Dideliame pasaulyje – didelės rizikos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS cent­ro  Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja D. Raz­muvienė ragina visus nesiskiepijusius suaugusiuosius bei vaikus paskubėti, nes tymų virusas vis dar cirkuliuoja tarp mūsų, o rudenį po atostogų grįžus į darbus, keliame didžiulę grėsmę savo bei aplinkinių sveikatai Nuotr. iš asmeninio archyvo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS cent­ro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja D. Raz­muvienė ragina visus nesiskiepijusius suaugusiuosius bei vaikus paskubėti, nes tymų virusas vis dar cirkuliuoja tarp mūsų, o rudenį po atostogų grįžus į darbus, keliame didžiulę grėsmę savo bei aplinkinių sveikatai Nuotr. iš asmeninio archyvo

Prieš dešimtmetį visoje Europoje buvo kalbama, jog tymai yra suvaldyti, tačiau didžiulis šios infekcinės ligos protrūkis sudrebino mūsų šalį dar šių metų pra­džioje, o vienintelė to priežastis – nepakankamos skiepijimosi apimtys. 

Virusas pričiupo ir žinomą grupės „Rondo“ lyderį Alek­sandrą Ivanauską-Farą, kuris dalijasi savo patirti­mi, o apie šios klastingos ligos ypatybes bei galimas pasekmes pasakoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė. 

Sutramdyta liga smogė lyg žaibas

Lietuva ir visa likusi Europa prieš 10 metų galėjo džiaugtis suvaldytomis infekcinėmis ligomis, o ypač tymais, kadangi skiepijimosi rodikliai buvo gana aukšti – siekė 95 proc. ir daugiau, o tai sudarė veiksmingą kolektyvinį imunitetą. Tačiau prasidėjus antivakcininiam judėjimui, žmonės ėmė skeptiškiau reaguoti į visas ligas, tuo pat metu sureikšmindami povakcinines reakcijas ir neįvertindami skiepų reikšmės. Dėl to stipriai sumažėjo vakcinacijos apimtys. 

Pavieniai tymų susirgimai visuomet buvo regist­ruojami pagal Europos ligų prevenci­jos kontrolės centro reikalavimus, tačiau nuo 2010 m. Lietuvoje skaičiai pradėjo sparčiau didėti ir 2015 m. buvo užregistruota jau 50 susirgimo atvejų. 2018-ųjų pa­baigoje vos per porą mėnesių susirgo dar 30 žmonių, o 2019 m. pirmąjį pusmetį tymais sirgo beveik 800 asmenų, iš kurių 76 proc. sudarė suaugusieji ir 24 proc. – vaikai. 

„Šiemet tymų protrūkis kilo dėl daugelį metų vis mažėjusių vaikų skiepijimo aprėpčių. Tymų virusą galima suvaldyti, kai skiepijimo aprėptys siekia 95 proc. Kasmet, pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalen­dorių, Lietuvoje 15–16 mėnesių vaikų paskiepijama tik iki 92 proc., atskirose sa­vivaldybėse paskiepytų vai­kų aprėptys nesiekia net 90 proc., o 6–7 metų vaikų paskiepijama tik iki 91 proc. Tai ir leido išplisti tymų virusui“, – teigia D. Raz­muvienė. 

Dainininkas ragina nejuokauti su savo sveikata

Ši pavojinga virusinė infekcija neaplenkė ir žinomo grupės „Rondo“ lyderio A. Ivanaus­ko-Faros, kuris, jo pasakojimu, nežino, kur ir kada užsikrėtė tymais, o pajutęs pirmuosius simptomus, galvojo, kad peršalo. 

„Pakilo aukšta temperatūra, ėmė skaudėti ir džiovinti gerk­lę, dėl to burnoje jaučiau savotišką kartumą ir nesinorėjo valgyti, taip pat kankino varginantys kosulio priepuoliai, jaučiau bendrą silpnumą ir sukosi galva. Visa tai atrodė kaip eiliniai gripo simptomai, ir neįtariau nieko daugiau“, – pasakoja A. Ivanauskas. 

Iš užsienio į Lietuvą grįžęs dainininkas iškart atsidūrė ligoninėje, kur buvo nustatytas užsikrėtimas tymais. Norėdami įsitikinti, jog nėra jokių komplikacijų, medikai periodiškai tikrino kraują bei įvairius vidaus organus: darė kardiogramą, tyrė plaučius, kepenis, inkstus ir širdį. 

A. Ivanauskas pripažįsta, kad ne visuomet pavykdavo profilaktiškai lankytis pas gydytojus, tačiau šis netikėtas užsikrėtimas privertė rimtai susimąstyti apie savo sveikatą bei galimas pasekmes. 

