Logo
Spausdinti šį puslapį

Pandemijos gniaužtuose atsidūrusiam Šilalės verslui – valstybės pagalbos priemonės

Nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusios įmonės gali pasinaudoti valstybės pagalba Nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusios įmonės gali pasinaudoti valstybės pagalba

Dėl COVID-19 pandemijos lapkritį visoje Lietuvoje antrą kartą per šiuos metus paskelbus karantiną, verslininkų nuotaikos subjuro. Statistikos departamento apklausos duomenimis, 24 proc. įmonių veiklą lapkritį apribojo koronavirusas, o verslo pasitikėjimo rodiklis krito. Nuo gruodžio 16 d. sugriežtinus karantiną ir augant nukentėjusių įmonių skaičiui, Ekonomikos ir inovacijų ministerija ketina skubiai patvirtinti daugiau verslo paramos priemonių bei kviečia naudotis jau esamais finansiniais instrumentais. 

Šiuo metu verslas gali pasinaudoti INVEGA garantijomis už imamas paskolas, gauti sutelktines paskolas, taip pat kreditus iš alternatyvių finansuotojų itin palankiomis sąlygomis. Šią savaitę Ekonomikos ir inovacijų ministerija jau pradėjo tartis su Europos Komisija dėl kitų skubios pagalbos verslui priemonių – pirmame etape numatoma skirti 180 mln. eurų smulkiajam ir vidutiniam verslui.

„Mūsų tikslas – kuo skubiau pradėti taikyti pirmąsias pagalbos priemones: subsidijas ir paskolas smulkiajam bei vidutiniam verslui. Tam reikia ir Europos Komisijos (EK) pritarimo, todėl greita mūsų reakcija yra gyvybiškai svarbi“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Bus teikiamos subsidijos ir paskolos

Lietuva siekia pratęsti kai kurias jau galiojančias priemones, kad dėl užsitęsusios COVID-19 pandemijos būtų galima paleng­vinti ir atidėti paskolų grąžinimą tiems verslams, kuriems 

paskolos jau buvo suteiktos. Be to, prašoma EK pritarimo dėl 150 mln. Eur valstybės pagalbos mažoms ir vidutinėms įmonėms. Ši parama turėtų būti skiriama toms įmonėms, kurių bend­ra apyvarta krito daugiau nei 30 proc. 

Su EK taip pat tariamasi dėl valstybės teikiamų paskolų vers­lui, kurios sudarys apie 30 mln. Eur. Abi priemonės skirtos mažoms bei vidutinėms įmonėms, kurios labiausiai nukentėjo nuo antrosios COVID-19 bangos ir kurias labiausiai paveiks numatytos karantino sąlygos.

Pasak A. Armonaitės, pirmuoju etapu numatyti 180 mln. Eur – ne riba, planuojama verslo paramai skirti mažiausiai 230 mln. Eur. Todėl artimiausiu metu ministerija ketina numatyti daugiau priemonių nuo karantino nukentėjusiam verslui. Lietuva siekia, jog EK šias priemones leistų naudoti kuo skubiau.  

„Alternatyvos“ paskolos – iki 7 proc. palūkanų

Jau nuo lapkričio pabaigos labai mažos, mažos ir vidutinės įmo­nės gali pasinaudoti finansavimo galimybe, už paskolas mokėdamos ne daugiau kaip 7 proc. metinių palūkanų. Tokia galimybė atsirado Ekonomikos ir inovacijų ministerijai papildžius INVEGOS siū­lomą „Alternatyvos“ priemonę valstybės pagalba. Priemonei įgyvendinti skirta 50 mln. Eur iš valstybės biudžeto, ja pasinaudoti galima iki 2022 m. pabaigos.

Verslas aktyviai naudojasi ir kitomis pagalbos priemonėmis. INVEGA duomenimis, iki gruodžio 14 d. jau priimta daugiau nei 15,7 tūkst. teigiamų sprendimų dėl finansavimo suteikimo. 

Sužinoti, kokia pagalbos priemonė verslui aktualiausia ir kaip ja pasinaudoti, galima, paskambinus nemokama linija tel. 1824. Šis numeris sujungia pagrindines verslą konsultuojančias institucijas: VšĮ „Versli Lietuva“, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), Valstybinę mokesčių inspekciją, Užimtumo tarnybą bei Valstybinę darbo inspekciją. Nuo ateinančių metų šį telefono numerį pakeis kitas, kuris bus paskelbtas „Verslios Lietuvos“ svetainėje.

Ekonomikos ir inovacijų minis­terija palaiko socialines iniciatyvas, viena jų – Šiaulių banko „Planas A“. Joje užsiregistravusios smulkiosios įmonės gali pasinaudoti partnerių pagalba: nemokama reklama, nuolaidomis, konsultacijomis bei kitokiomis paslaugomis. Prie „Plano A“ jau prisijungė daugiau nei 1250 smulkiojo verslo įmonių, o iniciatyvą palaiko ne tik didžiosios šalies įmonės, bet ir valdžios institucijos – Ekonomikos ir inovacijų ministerija, „Versli Lietuva“, INVEGA, daugiau nei 10 Lietuvos savivaldybių.

Pandemija – ne kliūtis plėtrai: iš Šiaulių žengs ir į Vilnių 

Šiaulių centre, Vilniaus gatvėje, WOK patiekalus siūlantis greito maisto restoranas „Kao Bao“ duris atvėrė besibaigiant pirmajam karantinui – šių metų gegužę. Pandemija verslo naujokų neprivertė atsisakyti ambicingų plėt­ros planų.

„Iš valstybės teikiamų paramos priemonių pasinaudojome darbdavio subsidija, skirta kompensuoti dalį atlyginimo, taip pat gavome InvegA garantiją už pasko­lą. Tai mums tikrai pagelbėjo. Tie­sa, nors vasara buvo nebloga, dabar apyvartos yra sumažėjusios“, – pasakojo „Kao Bao“ valdančios įmo­nės „Giritėja“ direktorius Paulius Vachteris. 

Karantino metu greito maisto restoranas parduoda patiekalus išsinešti, taip pat siūlo juos užsisakyti į namus. Negana to, bend­rovė jau suplanavo ir plėtrą – kitų metų pradžioje dar viena užeiga turėtų būti atidaryta sostinės Antakalnio mikrorajone.

„Nors dėl COVID-19 susidūrėme su sunkumais, rankos tikrai nenusvyra. Turime didelių planų ir juos stengiamės įgyvendinti. O mū­sų patiekalus pamėgusiems klientams nėra sudėtinga jų užsisakyti per „Wolt“ ar „Bolt“ prog­ramėles arba pas mus – darbuotojai laikosi visų saugumo bei higienos reikalavimų, naudojami tik švieži ir kokybiški produktai. Juo­lab, kad Šiauliuose esame kone vieninteliai, siūlantys tokio tipo WOK patiekalus“, – pasakojo P. Vach­teris.

Saulenis POŠKA

2016 © „Šilalės artojas“ – Šilalės rajono laikraštis. Visos teisės saugomos