Išankstiniame balsavime rinkėjai – aktyvūs

A. AMBROZOS nuotr. A. AMBROZOS nuotr.

Ateinantį sekmadienį rinksi­me Lietuvos Prezidentą ir bal­suosime referendume dėl dvi­­gubos pilietybės. Tačiau atlik­ti šią pareigą galima ir iš anks­­to, o rezultatai rodo, jog šiuose rin­kimuose pirmosiomis iš­anks­tinio balsavimo dienomis rin­kėjai buvo kur kas aktyvesni nei prieš penkerius metus.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iš viso pirmąją išankstinio balsavimo dieną Prezidento rinkimuose ir referendume dėl pilietybės išsaugojimo balsavo daugiau kaip 40,6 tūkst. rinkėjų. 2019 m. vykusiuose šalies vadovo rinkimuose pirmąją balsavimo iš anksto dieną buvo balsavę beveik 17 tūkst. rinkėjų. 

Šilalės apygardoje šiuose rinkimuose balsuoti gali 18 tūkst. 324 gyventojai (2019 m. rinkėjų buvo daugiau – 20 tūkst. 377), iš kurių pirmąją išankstinio balsavimo dieną pilietinę valią išreiškė 264 (2019 m. – 90). Aktyviausi išankstiniuose rinkimuose buvo įrašyti į Šilalės rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašus gyventojai – atėjo 65 iš 2169, Ligoninės – 27 iš 964 ir Gimnazijos – 47 iš 1702. Abejingiausi rinkimams pirmąją dieną liko Bilionių (292 rinkėjai) ir Didkiemio (202) gyventojai, iš kurių iš anksto nebalsavo nė vienas. Po vieną pirmąją rinkimų dieną balsavo rinkėjai iš Iždonų, Jomantų ir Upynos. 

Šilalės rajono rinkimų apygardos komisijai, kurią sudaro 11 narių, vadovauja Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos direktorius Stasys Norbutas.

„Man tai – pirmieji rinkimai, tad lyginti su kitais dar neturiu galimybės. Gerai, kad yra geranoriškai gelbstinčių žmonių, nors ir daugumai komisijos šie rinkimai yra pirmieji“, – sakė  S. Norbutas.

Pasak jo, kadangi VRK skaičiuoja ne tik Šilalėje atiduotus balsus, duomenys kiek skiriasi. Pavyzdžiui, per dvi pirmąsias rinkimų dienas į Šilalės savivaldybę balsuoti užsuko 56 rinkėjai iš kitų Lietuvos savivaldybių, o kituose rinkimų punktuose savo valią išreiškė 61 šilališkis. 

„Kol kas galime kalbėti tik apie kuklius statistinius duomenis – Šilalėje pirmąją išankstinio balsavimo dieną at­ėjo 203, antrąją – 402 rinkėjai, t. y. pirmąją balsavome vangiau nei bendras Lietuvos vidurkis, antrąją jį pasivijome. Žinant, kad dabartinių rinkimų agitacijos faktiškai nebuvo, toks aktyvumas netgi šiek tiek stebina. Manyčiau, kad tai – naujo laikmečio ir politinio išprusimo  įtaka, nes pastebime, jog aktyviai balsuoja jaunimas. Tiesa, buvo ir tokių, kurie dėl garbaus amžiaus turėjo teisę balsuoti namuose, bet užsuko į apylinkę“, – tikino rinkimų komisijos pirmininkas.

Pasak jo, komisija dirba sklandžiai, kol kas nebuvo jokių incidentų dėl rinkėjų papirkimo, o Šilalėje balsavusieji nereiškė pasipiktinimo nei dėl referendumo, nei dėl kandidatų į Prezidentus.

Balsuoti namuose šiandien ir rytoj galima tik iš anksto užsiregistravus. Šilalėje gauti 1146 tokie prašymai, bet, anot S. Norbuto, skaičiai dar gali kisti – kai kas sugalvoja vykti balsuoti iš anksto arba tikrąją rinkimų dieną. 

„Noriu priminti, kad atvykti balsuoti gegužės 12 d. gali ir tie asmenys, kurie neturi dek­laruotos gyvenamosios vietos arba jeigu jų turimo asmens dokumento galiojimo terminas pasibaigęs – svarbiausia tokį dokumentą pateikti ir įvardinti faktinę gyvenamąją vietą. Taigi Lietuvoje balsuoti gali kiekvienas pilnametis, kuriam suteiktas asmens kodas“, – ragina ateiti kuo gausiau į rinkimus rinkimų komisijos vadovas. 

Šiemet pirmajame Prezidento rinkimų ture varžosi aštuoni kandidatai, 2019 m. jų buvo devyni. 

Žydrūnė MILAŠĖ

Atnaujinta Penktadienis, 10 gegužės 2024 08:05