Nuskambėjo jubiliejiniai „Šilų aidai“

Lietuvos vokalinių ansamblių šventė-konkursas „Ši­­­lų aidai“ Šilalėje rengiama jau 40 metų. Atvely­kio šeš­tadienį į Kultūros centrą susirinko per ke­tu­rias­de­šimt dainuojančių kolektyvų iš visų Lietuvos re­gionų. Dainininkų meistriškumą vertino aukščiausio lygio muzikos profesionalų komisija: choro dirigentas ir dainininkas, Lietuvos muzikos ir teatro akade­mijos mišraus choro meno vadovas bei dirigentas, Choro di­rigavimo katedros vedėjas profesorius Dai­nius Pui­šys, dainininkė, nacionalinės kultūros ir meno pre­mijos laureatė, Lietuvos muzikos ir teatro akade­mijos Dai­navimo katedros vedėja, profesorė Asta Krikš­čiūnaitė bei muzikologas, publicistas, radijo bei te­levizijos laidų ir koncertų vedėjas, Vyriausybės kul­tū­ros ir meno pre­mijos laureatas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas Viktoras Gerulaitis.

Kolektyvai varžėsi keturiose kategorijose. Kaimų ir miestelių mažųjų ansamblių kategorijoje nugalėtojais tapo Joniškio rajono Žagarės kultū­ros centro mišrus duetas (vad. Sandra Banevičienė), ant­rą­ją vie­tą laimėjo Skuodo rajono Bars­tyčių moterų duetas (vad. Gied­rė Balsienė), trečiąją – vokalinis tercetas „Ingrida ir draugai“ (vad. Saulius Be­niu­lis) iš Šiluvos (Raseinių r.).

Kaimų ir miestelių vokalinių ansamblių kategorijoje nugalėtoju pripažintas vienintelis konkurse dalyvavęs vyrų ansamblis „Šiaurys“ iš Pakruojo rajono Lin­ku­vos (vad. Met­hardas Zu­bas). Antroji vie­ta atiteko Šiau­­lių ra­jo­no Vo­ve­riš­kių moterų an­­sambliui „Vo­­vin­gė“ (vad. Dai­va Kemb­­rienė), tre­čioji – Ši­lu­­tės rajono Juk­nai­čių mo­te­rų ansamb­liui „Vė­jū­nė“ (vad. Jūratė Šu­­kie­nė).

Miestų ir rajonų cent­rų mažųjų ansamb­lių kategori­joje nugalė­to­ju tapo (be­je, jau šeš­­tą kartą iš eilės) Kupiškio kultūros centro moterų du­etas „Duo“ (vad. Nidija San­kauskienė). Ant­rąją vietą pel­nė kvartetas iš Skuodo „Ani­mus“ (vad. Ra­sa Va­lins­kie­nė), tečiąją – Ši­la­lės kultūros centro mote­rų kvartetas „Ait­ra“ (vad. Lai­­ma Pet­­ku­­vie­­nė).

Miestų ir rajonų centrų vokalinių ansamb­lių kategorijoje nugalėjo Šiaulių rajono kultūros centro mišrus ansamb­lis „Ko­legos“ (vad. Birutė And­riu­kai­tienė), antroji vieta atiteko moterų vokaliniam ansamb­liui „Rūta“ iš Varėnos (vad. Dai­va Selevičienė), trečioji – mišriam an­sambliui „Min­gė“ iš Šilutės (vad. Regina Jo­ku­baitytė).

Vienas iš garbingiausių prizų – už geriausią liaudies dainos at­likimą – liko mūsų rajone: jį laimėjo Kvėdarnos kultūros namų moterų ansamblis „Al­leg­ro“ (vad. Gražina Pa­me­di­tienė).

Šilalės rajono meras savo prizą už sceninį ilgaamžiškumą bei elegantiškumą įteikė moterų vokaliniam ansamb­liui „Elegija“ iš Gargždų (vad. Bro­nius Mockus), o 2016 m. konkurso nugalėtojui ansambliui „Verdenė“ iš Jurbarko organizatoriai padovanojo „Pit­liaus“ iškeptą didžiulį tortą.

Garbingiau­sias absoliutaus nugalėtojo prizas atiteko Ku­piškio kultūros centro mote­rų vokaliniam ansambliui „Vers­mė“ (vad. N. San­kaus­kie­­nė).

Vytautas JANKAUSKAS

Šventės-konkurso „Šilų aidai“ organizatorius, Šilalės kultūros centro vyriausiasis režisierius

Algimanto AMBROZOS nuotr.

Atnaujinta Penktadienis, 13 balandžio 2018 10:41