Lietuvos gimtadienio proga užsimezgė graži draugystė

Švenčiant Vasario 16-ąją, vis atsiranda patrauklių idėjų, kurios ne tik kelia nuotaiką, bet ir buria bendruomenę. Tokios idėjos šiemet sklandė Laukuvoje. Deja, Šilalėje šventinę nuotaiką kūrė tik Pajūrio bataliono kariai ir šau­liai – miestelėnų Vasario 16-osios minėjime beveik nesi­matė. Galbūt šventėme kiekvienas atskirai, savo namuo­se, savo širdyje?

Vasario 16-osios renginiai pirmiausia pradėti minėti Lau­kuvoje. Kaip ir daugelyje rajono gyvenviečių, ši diena pradėta šv. Mišiomis Laukuvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje. Po jų parapijos klebonas kun. Virgilijus Pocius ir Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bataliono vadas pulkininkas leitenan­tas Vadimas Jeriominas pasirašė bendradarbiavimo sutar­tį. Bažnyčios atstovas pažadėjo kariams parapijiečių bend­rystę ir teiravosi, ką visai Lietuvai prasmingą dieną pasirašyta bendradarbiavimo sutartis duos laukuviškiams.

„Pažadame Laukuvai tvirtą draugystę. Visa bendruomenė ir ypač jaunimas laukiami Pajūryje dislokuotame batalio­ne, o mūsų kariai visada pasiryžę atvykti į jūsų organizuojamas šventes“, – kalbėjo vadas plk. ltn. V. Jeriominas.

Bažnyčios ir kariuomenės atstovai apsikeitė simbolinėmis dovanomis: bataliono vadas išsivežė Nepriklausomybės Akto kopiją, parapijai liko įspūdingų fotografijų albumas „Neregėta Lietuva“. 

Kolona laukuviškių, kurių priekyje žengė kariai, nešini M. Pečiulionio bataliono vėlia­va, išsirikiavo prie Laukuvos centre esančio paminklo Lietuvos laisvės kovų didvyriams. Susirinkusiuosius pasveikino Laukuvos seniūnas Virgilijus Ačas.

„Ką tik sugiedojome Lietuvos himną. Labai prasmingi žodžiai, kuriais turėtume vadovautis: dirbti, susitelkti, būti teisingi ir teisūs. Tik tiek nedaug, kai dalis mūsų tautos didvyrių už visa tai turėjo paaukoti gyvybę“, – kviesdamas prisiminti ir pagerbti juos tylos minute, kalbėjo V. Ačas.

Pasak bataliono vado V. Jeriomino, į tokias šventes, bataliono kariai niekada nevyksta be nuolatinės savo palydovės 105 mm haubicos. Būtent iš šio pabūklo paleistos trys dedikacinės salvės sudrebino ir Laukuvos padangę.

Pakilią nuotaiką Laukuvoje kūrė ir specialiai šiai šventei surengta regioninė šokių šventė „Šitam dideliam būry“. Vasario 16-ąją kultūros namuose sukosi poros ne tik iš Laukuvos ar Šilalės, bet ir iš Ryškėnų bei Varnių (Telšių r.).

Kituose rajono miesteliuose švęsti Lietuvos gimtadienį pradėta nuo vidurdienio. Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje šventinę nuotaiką kūrė Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) nariai. Jos vadovas – Stasio Girėno 703-iosios kuopos vadas Rimas Vaičiakauskas ap­dovanojo geriausius na­rius. LŠS vado padėkos įteiktos Petrui Astrauskui (antrojo laipsnio Lietuvos šaulių sąjungos pasižymėjimo ženklas „Už nuopelnus Šaulių sąjungai“) bei Algimantui Dragūnui (laikrodis). Iš viso pagerbta per dvidešimt šaulių. Padėkos pareikštos už aktyvią veiklą, pareigų atlikimą ir asmeninį indėlį, stiprinant Šaulių sąjungą, už šauliškų vertybių puoselėjimą. Rajono meras Algirdas Meiženis, sveikindamas visus su Vasario 16-ąja, daliai šaulių įteikė padėkas už aktyvią visuomeninę veiklą Šilalės krašte, vadams – už jaunųjų šaulių ugdymą. Jis apdovanojo ir du geriausius 2019-ųjų LŠS narius: Joną Linkevičių bei jaunąjį šaulį Justą Nausėdą. Jiems įteiktos daiktinės dovanos – peiliai.

Po iškilmių bažnyčioje šauliai ir M. Pečiulionio artilerijos bataliono kariai išsirikiavo prie įspūdingo ilgio Tri­spalvės, kuri nuplevėsavo iki Laisvės šauklio skulptūros. Trumpam stabtelėjusi kolona pagerbė ir tremtinius, kurių atminimui Jono Basanavičiaus gatvėje pastatytas paminklas, o prie Laisvės šauk­lio į dangų tris salves paleido Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės Šilalės 308 lengvosios pėstininkų kuo­pos ka­riai. 

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 18 vasario 2020 08:36