Subsidijos individualiai dirbantiems asmenims startuos jau kitą savaitę

Vyriausybė patvirtino paramos savarankiškai dirbantiesiems tvarką: iki 10,9 tūkst. eurų ją galės gauti tie nukentėję asmenys, kurie 2019 m. mokėjo gyventojų pajamų mokestį (GPM) – galės jį susigrąžinti. Pradėjus naują veiklą, subsidija sudarys 100 Eur. Paraiškas galima teikti nuo pirmadienio, kovo 29 d.

„Suprantame, kad ilgą laiką išbūti be pajamų tikrai sudėtinga, todėl šį kartą orientuojamės į individualiai dirbančius asmenis, kuriems tokia veikla yra pagrindinė. Ji per karantiną buvo suvaržyta ir ja užsiimantys asmenys liko praktiškai be jokių pajamų. Paramą tiesiogiai susiejome su sumokėtais mokesčiais, taigi kuo daugiau jų sumokėta, tuo parama bus reikšmingesnė“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Paramą galės gauti asmenys, vykdantys individualią veiklą, kuri įtraukta į Karantino metu ribojamų ir netiesiogiai ribojamų ūkinių veiklų sąrašą. Parama savarankiškai dirbantiems pagal pažymą asmenims bus susieta su 2019 m. apskaičiuotu GPM,  o dirbantiesiems pagal verslo liudijimą – su sumokėto nustatyto fiksuoto dydžio pajamų mokesčio suma. Parama sieks 100 proc. apskaičiuotos ir (arba) sumokėtos GPM sumos, ne mažiau kaip 100 Eur ir ne daugiau kaip 18 minimalių atlyginimų (MMA) – tai sudaro beveik 11 tūkst. Eur. 

Jei veikla buvo vykdoma ir pagal pažymą, ir pagal verslo liudijimą, tuomet paramos dydis bus sumuojamas, bet taip pat negalės viršyti 18 MMA. Ši subsidija papildys šiuo metu individualiai dirbantiems asmenims Užimtumo tarnybos skiriamą kasmėnesinę 260 Eur išmoką.

Subsidiją galės gauti gyventojai, kurie individualiai ar su verslo liudijimu bus dirbę ne trumpiau kaip tris mėnesius per pastaruosius metus, o jų pajamos iš kitokios veiklos per 2019 m. neviršijo 12 minimalių algų (7284 Eur).

Paraiškas gauti subsidiją reikės pateikti Valstybinės mokesčių inspekcijos sistemoje „Mano VMI“. Jos bus priimamos iki šių metų birželio 1 d. 

Paramą gali gauti visi, kurie yra įtraukti į apribotų veiklų sąrašą ir kurių pagrindinė veikla yra darbas savarankiškai pagal individualią veiklą arba verslo liudijimą.

Tačiau į ją negalės pretenduoti tie, kurie pernai uždirbo daugiau nei 3 MMA per mėnesį arba 36 MMA per metus, taip pat tie, kurie gauna pajamų iš kitų veiklų, pavyzdžiui, darbo užmokestį. Jei savarankiškai dirbantysis individualią veiklą vykdo pagal pažymą ir pagal verslo liudijimą arba pakeitė individualios veiklos vykdymo formą, skiriama viena subsidija, kuri skaičiuojama nuo bendros už 2019 m. apskaičiuotos GPM sumos (sudedamas apskaičiuotas GPM nuo individualios veiklos pajamų ir fiksuoto dydžio pajamų mokestis sumokėtas už įsigytą verslo liudijimą).

Šiai priemonei numatyta 20 mln. Eur iš antrojo paramos paketo, iš kurio teikiamos darbuotojų testavimo ir turgavietės mokesčio kompensacijos bei greitai startuosiančios subsidijos labiausiai nuo pandemijos nukentėjusioms įmonėms. Tinkamus finansuoti asmenis nustatys VMI, sudarysianti specialų sąrašą. Paraiškas vertins Lietuvos verslo paramos agentūra.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inform.