Pavėluoto „Poezijos pavasario“ laureatė – mūsų kraštietė

Nors koronavirusas paveikė daugelį gyvenimo sri­čių, „Poezijos pavasaris – 2020“ įvyko. Ir toje pačioje vie­toje – Dionizo Poškos Baublių muziejaus teritorijoje, po šim­ta­­mečiais ąžuolais. Šįkart Šilalės savivaldybės įsteigta pre­­mija iškeliavo į Žygaičius (Tauragės r.), nes ten gyvena laureatė – mūsų kraštietė Regina Šliogerytė-Bliū­džiu­vienė.

„Trumpiškių kaimelis mažas. 

Pamiškėj sodybos rąžos. 

Jo būtis šventai lėta – 

Čia pjūtis – čia vėl sėja. 

Vakar dar žydėjo ievos, 

O šiandien jau džiūsta šienas. 

Ką tik miškas barstė uogas, 

Va, jau stovi tuščias, nuogas“. 

Tai – ištrauka iš R. Šliogerytės-Bliūdžiuvienės knygos „Mitai ir sapnų šalis“, už kurią šiemet jai ir buvo įteikta 1450 eu­rų Dionizo Poškos premija. 

Moteris visą gyvenimą dirbo, gyveno ir tebegyvena Žygaičiuo­se.

„Nuvykau ten pagal paskyrimą, baigusi studijas. Bet Šilalė man visada buvo, yra ir bus viso gyvenimo ir kūrybos atrama“, – po premijos įteikimo „Šilalės artojui“ sakė nominantė.

Poetė yra buvusi lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja. Ją į šventę atlydėjusi Žygaičių kaimo bendruomenės „Žygava“ val­dybos narė Jolanta Vaitiekienė prisistatė Reginos mokine.

„Visada stebėjausi ir tebesistebiu savo mokytojos puikia atmintimi. Kol sėdėjome mokyklos suole, mums atrodė savaime suprantama, kad mokytoja eiles skaito mintinai. Tik vėliau supratau, jog tai – talentas“, – apie išskirtinį R. Šliogerytės-Bliūdžiuvienės skaitymą sakė Jolanta.

 Apdovanojimą pelniusi knyga buvo išleista 2019 m. o per 2020-uosius autorė jau parašė dvi. Be to, ši nominacija R. Šliogerytei-Bliūdžiuvienei – jau dvy­liktas jos kūrybos įvertini­mas. Šviesaus atminimo rašytoja, Ko­vo 11-osios Akto signatarė Vidmantė Jasukaitytė apdovanotajai knygai „Mitų ir sapnų šalis“ parašė dedikaciją, kurioje pastebi, jog „vaikai tokią poeziją lengvai skaito ir greitai išmoksta mintinai, nes tas žodžio sukurtas vaizdas juos pagauna ir įtraukia“, „tokia poezija gali nuspalvinti magiška šviesa kiekvieno iš mūsų gimtinės vietą, nekalbant jau apie vaiko pasaulį“. 

„Daug metų rašiau moki­niams į širdis, bet atėjo laikas rašyti į popierių. Gyvenime būna labai daug sutapimų. Pavyz­džiui, studijų metais rašiau dar­bą apie Dionizą Pošką, ir štai atėjo laikas, kai stoviu prie jo žymiųjų Baublių, po jo paties ranko­mis pasodintais ąžuo­lais ir man įteikiama jo vardo premija. Todėl sakau, jog neverta ieškoti toli esančių labai aukštų viršūnių, nes viskas yra čia, po mūsų kojomis. Ir knygose ieškoti išskirtinumų nereikia, nes knyga esame mes patys“, – dėkodama už Šilalės ra­jono ir jos kūrybos įvertinimą, kalbė­jo R. Šliogerytė-Bliū­džiuvienė. 

Taip mūsų rajo­ne baigėsi 56-asis „Poe­zijos pa­vasaris”, kurio me­tu eilės skaitytos du kartus: su­sitikime „Poezijos reveran­sai” Aleksand­ro Stulginskio gimti­nė­je (Kutalių k., Kaltinėnų sen.) ir baigiamojoje šventėje.

Be laureatės, savo kūrybą pristatė Šilalės rajono poetai bei svečiai iš Lietuvos: Agnė Žag­rakalytė, Benediktas Januševičius, Ieva Gudmonaitė, Jolanta Sereikaitė, Juozas Žitkauskas, Rūta Jonuškienė.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

AUTORĖS nuotr.