Atleista su tėvais į konfliktą įsivėlusi mokytoja

Asociatyvi freepik nuotr. Asociatyvi freepik nuotr.

Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos Upynos skyriaus ikimokyklinę grupę lankančių vaikų tėvai patenkinti: galimai vaikus skriaudusi mokytoja, dėl kurios jau prirašyta tomai skundų, mokykloje nebedirba. Tačiau tam, kad progimnazijos administracija sureaguotų į tėvų reikalavimą skirti kitą pedagogą, prireikė ne tik daug laiko, bet ir mokyklos vadovo pasikeitimo. 

Skandalas dėl Upynos skyriaus ikimokyklinukus prižiūrėjusios mokytojos galimai netinkamo elgesio kilo praėjusių metų liepą, kai mažylių tėvams kilo įtarimų, jog vaikai darželyje yra skriaudžiami, o tai daro jų saugumą turinti garantuoti mokytoja. Tuomet Šilalės savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros, sporto ir teisėsaugos komiteto posėdyje buvo pasakyta, jog mokytoja muša vaikus per pirštus, o jų verksmai darželyje tapo kasdienybe. Politikai įpareigojo dabar jau buvusį Dariaus ir Girėno progimnazijos direktorių Arūną Aleksand­ravičių išsiaiškinti tėvų įtarimų priežastis ir išpildyti jų reikalavimus. Grįžęs iš susitikimo su Upynoje dirbančiais pedagogais, direktorius informavo, jog skundas neva nepasitvirtino, o abejonių kilo tik dėl tėvų įvardytos mokytojos elgesio su vienu vaiku – ji gal ir sudavė jam per pirštukus... Nesulaukę jokių konkrečių sprendimų, upyniškiai pagalbos kreipėsi į savivaldybės vadovus. 

Visą praėjusį rudenį Upynos darželinukų tėvai vieną po kito Šilalės vaiko teisių apsaugos skyriui ir policijai teikė naujus faktus, jų įsitikinimu, patvirtinančius fizinį ar psichologinį smurtą prieš vaikus. Policijos pareigūnai ir vaiko teisių specia­listai ne kartą aiškinosi aplinkybes ir kuo daugiau gilinosi į situaciją, tuo daugiau atsiskleidė negerų faktų. Tačiau kad ir kiek kartų Šilalės policijos pareigūnai buvo įpareigoti tęsti tyrimą, visi jie būdavo nutraukiami nesurinkus pakankamai įrodymų. 

Pasak tėvų, situacija tapo beveik nevaldoma, kai įtarimus neigianti mokytoja pradėjo bylinėtis su darželinukų tėvais dėl šmeižto, kaltino padėjėjas, kad jos neva per daug mato ir per daug šneka, nors esą neturi kompetencijos vertinti mokytojos darbą. Bylų nagrinėjimas teismuose nesibaigė iki šiol.  

„Nesulaukėme nei Šilalės vaikų teisių apsaugos skyriaus, nei Šilalės policijos pareigūnų pagalbos. Atvirkščiai – buvome patys tampomi po teismus, kaltinami šmeižtu. Susidarėme nuomonę, jog šioje mo­kykloje viskas galima. Ir tik pradėjus dirbti naujai direktorei, pagaliau priimtas seniai brendęs sprendimas“, – sakė nuo pat pirmos dienos su nederamu mokytojos elgesiu kovojusi darželinuko mama (redakcijai pavardė žinoma – red. pastaba).  

Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos direktorė Ona Sturonienė „Šilalės artojui“ patvirtino, kad kovo viduryje tėvams įtarimų kėlusi mokytoja neteko savo pareigų. 

„Nenoriu komentuoti šio įvykio, nežinau, kaip jį paaiškinti. Mokytoja atleista remiantis gautais dokumentais, bet kalbėjomės su kolektyvu ir nukentėjusios pusės atstovais. Buvome sudarę komisiją, jai pavedėme ištirti įvykį, kurį galėčiau pavadinti netoleruotina pedagogine veikla“, – sakė direktorė.  

Pasak progimnazijos vadovės, atleisti Upynos darželyje dirbančią pedagogę pasiūlė mo­kykloje sudaryta komisija. Jos nariai pripažino, kad mokytojos darbo metodai nėra suderinami su pedagogine veikla.

„Šilalės artojo“ duomenimis, vaikų teises ginančios tarnybos gavo akivaizdžių įrodymų, jog pedagogė tampė už rankos berniuką ir galimai sukėlė fizinį skausmą, dėl kurio vaikas verkė. 

Praėjusių metų pabaigoje kalbinta Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Danė Šiaud­vytienė, atsakinga už Upynos skyriaus darbą, tikino, kad nors darželio kolektyve ir tvyro įtampa, vaikams įstaigoje saugu: jie smagūs, įsitraukia į mokytojos siūlomas veiklas, noriai bendrauja, o pedagogė esą jaučiasi nuolat stebima ir dėl to stengiasi gerai atlikti savo pa­reigas. Tačiau panašu, kad ne viskas buvo taip gražu. O šitoks problemos ignoravimas ir delsimas priimti sprendimą akivaizdžiai parodė, jog, deja, daugelyje įstaigų vis dar galioja nuostata „nematyti“ nepatogių situacijų...

Daiva BARTKIENĖ

Atnaujinta Penktadienis, 05 balandžio 2024 08:09