės „Investici­jos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėt­rą“ lėšomis buvo modernizuota transporto bazė – nupirkti du pienovežiai bei priekaba. Už anksčiau gautą paramą kooperatyvas įsigijo pašarų ruošimo technikos, su kuria iki šiol padeda smulkesniems ūkininkams pasiruošti pašaro galvijams.

Vienybėje – tvirtybė ir jėga

„Kooperacija – didžiulė jėga. Vakaruose, kalbant vien apie pieno sektorių, veikia didžiulės kompanijos Naujojoje Zelandijoje, Švedijoje, Danijoje, Suomijoje ir kitur. Pavyzdžiui, Naujojoje Zelandijoje visa šalis susivienijusi į vieną didžiulį kooperatyvą, todėl gali daryti spaudimą net politikams“, – tvirtai teigė pašnekovas.

Pasak J. Kuzminsko, Lietuvos pieno sektoriuje taip pat būtų visai kita situacija, jei kooperacijos lygmuo būtų didesnis. Jo teigimu, ant vienos rankos pirštų būtų galima suskaičiuoti stambesnius mūsų šalies pieno kooperatyvus. 

„Jeigu jie išsilaikytų ir stiprėtų, tik tokios kooperatinės bend­rovės galėtų išgelbėti Lietuvos pieno sektorių. Jeigu taip neįvyks, Lietuva įstengs pasigaminti pieno tik savo reikmėms“, – 

sakė „Pieno gėlės“ valdybos pir­mininkas.

Skiriama parama

Vertėtų atkreipti dėmesį, jog ne tik pieno, bet ir kitų žemės ūkio sektorių kooperatinės bend­rovės turi daugiau galimybių gauti Europos Sąjungos paramą. Įgyvendinant KPP priemo­nės „Investicijos į materialųjį 

turtą“ veiklos sritis „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ ir „Investicijos į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (ar) plėtrą“ bei priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį ,,Parama smulkiesiems ūkiams“, kooperacija skatinama suteikiant projektų atrankos balų į paramą pretenduojantiems pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams ar jų nariams. Taip pat pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, sie­kiantiems gauti paramą pagal veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“, už kolektyvinių investicijų įgyvendinimą paramos intensyvumas padidintas 20 proc.  

Kooperatyvą ketinantys steig­ti ūkininkai turėtų žinoti, jog KPP priemonė „Gamintojų grupių bei organizacijų įsisteigimas“ yra tiesiogiai skirta žemdirbių kooperacijai skatinti, teikiant paramą gamintojų grupėms bei organizacijoms įsisteigti.

Atnaujinta Penktadienis, 25 rugsėjo 2020 08:45