Šilalės gimnazistų laiškai iš tremties – vertingi istorinės praeities šaltiniai

Šilalės gimnazijos moksleivės apie 1944–1946 m. Paskutinėje eilėje penkta iš kai­rės – Donata Martinkutė (vėliau – Šetkuvienė) su  bendraklasėmis, kurių dalis vėliau buvo ištremtos į Sibirą Šilalės gimnazijos moksleivės apie 1944–1946 m. Paskutinėje eilėje penkta iš kai­rės – Donata Martinkutė (vėliau – Šetkuvienė) su bendraklasėmis, kurių dalis vėliau buvo ištremtos į Sibirą

Kai prieš 77-erius metus,1941-ųjų vasarą, sovietų val­džia pradėjo Lietuvos gyventojų trėmimus, daugumai Šilalės krašto žmonių tai buvo siaubą kelianti žinia. Sibiro platybėse prievarta atsidūrė ir būrys Šilalės gimnazijos buvusių mokinių. 1948 m. mano tėvas Kazimie­ras rengėsi brandos egzaminams ir ti­kė­josi studijuoti universitete. Deja, 1945 m. areštuotas brolis Stanislovas „uždėjo ženklą“ ant visos šeimos ir užkirto kelius į aukštąją mokyklą. Paskui tėvas svarstė, jog galbūt vertėtų „išeiti į mišką“, kur jau buvo atsidūrę keletas jo klasės draugų ir suolo draugas – tolimas giminaitis. Mama Donata tuo metu ką tik buvo paminėjusi savo tėvo mirties metines. Jo mirties priežastimi tapo enkavedistų ir „liaudies gynėjų“ elgesys. Mamos tėvui buvo liepta greitai kinkyti arklius ir vežti juos į Šilalę, maždaug 16 kilometrų. Pakeliui jis buvo apkaltintas, kad per lėtai jo arkliai bėga ir per lėtai juos veža, jiems mat reikia greičiau nukakti į valsčiaus centrą. Dėl to sumušė ir paliko gulintį ant kelio ankstyvą pavasarį: jis susirgo ir po kelių dienų mirė. Mama neįtarė, jog po metų atsidurs tremiamųjų sąraše. Grįždama iš mokyklos 1949-ųjų pa­vasarį, buvo įspėta, kad jos šeima tremiama, todėl keletą mėnesių slapstėsi ir tokios lemties išvengė, o jos mama Magdelena buvo ištremta į Irkutsko sritį.

Mano tėvai Donata ir Kazimieras Šetkai palaikė ryšius su kai kuriais draugais-tremtiniais ir išsaugojo jų ra­šytus laiškus, todėl keletą jų siūlau Šilalės artojo“ skaitytojams. 

Viename mano močiutės Magdelenos Martinkienės rašytame iš Sibiro laiške savo dukrai Donatai prašoma nenurodyti, kas juos parašė. Tą patį galima pastebėti ir gimnazistų laiškuose, kuomet po laišku pasirašydavo sutrumpintu ar pakeistu vardu, kaip antai: „Jūsų vargs­tanti draugė“, „Nida“, „Zunė“. Kadangi laiškus tik­rin­da­vo, buvo vengiama rašyti atvirai apie tai, kas galėjo valdžiai nepatikti. Todėl dažniausiai būdavo pasakoja­ma apie darbą, buitį, bendrus pažįstamus, Tėvynės ilge­sį.

Vieni laiškai rašyti rašalu, kiti – pieštuku. Užsime­na­ma, jog stinga popieriaus, nors mokyklą lankantys vaikai turi sąsiuvinius, tačiau mokytojai kontroliuoja, kad iš jų nė vienas lapas nebūtų išplėštas. 

Laiškai iš tremties – vertingi istorinės praeities šal­tiniai, bylojantys apie tai, ką teko iškęsti mūsų tėvams, seneliams, proseneliams po „Stalino saule“.

Prof. dr. Benediktas ŠETKUS 

Lietuvos edukologijos universitetas

Tęsinį skaitykite „Šilalės artojo“ Nr.43