„Dabar jaučiuosi gerai ir džiaugiuosi, jog gydymas pra­ėjo gana greitai. Tačiau šios ligos pasekmės gali būti negailestingos, tad raginu visus nejuokauti ir skiepytis, nes tai yra vienintelis apsisaugojimo būdas“, – teigia A. Ivanauskas. 

Apgaulingi simptomai ligos pradžioje

Pasak D. Razmuvienės, tymai yra virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, tai yra čiaudint, kosint. Ja užsikrėsti ypač lengva, kadangi artimas kontaktas su sergančiu žmogumi nėra būtinas – potencialiais užkrečiamaisiais tampa net tie asmenys, kurie ateina į patalpą, kurioje prieš tai buvo sergantis žmogus. 

Tymų virusą žmogus platina pirmas 4 dienas iki pirmųjų bėrimų, dar neturėdamas jokių simptomų, vėliau – dar 4 dienas po bėrimų. Taigi nemažą laikotarpį žmogus išskiria virusą į išorę, net nežinodamas, jog jau serga užkrečiama liga. O kiekvienas sergantysis gali užkrėsti net iki 18 žmonių, kontaktavusių su juo.

„Labai svarbu yra tai, kad tymai yra itin agresyvi liga ir mes visi esame 98–99 proc. imlūs šiai infekcijai, jeigu nesame sirgę arba skiepyti. Be to, daugelis žmonių net nesureikšmina pirmųjų požymių, kadangi susirgimo pradžioje viskas yra panašu į paprastą peršalimą: karščiavimas, kosulys, sloga, šviesos bijojimas – visa tai negąsdina tol, kol neatsiranda bėrimų. Tuomet jau būtina nedelsiant kreiptis į medikus, nes tik jie gali identifikuoti specifinį tymų bėrimą ir nustatyti ligą“, – perspėja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja. 

Nėra jokio specifinio gydymo būdo

Ši infekcija gali išprovokuoti labai rimtų komplikacijų – plaučių, ausų ar net smegenų užde­gimus, o didžiausia prob­lema yra ta, jog tam nėra jokio specifinio gydymo. Pavyzdžiui, žmogui susirgus plaučių uždegimu, kurį sukėlė tymų virusas, nėra jokio spe­cifinio priešviru­sinio gydymo, todėl pa­laikoma tik simptominio gydymo ei­ga. 

Mirties atvejai nuo tymų yra registruojami visoje Europoje. Viena iš pagrindinių priežasčių – tymų sukeltas plaučių uždegimas. Tad pajutus peršalimo požymius, patartina kreiptis į gydytojus ir įsitikinti, ar nesate užsikrėtęs tymais. 

Nepasiskiepijus užsikrėtimas yra garantuotas 

Vienintelis moksliškai įrodytas būdas, galintis veiksmingai suvaldyti tymus ir visas kitas užkrečiamąsias ligas, yra skiepai, kuriems pasaulis jau daugiau nei 200 metų neišrado jokios alternatyvos. Kaip bebūtų, visuomenėje neretai vardijamos įvairios nespecifinės apsisaugojimo priemonės, tokios kaip maudymasis eketėje žiemą, bėgiojimas, tam tikrų maisto produktų atsisakymas bei pan. Tačiau medikai atkreipia dėmesį, jog visi šie veiksmai formuoja žmogaus bend­rąją imuninę sistemą, kuri labai dažnai yra painiojama su užkrečiamųjų ligų imunitetu, gaunamu tik pasiskiepijus.  

„Kiekvienas žmogus, kuris nėra sirgęs tymais ir dviem vakcinos dozėmis nepasiskiepijęs, yra užkrečiamas 99 proc. Vadinasi, susirgimo atvejis yra garantuotas. Tad dabar ypač raginame visus nesiskiepijusius suaugusiuosius bei vaikus paskubėti, nes tymų virusas niekur nedingo ir vis dar cirkuliuoja tarp mūsų. Gerai, kad vasarą būname daugiau gryname ore, tačiau rudenį po atostogų visiems grįžus į darbus ir į ugdymo įstaigas, būnant uždarose patalpose, sukuriame tinkamesnį klimatą tokioms ligoms plisti ir keliame didžiulę grėsmę sau bei savo aplinkinių sveikatai“, – perspėja Užkrečiamų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja D. Razmuvienė. 

Visi kompetentingi medikai pataria nelaukti dar vieno ligos išplitimo ir pasirūpinti savo sveikata iš anksto. Tačiau, deja, didžioji dalis visuomenės sukrunta ir norą skiepytis išreiškia tik tuomet, kai pamato, kokias pasekmes liga sukėlė kitiems žmonėms.

Atnaujinta Penktadienis, 06 rugsėjo 2019 11:30