Gedulo ir vilties dienos minėjimas Pajūryje

Birželio 14-ąją, Pajūryje, Tremtinių aikštėje, vyko Ge­du­­lo ir vilties dienos minėjimas. Jį tylos minute pradėjo Ši­lalės Vlado Statkevičiaus muziejaus muziejininkė Edita Merkelienė, kurios metu susirinkusieji pagerbė mirusiuosius. Buvo sugiedotas Lietuvos Respublikos himnas, prie paminklo „Žuvusiems Sibire“ ir žuvusiems už Lietuvą“, padėtos gėlės.

Šiemet minėjome 77-ąsias masinių gyventojų trėmimų iš Lietuvos į tolimuosius Sovietų sąjungos regionus metines. 1940–1953 metai – vienas tragiškiausių ne tik visos Lietuvos, bet ir Šilalės krašto istorijos laikotarpių. Gyventojai patyrė tris okupacijas, du karus bei santvarkos pasikeitimus, neteko savarankiškumo, laisvės bei valstybingumo. Okupacijos sužlugdė krašto ekonomiką.

Masiniai trėmimai Tauragės apskrityje, kaip ir visame krašte, prasidėjo 1941 m. birželio 14 d., šeštadienį, vienur antrą, kitur trečią valandą ryto. „Juodojo birželio“ dienomis iš Tauragės išvyko 20 vagonų su tremtiniais. Jie išgabeno 152 šeimas su 489 žmonėmis. Tarp jų buvo ir 87 šilališkiai. 1948 m. gegužės 22–24 d. deportacija buvo didžiausia Lietuvos istorijoje. Jos metu dabartinis Šilalės rajonas neteko 576 gyventojų. Paskutiniai šilališkių trėmimai įvyko 1952 m. Per 1941–1953 m. iš Šilalės rajono enkavedistai išvežė apie 2000 žmonių. Didelė jų dalis gimtosios Tėvynės daugiau nebepamatė.

Siekiant pagerbti ir prisiminti tremtinius, kurie buvo ištremti iš Šilalės rajono ir grįžo, ir tuos, kurie tremtyje liko amžiams, Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos šauliai bei mokiniai, Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos skautai, Pajūrio vaikų globos namų auklėtiniai, rajono valdžios atstovai, tarybos nariai ir pavieniai asmenys skaitė ištremtųjų žmonių pavardes.

Ištremtuosius prisiminė Pajūrio Švč. Trejybės parapijos klebonas kun. Antanas Mačius, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šilalės filialo pirmininkės pavaduotojas Antanas Rašinskas, Pajūrio politinių kalinių ir tremtinių seniūnė Regina Baliutavičienė.

Muzikinius kūrinius atliko Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos mokinė Skaiva Giedraitytė ir Pajūrio „Bočiai“.

Po minėjimo visi buvo pakviesti apžiūrėti vagone esančią tremties ekspoziciją.

Edita MERKELIENĖ,

Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejaus muziejininkė

AUTORĖS nuotr.

Atnaujinta Antradienis, 19 birželio 2018 14:08