Gimnazistai prisiminė knygnešius

Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje, kaip informuoja direktoriaus pavaduotoja ugdymui Zoja Masteikienė, paminėta Knygnešio diena, švenčia­ma kovo 16-ąją. I c klasės gimnazistai aplankė knygnešio Antano Surplio (1870–1959) kapą Šilalės kapinėse, uždegė atminimo žvakutę ir, kaip ir kasmet, susirinko gimnazijos bibliotekoje, kur išsakė palinkėjimus būsimiesiems skaitytojams, pasidalijo įžvalgomis apie įdomiausias knygas.

Akcijos sumanytoja ir rengėja Aušra Baublienė paruošė prasmingų užduočių, kurias įveikę, gimnazistai pado­vanojo bibliotekai 11 naujų knygų. Pasak gimnazijos muziejaus vadovės A. Baublienės, italų kalbininkas Piet­ro U. Dini knygoje „Baltijos žiedas“ knyg­nešį pavadino „portalibri“ ir paaiškino: „contrabandieri della Lituanita“, t.y. pažodžiui išvertus reiškia lietuviškumo kontrabandininkas.

Prieš 19 metų A. Baublienė su tuometiniais auklėtiniais nutarė įprasminti šią dieną konkrečiais darbais, taip gimė gimnazijos Knygnešio dienos idėja – ne tik imti knygas iš bibliotekos, bet ir patiems atnešti naują knygą, tapti savotiškais knygnešiais. 

2004 m. UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalų ir pasaulyje vienintelį tokį reiškinį.

„Šilalės artojo“ inform.

 

Atnaujinta Trečiadienis, 20 kovo 2024 08:17