Jau šį penktadienį prasideda 36-oji „Maisto banko“ akcija

Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.

„Maisto banko“ vadovo Simono Gurevičiaus teigimu, situacija, kurią šiuo metu stebi organizacija, nėra džiuginanti, tačiau vilties teikia visuomenės solidarumas. „Šiuo metu visoje Lietuvoje jau veikia 41 „Maisto banko“ įkurta atiduotuvė, į kurią atvykę žmonės patys gali išsirinkti jiems labiausiai trūkstamus maisto produktus. Jei tik atvėrus aiduotuvių duris stebėjome, kad žmonės dažniausiai rinkdavosi retesnį nuo išmetimo išsaugotą maistą, kurio galbūt nėra ragavę, šiuo metu dažniausiai prašoma pačių paprasčiausių bazinių produktų, vienas tokių – aliejus, daugeliui stokojančiųjų tapęs prabangos preke. Taip pat greičiausiai į paramos krepšelius nugula sotumą jausmą užtikrinantys produktai – dažniausiai duona, miltai, taip pat visada žmonės labai džiaugiasi, jei turime bent gabalėlį mėsos ar žuvies“, – pasakoja S. Gurevičius.

Artėjant vienam didžiausių visuomenę telkiančių paramos renginių, S. Gurevičius neslepia, kad labai laukia ir tikisi visuomenės pagalbos. „Šiais metais padėti rinkti maisto produktus mums pasisiūlė rekordinis savanorių būrys. Labai tikimės, kad dar didesnis būrys žmonių prisidės aukodami ilgo galiojimo maisto produktų, taip pat prekybos tinkluose, kurie teikia tokią galimybę, nuskenuodami savanorio įteiktą skrajutę, o negalintys atvykti į parduotuves šiuo metu gali prisidėti skirdami dalį gyventojų pajamų mokesčio“, – apie paramos galimybes aiškina „Maisto banko“ vadovas.

Jis priduria, kad augant maisto ir paslaugų kainoms vis daugiau žmonių yra priversti kreiptis į paramos organizacijas, tačiau jų galimybės taip pat nėra beribės. „Mūsų organizacijos savanoriai ir darbuotojai dažnai dirba iki išnaktų, atsisakydami savo asmeninio, šeimoms skirto laiko tam, kad pritrauktų maisto ar lėšų, kad kuo daugiau žmonių mes galėtume pakviesti į savo atiduotuves ir kuo mažiau stokojančiųjų pasakyti „atleiskite, bet šiuo metu padėti negalime“. Tačiau mūsų galimybės padėti labai tiesiogiai priklauso nuo visuomenės pagalbos mums – tiek savanoryste, tiek maistu, tiek lėšomis, kurių dėka galime susimokėti sandėlių ar autobusiukų išlaikymo kaštus. Todėl „Maisto banko“ akcija teikia labai daug vilties – kviečiu kiekvieną, raskite sau priimtiną būdą ir šį savaitgalį palaikykite „Maisto banko“ veiklą“, – ragina organizacijos vadovas.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje skurdo riziką patiria kas penktas šalies gyventojas, kas septintas pripažįsta, jog susiduria su sunkumais apsirūpindami maistu. Šiuo metu labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ remia 232 tūkstančius sunkiau gyvenančių žmonių, beveik 40 tūkstančių jų pavyko aprūpinti rudenį vykusios „Maisto banko“ akcijos metu suaukotais maisto produktais.

36-oji „Maisto banko“ akcija vyks prekybos tinkluose Maxima, Lidl, Rimi, Iki, Norfa, Utenos prekyba. Akcija prasideda penktadienį nuo 15 val. ir vyks iki 20 val., šeštadienį nuo 10 iki 20 val. Negalintys atvykti į parduotuvę kviečiami aukoti lėšų skambinant trumpuoju numeriu 1343 (auka 5 eurai) ar skiriant 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio.