Vaikai šėlo „Pajūralio tarzaniukų“ stovykloje

Šiemet jaunimo vasaros poilsio stovykloje „Pajūralio tarzaniukai 2018“ turiningai ilsėjosi 14 pradinukų ir 24 5–10 klasių mokiniai. Veiklos vyko dviem pamainomis.

Pirmąją dieną mažieji stovyklautojai, išsirikiavę prie sto­vyklos vėliavos, prisiekė būti dorais, mandagiais, kul­tū­ringais, aktyviais keliautojais, tiks­lingai panaudoti turi­mas žinias ir jėgas bei sąžiningai vykdyti patikėtas pa­reigas, o pakiliai užtraukę stovyklos dai­ną, pasipuošė „švelnukais“. Mokyklos kieme išdygo palapinės, kuriose vaikai kūrė šūkius, piešė plakatus. Užklupus lietučiui, visi sugužėjo į sporto salę, kur žaidė komandinius, sportinius žaidimus. 

Antrąją dieną stovyklautojai pradėjo Kvėdarnos miškelyje, ieškodami taktinių orientacinių užduočių, įvairių nuorodų, pagal kurias turėjo atrasti vietovę ir atlikti tam tikras užduotis bei įveikti galvosūkius. Paskutiniame punkte rei­kėjo surasti pagrindinį žaidimo prizą. 

Pradinukai aplankė Platelių Šaltojo karo muziejų Žemaitijos nacionaliniame parke, įrengtą buvusiame sovietų sąjungos balistinių raketų šachtiniame paleidimo komp­lekse, Plokštinės raketų bazę. Muziejuje eksponuojama raketinės technikos evoliucija bei demonstruojamas vienintelis tikslus raketos SS-4 maketas. Vaikai smalsiai apžiūrinėjo knygas, laikraščius, plakatus, jiems buvo paaiškinta, kokia laida buvo „Vremia“, kurios 80 proc. pranešimų sudarė sovietinė propaganda ir tik 20 proc. naujienos. Stovyklautojai pamatė ir pagrindinį eksponatą: sudėtingą inžinerinį statinį, prikimštą įvairiausių įrenginių bei komunikacijų – kovinę raketą. 

Apžiūrėję bazę, išskubėjome į Platelių jacht­klubą. Čia buvo smagiau.

Aplankyta ir Ventės rago ornitologinė stotis – tik­ras rojaus kampelis gamtos mylėtojams. Paukščių žiedavimo stotyje mokiniai turėjo unikalią galimybę iš arti išvysti, kaip  žieduojamas varnėnas, apžiūrėjo ornitologijos muziejų, geležiniais laiptais kopė į jau 100 metų veikiantį švyturį, iš kurio atsivėrė Kuršių marių grožis.

Paskutinę stovyklos dieną vaikai susitiko su kariais – vyko praktiniai užsiėmimai Saus­­laukio miške su Lietuvos kariuomenės 308 lengvosios pės­tininkų kuopos kariais. Be­ne daugiausiai emocijų sukėlė maskuotė – nugrimuoti veidai leido susilieti su gamta. Susipažinę su kario amunicija, profesijos ypatumais, mokiniai atliko atminties, dėmesio testus, mokėsi pastatyti palapinę, tamsiu paros metu eiti koja kojon miško paklote, surasti paslėptus gamtoje pavojingus daiktus. Daugybė  žaidimų, kareiviškos košės valgymas ir puiki nuotaika leido mokiniams trumpam pasijusti „tik­rais“ kareiviais. 

Vyresnieji stovyk­lautojai pirmąją die­ną po priesaikos priėmimo susi­tiko su „Asmenybės ugdymo kultūros cent­ro“ treneriu Dainiumi Šilingu ir jo auk­lėtiniais, kurie supažindino su tradiciniu japonų kovos menu Aikido, jo atsiradimo istorija, mokė bendrauti draugiškai, o nesutarimus spręsti taikiai. Vėliau stebėjo Aikido trenerio bei jo auklėtinių pasirodymą.

Antrąją stovyklos dieną mo­kiniai išvyko į ekskursiją, kurios metu aplankė Panemunės ir Raudonės pilis, užlipo į pastarosios bokštą. Veliuonoje muziejaus vedėja su­pažindino su šio miestelio istorija, kultūrinėmis tradicijomis. Neaplenkėme ir Ramybės piliakalnio, aplankėme Gedimino kapą, o Seredžiuje įkopėme į 30 metrų aukščio Palemono kalno viršūnę, nuo kurios atsiveria kvapą gniaužiantis vaizdas į Nemuno slėnį. Kelionės pabaigoje išbandėme jėgas dažasvydžio rungtyse.

Kokia stovykla be žygio? Į Drungeliškės mišką vyko­me ir kariška mašina, ir pėsčiomis. Miške įsirengus sto­vyk­lavietę, veiklą mokiniams 

organizavo Lietuvos ka­riuo­menės 308 lengvosios pėstininkų kuopos kariai. Jie supažindino su kario amunicija, pristatė mūšio lauko taktiką, išmokė teikti pirmąją pagalbą sužeistiesiems. Po vakarienės laukė naktinis žygis. Jo metu svarbu pastabumas, darbas komandoje, mokėjimas draugiškai sutarti, pasirūpinti savo komandos nariu. Žvaigždėtas nakties dangus neleido užmigti, vaikai, žinoma, krėtė išdaigas. Bet rytą miegoti ilgai niekas neleido – pažadino stiprus vado balsas: „Kuopa, kelk!“ Per keletą minučių teko sustoti rikiuotėje.

Stovyklavimas baigėsi plaukimu baidarėmis. Tą dieną ir oras išbandė mokinių ištvermę: nors lijo ir pūtė stiprokas vėjas, jie įveikė 8 kilometrų atkarpą Jūros upe. 

Ona DVILIENĖ

Stovyklos „Pajūralio tarzaniukai“ vadovė

AUTORĖS nuotr.