Virusas šilališkių neaplenkė

Alkas.lt nuotr. Alkas.lt nuotr.

Ilgai tvyrojusi ramybė išsisklaidė: šią savaitę jau ir Ši­lalėje atsirado sergančiųjų koronavirusu. Abu susirgu­sieji yra rizikos grupei priskiriami vyresni nei 60 metų žmo­nės. 

Gydėsi plaučių uždegimą

Trečiadienio popietę Šila­lę pasiekė žinia, jog susirgo mies­te gyvenantis vyras. Ty­rimas jam atliktas antradienį Tauragės mobiliajame punkte. Nuo plaučių uždegimo niekaip nepasveikstantis vyriškis paskambino numeriu 1808 ir už­siregistravo tyrimui. Šiuo metu jis gydomas Klaipėdos ligoninėje. Į gydymo įstaigą tre­čiadienį jį pristatė Šilalės grei­tosios medicinos pagalbos bri­gada. 

Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas Valdemaras Jasevičius užtikrino, kad iškart buvo imtasi visų atsargumo bei apsaugos priemonių, susirgusiojo šeimos narys izo­liavosi, jam taip pat turėtų būti atliekamas COVID-19 tyrimas. 

Susirgęs šilališkis į užsienį išvykęs nebuvo, Ekstremalių situacijų komisijos pirmininko duomenimis, kontaktų su grįžusiais iš užsienio neturėjo. Didžiausia tikimybė, jog koronavirusu užsikrėtė kovo 27 d. Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos skyriuje lankydamas artimą asmenį. 

Atvejai tarpusavyje nesusiję

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Tauragės departamento Šilalės skyriaus vedėja Elvyra Daubarienė informavo, jog vyksta epidemiologinis tyrimas, konkretūs susirgusiojo maršrutai visuomenei bus paskelbti specialioje programoje. 

„Žmogus pensinio amžiaus, gyvena dviese, daug kontaktų negalėjo turėti“, – sakė E. Dau­barienė. 

Ketvirtadienį atėjo dar viena nerimą kelianti žinia – Klai­pėdoje atliktas koronaviruso testas patvirtino dar vieną Šilalės rajono gyventoją turint pavojingą infekciją. Jo gyvenamoji vieta neskelbiama. 

„Abu atvejai tarpusavyje ne­susiję. Ir šis žmogus užsikrėtė Lietuvoje. Vyksta epidemiologinis tyrimas“, – paaiškino E. Daubarienė. 

Spėjama, kad ir jis virusą galėjo pasigauti Klaipėdos ligoninėje, kur nuo vasario pabaigos gydosi paūmėjusias lėtines ligas. Per tą laiką į savo gyvenamąją vietą jis nebuvo grįžęs.

Kaukės tampa privalomos

Blogiausia, jei tikrai, kaip gir­dėti kalbant Šilalėje, net ir jausdamas ligos simptomus, pirmasis infekuotas asmuo vaikščiojo po miestą, lankėsi parduotuvėse, vaistinėse. Toks elgesys nerimą turėtų pasėti visiems, kurie demonst­ruoja drąsą, vaikščiodami be veido apsaugos kaukių, toleruoja be pirštinių dirbančias pardavėjas, nebodami realaus pavojaus, lankosi pas draugus ar susitikę pažįstamus parduotuvėje, susiburia pasišnekučiuoti. 

Ne be reikalo specialistai pa­taria į kiekvieną žmogų žiūrėti kaip į galimą viruso nešiotoją. Būtent dėl to nuo šiandien veido apsaugos kaukes dėvėti privaloma. 

Darbo medikams nesumažėjo

Savivaldybės gydytoja Dalė Briedienė informavo, jog pirmadienį Šilalės ligoninėje pradėjusi veikti Karščiavimo klinika iki vakar ryto dar neturėjo nė vieno paciento. 

„Matyt, nebuvo sukarščiavu­siųjų arba neatitiko kiti simptomai“, – svarstė D. Briedienė. 

Karščiavimo klinikoje pacientai priimami tik su šeimos gydytojo siuntimu ir iš anksto užsiregistravę. 

Kad karščiuojantys ligoniai nedažnai kviečia Greitąją medicinos pagalbą, pripažino ir UAB „Ambulansas“ Šilalės sky­riaus vadovė Loreta Kalnikaitė. Pavyzdžiui, balandžio 8 d. buvo tik du tokie iškvietimai. Tačiau darbo „greitosios“ medikams nesumažėjo. Atvirkščiai, dabar po kiekvieno iškvietimo tenka plauti ir dezinfekuoti automobilius. Ypač vargina tie iškvietimai, į kuriuos vykstama su specia­liais kombinezonais. 

„Po kelių valandų žmonės jaučiasi lyg vandenyje, sunku kvėpuoti ir judėti. Blogiausia, kad, nuvežę ligonį, neturi kur persirengti, tenka nusirenginėti lauke, rizikuojant savo sveikata“, – piktinasi L. Kalnikaitė.

Velykoms – uždaryti visi įvažiavimai į Šilalę

Vyriausybė trečiadienį pratęsė karantiną iki balandžio 27 d., o nuo šiandien vakaro griežtai apriboja judėjimą tarp miestų. Šilalės rajono policijos komisariato viršininkas Audrius Lukošius sako, jog įvažiuoti į Šilalę visą šventinį laikotarpį negalės nė vienas svetur gyvenantis.

„Nuo penktadienio 20 val. iki pirmadienio 20 val. Lietu­voje ribojamas patekimas į mies­tus, visuose įvažiavimuose bus įkurti policijos postai, pareigūnai budės 24 val. per parą. Šilalėje bus stebima net dešimt įvažiavimų. Iš miesto išvykti bus leidžiama, tačiau judėti galima tik savo rajono ribose. Žmonių prašome šventiniais pirkiniais pasirūpinti iš anksto, kad nekiltų nesusipratimų“, – sako komisaras. 

Mažesni miesteliai (Kvėdarna, Laukuva, Pajūris ar Kaltinėnai) uždaromi nebus.

Šilalėje per Velykas teks dirb­ti absoliučiai visiems pareigūnams, gali būti, jog prie šilališkių prisijungs ir aplinkinių savivaldybių policininkai. Mat kiti miestai turi mažiau įvažiavimų ir ten reikės mažiau pajėgų. 

A. Lukošius primena, kad bus uždaryta ir visa automa­gistralė. Vietos gyventojams bus paliktas tik Žemaičių plen­tas. 

Visos šios sąlygos negalios specialiųjų tarnybų („greitosios“, gaisriniams, policijos) au­tomobiliams bei krovininiam transportui, į parduotuves ga­benančiam maisto produktus.

Velykų savaitgalį išimtys bus taikomos tiems, kurie į kitą miestą vyks dėl artimųjų mirties, darbo ar siekiant suteikti būtinąją medicinos pagalbą. Vykti į kitą rajoną galės ir tie, kurie ten turi nekilnojamojo turto.

Planuojama, kad iš viso šven­tinį savaitgalį šalyje dirbs maždaug 3000 pareigūnų, policija pasitelks ir viešai nematomas technines priemones, o viešąją tvarką bei žmonių saugumą padės užtik­rinti policijos rėmėjai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento bei kitų institucijų pareigūnai. 

„Visas tris šventines dienas pareigūnai važinės po rajoną ir informuos apie būtinybę laikytis karantino sąlygų. Tuo pačiu bus vykdomi ir žolės deginimo reidai“, – informavo Šilalės PGT viršininkas Vaidotas Kėbla.

Pajūryje dislokuoto Mo­tie­jaus Pečiulionio artilerijos ba­taliono vadas plk. ltn. Vadimas Jeriominas paaiškino, jog Lietuvos kariuomenės paskirtis – užtikrinti šalies saugumą, o kova su infekcija, vietos gyventojų saugumo užtikrinimo klausimai pavesti Krašto apsaugos savanorių pajėgoms (KASP).

KASP Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės 308 pėstininkų kuopos vadas kpt. Gintaras Noreika patikino, kad jokios užduoties dėl karantino reguliavimo ar stebėjimo rajone veiksmų iš savo vadovybės iki ketvirtadienio nebuvo gavęs.

„Bet mes tam ruošiamės, in­formuojame karius, jog gali būtų skirta užduotis“, – sakė kpt. G. Noreika. 

Daiva BARTKIENĖ

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Atnaujinta Sekmadienis, 12 balandžio 2020 08:53