Indrė ir Justinas Petručiai patenkinti ūkininkavimo pradžios rezultatais

Gyvenimas kaime Petručių šeimos negąsdina: jų pastebėjimu, čia palanku ir dirbti, ir turiningai leisti laisvalaikį Karolinos BALTMIŠKĖS nuotr. Gyvenimas kaime Petručių šeimos negąsdina: jų pastebėjimu, čia palanku ir dirbti, ir turiningai leisti laisvalaikį Karolinos BALTMIŠKĖS nuotr.

35-erių sutuoktiniai Indrė ir Justinas gyvulininkystės ūkį įkūrė 2016 m. Plungės rajone. Augina mėsinius li­mu­zinų veislės galvijus. Ūkiui kurti pasinaudojo Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos parama, skirta jaunųjų ūkininkų įsikūrimui. Šiemet skirta parama ir šiam ūkiui modernizuoti.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad 2016 m. su žmona Indre Marcių kaime įsigijome sodybą. Aplink ją buvo 8 hektarai žemės. Pirkdami sodybą, apie ūkininkavimą negalvojome, bet nemažai ūkininkaujančių yra tarp giminaičių, tad, pasitarę su jais, pradėjome svarstyti, ar ir mums nepabandžius. O čia dar atsirado galimybė pasinaudoti jaunųjų ūkininkų įsikūrimui skirta parama“, – apie ūkininkavimo pradžią pasakoja Plungės rajono ūkininkas J. Petrutis.

Anot Justino, didelio pasirinkimo, kokios veiklos imtis, nebuvo. Augalininkystei – ir plotas per mažas, ir žemė ne pati dosniausia. 

„Pienininkystės ūkis reika­lauja didelio prisirišimo, o mes to nenorėjome. Tad nutarėme imtis mėsinių galvijų auginimo. Tuomet mums atrodė, kad jiems užtenka aptvaro, žolės, ir jie sėkmingai auga. Tačiau, pasirodo, yra visai ne taip – mėsinių galvijų ūkis reikalauja ir darbo, ir pinigų“, – apie pasirinkimą kalba Justinas.

Pagal Lietuvos kaimo plėt­ros 2014–2020 m. programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ J. Petručiui gyvulininkystės ūkiui įkurti buvo skirta 33,6 tūkst. eurų parama. 

„Už šias lėšas nusipirkome 15 limuzinų veislės telyčaičių. Ūkio plėtrai buvo reikalinga technika. Gerai, kad yra galimybė gauti paramą. Pagal programos priemonės „In­ves­ti­cijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ gavome 50 tūkst. Eur, o šiemet – dar beveik 49,3 tūkst. Eur.  Įsigijome ūkiui reikalingos technikos: ritinių vyniotuvą, presą, traktorių, šienapjovę, kultivatorių. Jei ne projektai ir išmokos, ūkininkauti tikrai neapsimoka. Gal dėl to jauni žmonės neskuba savo gyvenimą susieti su ūkininkavimu“, – ūkio kūrimo patirtimi dalijasi Justinas. 

„Manau, jaunų žmonių kūrimąsi kaime paskatintų tai, jeigu jaunajam ūkininkui iš karto būtų duodama bent 80 procentų skirtos paramos. Juk labiausiai pinigų reikia tada, kai pradedi kurti ūkį. Teko girdėti, jog nuo šių metų jau taip ir padaryta. Tai labai gerai“, – vyrą papildo Indrė.

Nemažų investicijų reikalauja ir žemė, nes, norint didinti bandą, turi plėsti ir žemės plotus. Dabar Petručiai turi apie 45 ha nuosavos žemės ir apie 10 ha nuomoja. Limuzinų banda išaugo iki 45. 

„Vienoks ūkininkavimas, kai tėvai perduoda ūkį, kuriame ir technika supirkta, ir pastatai pastatyti, ir visiškai kitoks, kai pradedi nuo nulio. Todėl manau, jog per tokį trumpą laiką esame gana gerai pažengę į priekį. Tačiau iš ūkio kol kas mūsų šeima neišgyventų. Abu su Indre dirbame. Ji – valstybės tarnyboje, aš turiu logistikos firmą. Dar dirbdamas Norvegijoje, ėmiau kurti krovinių pervežimo įmonę. Nupirkau mašiną, pasamdžiau vairuotoją, ir taip prasidėjo verslas. Iš jo dar tenka ir į ūkį investuoti, nes kol kas Lietuvoje supirkėjai už gyvulius moka labai mažai. Pa­vasarį, per karantiną, supirkimo kainos buvo ypač sumažintos. Tad, parduodami gyvulius, ieškome geriausios kainos, nes ūkiui reikalingos apyvartinės lėšos. Vieną kartą parduodame gyvulius veislei, kitą – mėsai. Mėsinių galvijų augintojai susikooperavę galbūt galėtų imtis mėsos perdirbimo. Juk parduodant gaminius visai kitas pajamas galima gauti. Keičiantis kartoms, keičiasi požiūris ir į kooperaciją, atsiranda didesnis pasitikėjimas vienas kitu. Jei nerizikuosi, o lauksi, kol kažkas kažką tau pasiūlys, nieko ir nesukursi“, – sako J. Petrutis.

Du vaikučius auginančios ūkininkų šeimos gyvenimas kaime negąsdina. 

„Vaikus galima pavėžėti iki mokyklų Plungėje. Tu­ri­ningai praleisti laisvalaikį taip pat nėra sudėtinga. Tiek Plun­gėje, tiek netoli esančia­me uostamiestyje vyksta įvai­rūs renginiai, svarbu tik, kad tam būtų laisvo laiko“, – sa­vo pasirinkimu patenkinti Indrė ir Justinas.