Įmonių atstovai, atvykę į gyventojo namus, privalo pateikti pažymėjimą

Dažnai girdint bauginančių pranešimų apie įvai­riausio plauko sukčius, į namus užsukantys oficialūs įmonių atstovai gyventojams sukelia nerimą. Štai visai neseniai redakcijai paskambino skaitytojai iš Kaltinėnų, nustebinti ESO atstovės vizito: žmonės prašė pasidomėti, ar tikrai įmonė siunčia savo darbuotojus tikrinti skaitiklių. O gal, pasak jų, apgavikai sugalvojo naują būdą įsibrauti į namus?

„Gyvename dviese su ne­įgaliu vyru, abu jau pensininkai. Žinoma, vaikai dažnai aplanko, tačiau ne kasdien. Vieną dieną į namus užsuko moteris, pasakė, jog nori užsirašyti elektros skaitiklių rodmenis. Nuvedžiau, parodžiau, ji nuramino, kad viskas gerai, ir išėjo. Tik po to susi­zgribau: o gal čia kokia apsimetėlė? Gerai, jog pas mus skaitik­liai yra prieangyje, tai nereikėjo į vidų įsileisti svetimo žmogaus“, – sakė kaltinėniškė Teresė.

„Pas mus tikrino elektros skaitiklius. Prisistatė, kad at­vyko iš ESO. Bet ar tikrai? Vil­kėjo ryškią liemenę, tačiau jo­kio pažymėjimo nepateikė. Paprašė, kad parodyčiau skaitiklius, tai turėjau vesti per visą namą, nes jie yra trobos gale. Buvo labai nejauku nepažįstamą žmogų įsileisti – iš kur man žino­ti, kad jis ne sukčius? Ar mažai senų žmonių apgaunama? Gal galėtų įmonė, prieš siųsda­ma žmogų į namus ko nors tikrinti, elektros naudotoją įspėti, tarkime, atsiųsti laišką?“ – svarstė tame pačiame miestelyje gyvenantis Petras.

AB ESO atstovė ryšiams su visuomene Akvilė Ado­mai­tytė paaiškino, jog Kalti­nė­nuose tikrai buvo tik­rinami elekt­ros skaitikliai, o pas gyventojus lankėsi ESO darbuotoja. Tačiau ji pripažino, kad yra buvę atvejų, kai į gyventojų namus atėję sukčiai prisistatė įmonės vardu, todėl tai, jog žmonės elgiasi atsargiai, yra sveikintinas dalykas. 

„Išties rugpjūčio pabaigoje kai kuriems Kaltinėnų miestelio gyventojams buvo nurašinėjami elektros skaitiklių rodmenys. Tai darė ESO rangovas įmonė „Inlinen“.

Skaitiklius tikrinančius ESO darbuotojus galima lengvai atpažinti, nes jie visada vilki bendrovės logotipu pažymėtą aprangą ir atvyksta ESO logotipu pažymėtu automobiliu. Jei skaitiklio patikrą atlieka įgalioti partnerių darbuotojai (kaip šiuo atveju – įmonė „Inlinen“), tuomet jie privalo pateikti specialius pažymėjimus, patvirtinančius ESO įgaliojimą atlikti skaitiklių priežiūros darbus.

Gyventojus visada raginame nepamiršti, jog darbuotojai ateina tik patikrinti skaitiklių ir nurašo rodmenis. Jie neturi teisės prašyti pinigų, tikrinti namų elektros tinklų ar juos remontuoti.

Jei kyla abejonių, prieš įsileisdami į namus skaitiklių rodmenis nurašyti atvykusį specialistą, gyvento­jai visada gali paskambinti trumpuoju numeriu 1802 bei pasitikslinti, ar jų adresu tuo metu yra numatytas specialisto apsilankymas“, – aiškino A. Adomaitytė.

Tad visada prašykite apsilankiusių tikrintojų pažymėjimų. O kilus abejonei, ar jis yra tikras, rekomenduojama paskambinti įmonės nurodytu telefonu. Taip kiek­vienas galės jaustis saugus dėl savęs ir savo turto.

Morta MIKUTYTĖ

Atnaujinta Pirmadienis, 18 rugsėjo 2017 16:26