Paminėta Kultūros diena, tęsiamas projektų įgyvendinimas

Balandžio 15-ąją Lietuvoje pa­mi­nėta pasaulinė kultūros diena – ta proga vyko gausybė renginių, tarp­tautinės kon­­fe­rencijos, kultūros veikėjų apdova­nojimai, parodų atidarymai, edu­ka­cijos ir kt.

Tiesa, savaitgalį žiniasklaidoje pasi­rodė Kultūros ministerijos svarstymai vietoj Kultūros dienos tą pačią dieną švęsti Pasaulinę meno dieną. Toks siūlymas pateiktas dėl Kultūros dienos sąsajų su Rusija, nes, anot kultūros minist­ro Simono Kairio, būtent ši šalis buvo viena pasaulinės Kultūros dienos iniciatorių, pavertusi gerą intenciją savo propagandos dalimi. Ir nors kol kas sprendimas Seime dar neįtvirtintas, siū­lymas jau sulaukė nemažai pritarimo bei palaikymo. 

Pasibaigus Kultūros dienos renginiams, Šilalės rajono miesteliuose prasideda kitų įdomių projektų įgyvendinimas. Štai Upynos kultūros namai balandžio 19 d. kviečia į pirmąjį trijų renginių serijos solinio dainavimo projektą „Skambėk“, kurio metu vyks susitikimai ir užsiėmimai su muzikos srities profesionalais. Likę du Lietuvos kultūros tarybos finansuojamo projekto renginiai vyks gegužės ir birželio mėnesiais. Dalyvavimas laisvas, tačiau prašoma iš anksto užsiregistruoti.

Kvėdarnoje balandžio 20 ir 21 d. organizuojamas renginys „Seku seku pasaką…“, skirtas pasaulinei knygos dienai paminėti. Dalyvavimas nemokamas.

Į prasmingus renginius kviečia ir Ši­lalės viešoji biblioteka: balandžio 21 d., 16 val., Vaikų skaitykloje vyks Tautvydo Jonaičio personalinės kolekcijos-parodos „Mano akimis“ pristatymas, o balandžio 26-ąją, 15 val., laukia susitikimas su knygų autore, psichoterapeute Rasa Andrikiene.

Beje, Šilalės biblioteka ateinantį pirmadienį kviečia ir į kiek neįprastą renginį savo erdvėms – balandžio 24 d., 17 val., joje vyks edukacija „Parfu­me­rinio garderobo formavimas. Asmeninė komunikacija kvepalais. Meninės parfumerijos patyrimai“ su parfumerijos edukatore, meninių kvepalų prekės ženklų prodiusere Edita Vigelyte.

Žadama ir kvepalų „degustacija”, kurios metu bus tyrinėjami meninės parfumerijos kūrėjų FUMparFUM/created by Aistis Mickevičius, EXALTATUM by Eglija Vaitkevičė, ART de PARFUM (Rū­ta Degutytė-Humphreys) bei kitų autorių sukurti aromatai, pristatoma Uk­rainos parfumerių gildijos vadovo, parfumerio Volodymyr Zvarych kvepalų kolekcija. Į šią edukaciją prašoma registruotis tel. (8-449) 7-43-02.

Smagiai ir išskirtinai savo veiklos 10-metį pažymėjo Kaltinėnų kultūros namai, o bene didžiausią susižavėjimą sukėlė įspūdingos choreografės Aušros Da­nisevičienės sukurtos „Muzikinės kaukės”.  

Kultūros ministerija savaitgalį aktorei, skaitovei, režisierei Olitai Dau­­tartaitei įteikė aukščiausią ministerijos apdovanojimą – garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Apdovanojimas skiriamas už ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už talentą bei sukurtus ryškius vaidmenis, kultūros sklaidą.

Lietuvos rašytojų sąjunga praėjusią savaitę vykusio suvažiavimo metu pirmininke perrinko Birutę Jonuškaitę. Ra­šytojų sąjungai ji vadovauja nuo 2018 m., kai pakeitė iš pareigų pasitraukusį poetą ir vertėją Antaną A. Jonyną. Lie­tuvos rašytojų sąjunga vienija per 350 rašytojų.

Kotryna PETRAITYTĖ